Vyras vaikus auginusiai žmonai: tu nieko neuždirbai ir skyrybų metu negausi nieko

Neretai pasitaikančią situaciją komentuoja advokato padėjėja Gitana Kukcinavičiūtė.

Moteris.lt sulaukė skaitytojos Monikos K. laiško ir pagalbos prašymo:

„Sveiki, po 10 bendro gyvenimo metų nutarėme su vyru išsiskirti. Auginame du vaikučius - 7 ir 3 metų. Kol jiems sukako 2 metai, abu namuose auginau ir prižiūrėjau pati, buvau vaiko auginimo atostogose.

Butui, kuris yra mano vyro vardu, pirkti buvome paėmę paskolą, jau būdami susituokę. Liko dar treji metai paskolai mokėti.


Sakykite, kap būtų galima teisingai padalinti mūsų šeimos turtą? Vyras sako, kad būdama namie ir augindama vaikus nieko neuždirbau, tad man nieko dorai ir nepriklauso. Kad paskolą mokėjo vienas, iš savo atlyginimo, tad, sako, jokios kalbos, kad likčiau bute gyventi su vaikais (juos geranoriškai sutiko palikti auginti man).

Kaip išspręsti šią problemą? Kokia dalis buto ir bendro turto man priklausytų?“


Konsultuoja advokato padėjėja Gitana Kukcinavičiūtė


Vadovaujantis Civilinio kodekso normomis, santuoka – tai įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius. Įstatymas numato, kd santuoka gali būti nutraukiama bendru sutuoktinių susitarimu, vieno sutuoktinio prašymu arba dėl sutuoktinių (sutuoktinio) kaltės.Šiuo atveju keliamas klausimas dėl turto padalinimo po santuokos nutraukimo.


Šeimos turto samprata atskleista CK 3.84 straipsnyje, kuriame įtvirtinta, kad šeimos turtu, neatsižvelgiant į tai, kurio sutuoktinio nuosavybė iki santuokos sudarymo buvo ar po jos sudarymo yra šis turtas, nuo santuokos sudarymo pripažįstama: šeimos gyvenamoji patalpa, kilnojamieji daiktai, skirti šeimos namų ūkio poreikiams tenkinti, įskaitant baldus, taip pat teisė naudotis šeimos gyvenamąja patalpa.


Turtas, kuris yra bendroji jungtinė nuosavybė (šeimos turtas) gali būti padalintas sutuoktiniams jų susitarimu arba teismo sprendimu tiek susituokusiems, tiek ir santuoką nutraukusiems ar pradėjusiems gyventi skyrium. Bendruoju principu numatyta, kad sutuoktinių bendro turto dalys yra lygios, vadinasi ir visas turtas dalinamas į dvi lygias dalis. Skyrybų proceso metu, teismo sprendimu padalijamas visas turtas, kurį kaip bendrąją jungtinę nuosavybę sutuoktiniai įsigijo iki bylos iškėlimo teisme dienos arba iki teismo sprendimo priėmimo dienos. Turtas padalijamas natūra, tačiau jeigu natūra turto abiems sutuoktiniams padalyti negalima, turtas natūra priteisiamas vienam sutuoktiniui, kartu jį įpareigojant kompensuoti kito sutuoktinį dalį pinigais.


Įstatymas numato išimtis, kada teismas dalindamas sutuoktinių turtą gali nukrypti nuo sutuoktinių lygių turto dalių principo ir priteisti vienam didesnę turto dalį. Jei skyrybų metu sutuoktiniai turi nepilnamečių vaikų, teismas visuomet atsižvelgia į to sutuoktinio, su kuriuo lieka gyventi nepilnamečiai vaikai, tinkamą interesų užtikrinimą.

Akcentuotina tai, kad pajamų skirtumai santuokoje yra nesvarbūs, – vienas gali labai daug dirbti, kitas visiškai nedirbti, bet pajamos bus vertinamos kaip bendros. Jei butas įsigytas santuokos metu, nepriklausomai nuo to, kad yra registruotas Jūsų vyro vardu, yra bendra jungtinė sutuoktinių nuosavybė.


Kadangi santuokos metu butas buvo įsigytas už skolintas lėšas, ir šiuo metu yra likusi negrąžinta kredito dalis, todėl po santuokos nutraukimo prievolė grąžinti skolą kreditoriui lieka abiems sutuoktiniams, net ir butą priteisus vienam iš jų. Tai reiškia, kad bankas gali reikalauti grąžinti visą paskolą arba jos dalį tiek iš vieno, tiek iš abiejų sutuoktinių. Teisiškai, kai už būsto paskolą moka vienas sutuoktinis, vertinama, kad būsto paskolą moka abu. Tačiau santuoką nutraukus, kai skola lieka solidari, o moka tik vienas, tuomet tas, kuris moka, iš buvusio sutuoktinio gali prisiteisti jo nemokėtą paskolos dalį.


Skaitytojos nurodytu atveju likusi neišmokėta skolos dalis kreditoriui už įsigytą butą turėtų būti grąžinama abiejų sutuoktinių, nebent su kreditoriumi bus susitarta kitaip.

Nutraukiant santuoką taip pat būtina išspręsti klausimą dėl vaikų gyvenamosios vietos nustatymo su vienu iš tėvų ir teiktino išlaikymo jiems priteisimo iš kito sutuoktinio.


Advokato padėjėja Gitana Kukcinavičiūtė


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis