Ginekologas atsako į skaitytojų klausimus - apie pastojimą, menopauzę, lytiniu keliu plintančias ligas ir kt.

Diagnozuoti ligas per atstumą gana keblu, todėl apsilankymas pas gydytoją visada naudingesnis nei virtuali konsultacija. Tačiau kartais nueiti pas gydytoją neturime galimybių arba nežinome, kiek rimta yra mūsų problema.

Į klausimus atsako gydytojas akušeris ginekologas Kęstutis Šklėrius

Kartais užeina smarkūs skausmai pilvo apačioje, kad vos galiu eiti, pasikartoja kas mėnesį. Kas galėtų būti. Gyvenu užsienyje, nėra kada nueiti pas specialistą.
Neringa, 32 m.

Panašu į spazmus: žarnyno, gimdos, gimdos priedų. Būtina apsilankyti pas gydytoją.

Praėjusį mėnesį man nebuvo mėnesinių. Mėnesio pradžioje turėjau lytinių santykių su vaikinu. Pastaruoju metu pajuntu spenelių niežėjimą, juntu, kad krūtys pasunkėjusios, apatinėje pilvo dalyje jaučiu silpną maudimą. Ar yra tikimybė, kad pastojau?
Klara, 22 m.

Tikimybė visada išlieka.

Esu mamytė, dukrytei - jau vieneri metukai, vis dar maitinu savo pienu (intensyviai, taip pat ir naktį). Mėnesinių vis dar nėra (nuo pirmo pastojimo). Planuojame jau antrą kūdikėlį. Bet nėštumo testo rezultatai vis neigiami. Ar gali testai būti netikslūs?
Justina, 24 m.
Testų patikimumu galima tikėti. Pilnai maitinant krūtimi kiaušidėse užuomazginės kiaušialąstės nustoja bręsti – tai natūrali kontracepcija. Rekomenduojama gimdyti kas trejus metus. Iki kito nėštumo išsitirkite: atlikite bendrą kraujo tyrimą su eritrocitų nusėdimo greičiu, geležies kiekį, taip pat atlikite plaučių ir kitus reikalingus tyrimus.

Gimdžiau prieš metus ir du mėnesius. Kai grįžom namo, po savaitės man iškrito placentos gabalas (didesnis nei pirštas, tikrai ne krešulys). Ginekologė nuramino, kad nieko baisaus. Po mėnesio prasidėjo pilvo skausmai ir išskyros, nustatė gimdos uždegimą. Visus metus gėriau vaistus, bet dabar man pasakė, kad kažkas yra likę po gimdymo ir siūlo daryti operaciją. Ligoninės gydytoja, ištyrusi ultragarsu, aptiko placentos liekanų. Pasiūlė ateiti po mėnesinių. Norėjau paklausti, kaip vyksta ta operacija. Kokios galimos pasekmės? Ar nebus komplikacijų dėl to, kad placenta gimdoje išbuvo apie metus? Ar ilgai gysiu?
Ieva, 21 m.

Šiuo atveju, operaciją – gimdos abraziją - atlikti būtina. Visus šiuos klausimus turite aptarti su jus konsultavusiu ir operacijai ruošiančiu gydytoju.

Sveiki, su vaikinu planuojame susilaukti greitu laiku vaikelio. Skaičiau, kad pirmus mėnesius besilaukiant reikia gerti folinę rūgštį. Aš geriu vitaminus, į jų sudėtį įeina daug įvairių vitaminų, taip pat ir folinė rūgštis 0,3 mg. Ar man gerti papildomai folinės rūgšties tabletes prieš pastojant?
Asta, 24 m.

Puikūs planai. Folinės rūgšties dabar gerti nebūtina. Rekomenduočiau prieš pastojimą apsilankyti ir pasikonsultuoti su šeimos gydytoju ar gydytoju ginekologu.

Mėnesinių nėra 3 mėn., pirmus du mėnesius jaučiausi neblogai, tik per dieną suskaičiuodavau iki 10 karščio pylimo protrūkių. Po mėnesio pasidariau nėštumo testą, atsakymas neigiamas. Lyg ir nusiraminau. Bet dar po mėnesio apsilankiau pas gydytoją, tikrino echoskopu, keliskart dariausi chorioninio gonadotropino tyrimą - be pakitimų. Nežinau, ar tai stresas dėl mėnesinių nebuvimo, bet pradėjo pykinti, suktis galva, šleikštulys, plaka širdis, kartais silpna. Nuėjusi pas ginekologą viską pasakiau. Tada gydytojas man išrašė vaistų 10 dienų - mėnesinėms iššaukti. Išgėriau 6 dienas bet jų vis dar nėra. Pasak gydytojos, jei neprasidės, gali tekti auginti gimdos gleivinę. Norėjau jūsų paklausti, ar man gali būti klimaksas? Ir jei neprasidės mėnesinės, gal geriau tegu viskas eina sava vaga?
Ramunė, 40 m.

Mėnesinės galėjo dingti dėl priešlaikinio kiaušidžių funkcijos išsekimo, to patvirtinimui reikėtų atlikti lytinių hormonų tyrimus. Reikėtų išsamesnių tyrimų, ne vien echoskopijos, ir tada - pagal gautų tyrimų rezultatus - parinkti tinkamą gydymą.

Iškilo tokia problema. Neseniai pastebėjau baltas tąsias ir varškės tipo išskyras. Vietelė aplink makštį taip pat sudirgusi, lyg ir niežti, net sunku apibūdinti. Tai nėra labai stipriai varginantis dalykas, bet trunka jau keletą dienų, todėl darosi neramu. Ar vertėtų kreiptis į gydytojus rimtesniam ištyrimui? Be to, neseniai turėjau lytinių santykių su žmogumi, kuris nėra išsityręs dėl venerinių ligų.
Elena, 20 m.

Panašu, kad sergate grybelinės kilmės lytinių organų uždegimu. Reikėtų laboratorinių tyrimų, kad nustatytų grybelio rūšį ir jam jautrius vaistus. Jei liga kartojasi, būtina tirtis dėl lytiškai plintančių ligų, gliukozę, o taip pat ir lytinį partnerį.

Prieš 6 metus buvau nėščia. Kai pagimdžiau, man susidarė komplikacijos - nepasišalino placenta, atliko gimdos valymą, bet nepadėjo. Tada išoperavo gimdą, bet kiaušidės liko. Ar įmanomas gimdos priauginimas iš naujo? Noriu antro vaikučio.
Jūratė, 25 m.

Jeigu gimdos kūnas pašalintas, vaisiaus išnešioti negalėsite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis