Ar įmanoma aknės atsikratyti visiems laikams?

Spuogai – turbūt dažniausia priežastis, dėl kurios paaugliai ilgas valandas praleidžia prie veidrodžio. Deja, spaudymas tik dar labiau pablogina situaciją ir visas veidas netrukus „pasipuošia“ spuogų kolonija.

Bėda ta, kad aknės periodas ilgėja - dėl ankstesnio brendimo spuogai atsiranda vis jaunesniame amžiuje ir jų paplitimas vis didėja suaugusių žmonių, ypač moterų tarpe. To pasekmė – depresija ir netgi socialinė atskirtis.

Negydoma aknė gali negrįžtamai pažeisti odą, palikdama joje įvairaus pobūdžio randelių. Sunkesniais atvejais spuogai gali komplikuotis išplitusiais giluminiais mazgais.

„Aknė - viena dažniausių odos ligų, dėl kurios kreipiamasi į dermatologus,- sako „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ gydytoja dermatovenerologė Lina Duobienė. - Tai lėtinis uždegiminis odos susirgimas, pažeidžiantis riebalinės liaukos kompleksą ir pasireiškiantis bėrimu ant veido, krūtinės ir nugaros odos“.

Klaidinga būtų manyti, kad aknė yra nulemta „blogų“ genų ar yra tik „blogos mitybos“ pasekmė. Spuogai taip pat nieko bendra neturi su lytiniu gyvenimu ar, priešingai, seksualine abstinencija, kaip kartais žmonės linkę manyti.

Gydytojos teigimu, ligos raidą nulemia androgenų veikiamas padidintas odos riebalinių liaukų aktyvumas, plauko folikulų suragėjimas, P. acnes kolonizacija ir uždegiminė bei imuninė reakcija. Taip pat įrodyta, kad aknės atsiradimui bei paūmėjimui įtaką daro paveldimumas, mitybos įpročiai, UV spinduliai, kai kurių vaistų vartojimas, stresas, rūkymas.

Kaip aknė gydoma

„Aknė diagnozuojama remiantis klinikiniais ligos požymiais, apžiūra ir palpacija. Kartais pacientams tenka atlikti tam tikrus hormoninius, alerginius ir bakteriologinius tyrimus. Hormoniniai tyrimai skiriami moterims nustačius vėlyvąja aknę, taip pat vyrenėms nei 25 m. amžiaus moterims, kurioms gydymas neveiksmingas, esant nereguliariam menstruacijų ciklui ar sergant tam tikromis ligomis“,- pasakoja dermatovenerologė L. Duobienė.

Priklausomai nuo ligos formos (komedoninė, lengva, sunki papulopustulinė, sunki mazginė), yra skiriamas gydymas. „Kadangi kyla atsparumo antibiotikams rizika, vietinio ar sisteminio poveikio antibiotikai derinami su preparatais, pasižyminčiais plačiu antibakteriniu, keratoliziniu poveikiu, esant reikalui, skiriami sisteminiai retinoidai (vitamino A derivatas)“,- perspėja gydytoja.

Kas labai svarbu skiriant gydymą

„Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ gydytojos Linos Duobienės teigimu, siekiant išvengti atsparumo antibiotikams formavimosi, NEREKOMENDUOJAMA lokalių ir sisteminių antibiotikų monoterapija, todėl tikrai nereikėtų gydytis savarankiškai, gydymą turėtų skirti gydytojas dermatologas, kuris sekančio vizito metu, negavus laukiamo terapinio efekto, pakeis gydymą, atsižvelgiant į aknės gydymo algoritmą.

Kaip prižiūrėti odą esant aknei

Jeigu jums nustatyta aknė, labai svarbu teisingai prižiūrėti odą, pasirenkant tinkamas odos priežiūros priemones ir jų nepadauginant. Reiktų nepamiršti odą nuolat drėkinti ir jokiu būdu nenaudoti spiritinių losjonų.

„Dažnai gaunu klausimų dėl alternatyvių gydymo būdų, kaip gydymas mėlynąja šviesa (bangos ilgis 420-480 nm), intensyvia impulsine šviesos terapija (IPŠ), lazeriu. Galiu teigti, kad odos šveitimo procedūros papildo aknės gydymą, tačiau patikimų klinikinių studijų kol kas nėra. Norėčiau priminti, kad aknė pripažinta kaip lėtinė odos liga, galinti tęstis su paūmėjimais daugelį metų, todėl labai svarbu palaikomasis gydymas ir gairės, kurių rekomenduoja laikytis gydytojas dermatologas“,- sako L. Duobienė.

Mitybos įtaka odai ir ligos eigai

Mokslininkai jau daugelį metų tyrinėja aknės atsiradimo priežastis bei mitybos įtaką ligos eigai. Tyrimais nustatyta, kad aknė dažniau pasireiškia tiems žmonėms, kurie vartoja daugiau aukštą glikeminį indeksą turintį maistą.

Glikeminis indeksas parodo, kaip greitai cukraus kiekis kraujyje padidėja suvalgius vienokio ar kitokio maisto. Visus maisto produktus pagal glikeminį indeksą galima suskirstyti į tris grupes: žemo, vidutinio ir aukšto indekso produktai.

Žemo indekso produktai: pupos, avinžirniai, lęšiai, saulėgrąžos, linų sėmėnys, aguonos, sezamo sėklos, grūdinės kultūros (jeigu vartojama, kaip košė, išskyrus ryžių), vaisiai (didžioji dauguma), daržovės (didžioji dauguma).

Vidutinio indekso produktai: grūdiniai produktai (tamsi duona, makaronai), razinos, ledai be priedų, bulvės.

Aukšto indekso produktai: pienas ir dauguma jo produktų, ryžiai, batonas ir kvietinių miltų kepiniai (pyragai, bandelės), kukurūzų dribsniai, cukrus.

Tad jeigu jūs kenčiate nuo aknės, derėtų peržiūrėti savo mitybą ir išbraukti iš raciono ar bent jau stengtis mažiau vartoti pieno, duonos gaminių, cukraus, kavos, žemės riešutų, sojos produktų.

Užsakymo nr.: PT_69405982

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis