Vienas žodis gali pakeisti jūsų santykius ir gyvenimą į gerąją pusę

Kada buvo paskutinis kartas, kai pasakėte „ačiū“ savo antrajai pusei? Remiantis Džordžijos Universiteto atliktu tyrimu, tai gali būti raktas į ilgai trunkančią ir laimingą santuoką.

Apklausus telefonu beveik 500 vedusių suaugusiųjų, mokslininkai atrado, kad pats „reikšmingiausias požymis, prognozuojantis santuokos kokybę“, yra tai, ar sutuoktiniai sako meilės ir dėkingumo žodžius vienas kitam.

„Tai parodo žodžio „ačiū“ galią, – pranešime žiniasklaidai sako tyrimo autorius Allen Barton, dabartinis Džordžijos Universiteto šeimos tyrimų centro, podaktarinis tyrimo partneris. – Net jeigu pora patiria nelaimę ar sunkumus kitose srityse, dėkingumas santykiuose gali paskatinti teigiamus santuokos rezultatus.“

„Naujų santykių pradžioje mes visuomet teikiam prioritetą savo santykiams ir partneriui, tačiau laikui bėgant mes dažnai pamirštame, kad smulkūs dalykai tikrai yra svarbūs“, – teigia Beatty Cohan, psichoterapeutė, seksologė ir porų konsultantė Niujorke ir Sarasotoje.

Ir kuomet tie maži gestai užsimiršta, jūs ar jūsų partneris jaučiatės neįvertinti. „Partnerio buvimo šalia laikymas savaime suprantamu dalyku veda tik prie nepasitenkinimo santuoka, pykčio priepuolių, susvetimėjimo, ir galiausiai mūsų santykiams iškyla pavojus, – paaiškina Cohan. – Tiesa yra ta, jog mes visi norime jaustis branginami ir mylimi – tokių dalykų kaip „ačiū“, bei „aš tave vertinu“, „aš tave myliu“, „aš tavimi žaviuosi“, „aš džiaugiuosi, kad esu su tavimi“ sakymas labai padeda žmonėms suartėti, bei išlikti drauge“.

Cohan pabrėžia, kad yra svarbu nepamiršti dėkingumo, ypač kai jūs ir jūsų antroji pusė susiduriate su sunkumais. „Mes turime išreikšti dėkingumą savo partneriui, nepaisant mūsų skirtumų, – tvirtina ji. – O kai iškyla skirtumai, o jų yra kiekvienuose santykiuose, svarbiausia yra bendrauti ir problemas spręsti pagarbiai, užjaučiančiai ir jausmingai“.

Nepaisant jūsų santykių statuso, žodis „ačiū“ gali padaryti didžiulį poveikį jūsų gyvenimui. Tiesą pasakius, ankstesnieji tyrimai parodė, kad dėkingumo išreiškimas pagerina širdies veiklą, padeda susirasti naujų draugų ir netgi padaro jus kantresnius, taigi galite sulaukti didesnio atpildo ateityje.

Viskas yra susiję su tuo, kaip mes reaguojame į aplinkybes. „Mes galime matyti krizę kaip pasaulio pabaigą arba galime į ją žiūrėti, kaip į galimybę rasti kitus sprendimus, – sako Cohan. – Labai lengva paklusti neigiamoms emocijoms ir likti įsižeidusiam, gailėtis savęs. Tokia pozicija tikrai padidins emocines, psichologines, psichiatrines ir fizines problemas. Tačiau juk rinktis jums – o juk tikrai yra daug dalykų, už kuriuos galime būti dėkingi kitam žmogui!“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis