Kosmetikos bandymai su gyvūnais – kova baigta?

Triušiai, jūrų kiaulytės, pelės ir žiurkės gali šiek tiek lengviau atsikvėpti – nuo kovo 11-osios Europos Sąjungoje įsigaliojo įstatymas, draudžiantis įvežti ir pardavinėti kosmetikos produktus bei jų komponentus, išbandytus su gyvūnais.

Didžiosios Britanijos sąjunga už vivisekcijos (gyvo organizmo tiriamasis operavimas) panaikinimą (angl. – British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV)), įsteigta 1898-aisiais, vis dar sprendžia problemas, aktualias XIX amžiuje. Sufražistė rašytoja Frances Power Cobbe nusprendė padaryti galą eksperimentams su šunimis. Pirmoji organizacijos lobistinė kampanija truko 21-erius metus ir baigėsi Didžiosios Britanijos keturkojus nuo kančių išvaduojančiu įstatymu. Dabar BUAV vienu metu yra pajėgi vykdyti net devynias stambaus masto tarptautines lobistines kampanijas.

Nutraukti grožio pramonės atliekamus bandymus su gyvūnais – vienas svarbiausių organizacijos tikslų, nuo kovo 11-osios įsigaliojo draudimas Europos Sąjungoje gaminti ir pardavinėti kosmetikos produktus bei jų priedus, kurie buvo bandomi su gyvūnais bet kurioje ne ES šalyje, – reikšminga pergalė. Dėl jos kovota ilgiau nei 20 metų. Pernai BUAV įsteigė organizaciją „Cruelty Free International“ didžiulei tarptautinei kampanijai vykdyti – vartotojai skatinami pirkti tik tą kosmetiką, kurią gaminant nedaryti bandymai su gyvūnais (ji žymima specialiu triušiuko ženklu), ir pasirašyti peticiją. BUAV tikslas labai ambicingas: siekiama kosmetikos pramonėje visame pasaulyje ir visiems laikams nutraukti bandymus su gyvūnais.

Shutterstock nuotr.

Organizacijos duomenimis, šiuo metu net 80 proc. pasaulio šalių vis dar toleruojamas žiaurus elgesys. Tad „gauti“ visą Europos Sąjungos teritoriją – tikrai istorinė pergalė. Prie netoleruojančiųjų žiaurumo beveik tuo pačiu metu prisijungė Izraelis, įstatymą, draudžiantį gaminti bei pardavinėti su gyvūnais išbandytus kosmetikos gaminius yra priėmę Norvegija ir Kroatija. O štai tokios svarbios žaidėjos kaip JAV ir Kinija bei kitos Azijos regiono šalys – ne.

Kodėl kraujas liejasi laisvai
Kosmetikos gamintojams labai svarbu, kad ji būtų saugi vartoti ilgą laiką. Štai todėl triušiai ir pelės ilgai šeriami kosmetikos komponentais, šiais visą mėnesį kasdien (nuskutus kailiuką) tepama jų oda, o jei tas komponentas – laki medžiaga, tenka ja kvėpuoti. Kita bandomųjų grupė – palikuonių besilaukiantys gyvūnai. Šie turi ėsti įvairias sudedamąsias produkto dalis, kad įrodytų, jog jos nesukelia apsigimimo. Bandomieji gyvūnai skrodžiami, kai norima įsitikinti, kaip kosmetikos komponentai paveikė jų vidaus organus. Jei įtariama, kad medžiaga gali sukelti vėžį, misti ja laboratorijų gyventojams tenka dvejus metus, o paskui – atsisveikinti su šiuo pasauliu. Beje, tuo baigiasi visi bandymai su gyvūnais. 

Kosmetika
Kosmetika
Shutterstock nuotr.

Vivisekcija gyvuoja tiek pat, kiek ir mokslas. Už jos panaikinimą kovojama jau nuo XVII amžiaus, tačiau XX amžiaus medicina nebūtų pasiekusi tokių laimėjimų be gyvūnų aukų. Na, o mūsų laikais bandymai su gyvūnais, anot aktyvistų, yra visiškai nebepateisinami, nes yra modernių alternatyvų: saugių medžiagų duomenų bazės, bandymai su dirbtine oda, baltymais ir kt.

Kai laikrodis išmuš
 Kažin, ar pavyks greitai įgyvendinti šį įstatymą, juk kitoje barikadų pusėje darbuojasi ne prastesni lobistai... Sakoma, kad tokiam dideliam perversmui tinkamai nepasirengta, nors iš tikrųjų Europos Sąjungoje procesas pradėtas jau 2003-iaisiais, o nuo 2009-ųjų iš keturiolikos bandymų ES šalyse galima atlikti tik tris. Deja, pačius skausmingiausius: kai gyvūnai šeriami kosmetikos komponentais siekiant patikrinti šių toksiškumą. Visgi šįkart užsimota labai plačiai – reikia aprobuoti ir visuotinai įdiegti alternatyvius bandymus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis