Vestuvių prietarai: kokią dieną tuoktis, ką vilkėti, kokius žiedus užsakyti (FOTO)

Kaip išsirinkti žiedą, vestuvinius drabužius, ceremonijos datą, kad santuokoje gyventumėte laimingai, turtingai, džiaugsmingai ir draugiškai. Siūlome paskaityti apie vestuvinius prietarus ir papročius.

Vestuvinė suknelė

* Vestuvinė suknelė nebūtinai turi būti balta. Balta spalva nuo seno buvo šventumo simbolis. Bet šiandien regime ir kitokių suknelės spalvų. Laimingiausia spalva laikoma raudona – būsimo džiaugsmingo šeimos gyvenimo simbolis.

* Dar vienas „anų dienų“ prietaras – suknelė turėjo būti su ilgomis rankovėmis, nes manyta, kad nuotaka ir jaunikis neturi liestis nuogomis rankomis.

* Tikras košmaras nuotakai – jei jaunikis iki ceremonijos pamatys vestuvinę suknelę. Tada - lauk bėdos.

* Kad pavydūs svečiai jūsų netyčia nenužiūrėtų, slavai pataria suknelės krašte padaryti kelis įsiuvus, geriausia – mėlynais siūlais. Dėl tos pačios priežasties nuotakai ir jaunikiui į drabužius galima įsegti žiogelį galvute žemyn. Pavyzdžiui, žiogeliu galima prisegti puokštelę, gėlę jaunajam į švarko atlapą.

Shutterstock nuotr.

* Iš vakarų kultūros atėjo madingas paprotys: kad santuoka būtų laiminga, nuotaka turi vilkėti ar segėti ką nors seno, ką nors naujo ir ką nors skolinto (išskyrus nuometą ir pirštinaites) ir ką nors žydro (kad saugotų nuo nužiūrėjimų). Atminkite – iki santuokos ceremonijos nuotaka neturi matyti savęs veidrodyje su visais drabužiais ir aksesuarais. Žinoma, galima į save pažiūrėti, tik, pavyzdžiui, be nuometo.* Apatiniai drabužiai turi būti balti – tai tyrų nuotakos ketinimų simbolis. Vyras įvertins.

* Sėkmę neš papuošalai iš turkio. Šis akmuo laikomas santuokinės ištikimybės simboliu. Dar vienas prietaras – kad moteris santuokoje būtų laiminga, auskarus jai turi įverti laimingai ištekėjusi draugė.

* Sėkmę šeimyniniame gyvenime atneš „senas“ nuotakos apavas, būtinai su uždara nosimi. Būtent todėl rekomenduojama prieš vestuves bent dieną pavaikščioti su naujais bateliais. Jei vestuvių dieną nulūžta kulniukas, tai ir šeimyninis gyvenimas šlubuos.

Žiedas

- Vestuvinis žiedas turi būti iš vieno metalo, glotnus, be brangakmenių, be graviruočių, tada, manoma, ir šeimyninis gyvenimas bus tolygus, be jokių kliūčių kelyje. Būtent žiedai saugo sutuoktinius nuo negandų, stresų, ligų, pavydo – todėl jų ir nenusimauna. Griežtai nepatartina daryti žiedus iš sulydytų papuošalų, net jeigu tai buvo jūsų tėvų žiedai. Priešingu atveju pritrauksite į šeimą svetimą likimą. Žiedus turi pirkti jaunikis – ir sau, ir nuotakai. Tai - gera laimingo šeimyninio pradžia. Iki vestuvių laikykite žiedus kartu. Kiti netgi apipila žiedus vandeniu ir užšaldo iki tuoktuvių dienos.

Shutterstock nuotr.

- Maunant vienas kitam žiedus reikėtų būti atsargiems, kad netyčia neišmestumėte jų ant grindų. Tai būtų ženklas, kad santuoka greitai iširs. Jei visgi taip nutiko, per žiedą perveria liudytojų iš anksto paruoštą siūlą, kuris turi surinkti visus blogus dalykus. Kai jaunikis užmauna nuotakai vestuvinį žiedą, nė vienam iš jų negalima imti tuščios žiedų dėžutės arba lėkštelės, ant kurios buvo sudėti žiedai. Tegu tai padaro netekėjusi mergina ar nevedęs vaikinas. Atsiminkite ir tai, kad pametus žiedą gresia išsiskyrimas, o jei duosite jį kam pasimatuoti, atiduosite savo likimą į svetimas rankas.Vestuvių data

Egzistuoja vestuvių datų kalendorius.

Sausį – anksti liks našle ar našliu

Vasarį – pora gyvens santarvėje

Kovą – gyventi pagal svetimus principus

Balandį – laimė bus permaininga

Gegužę – savo namuose pamatysite neištikimybę

Birželį – medaus mėnuo tęsis visą gyvenimą

Liepą – prisiminimai apie savo gyvenimą bus saldžiarūgščiai

Rugpjūtį – vyras bus mylimasis ir draugas

Rugsėjį – ramus gyvenimas

Spalį – gyvenimas bus sunkus

Lapkritį – gyvenimas bus turtingas ir laimingas

Gruodį – meilė stiprės sulig kiekvienais metais

Shutterstock nuotr.

Reikia apgalvotai pasirinkti ne tik mėnesį tuoktuvėms, bet ir savaitės dieną. Sėkmingiausios dienos – pirmadienis (turtingas gyvenimas), antradienis (sveikata), trečiadienis (laimė). O ketvirtadienis ir penktadienis – sunkiausi būsimam šeimyniniam gyvenimui.Įtarus žmonių požiūris į kai kuriuos skaičius atsispindi ir vestuvių simbolikoje. Svarbiausia, kad sutuoktuvių ceremonija nevyktų nesėkmingą (manomai) 13-ą dieną. Laimingais skaičiais tuoktuvių dienai laikomi 3, 5, 7 ir 9. Pagal seną Bizantijos tradiciją, manoma, kad geriausia diena pradėti šeimyninį gyvenimą – spalio 14 d., kai švenčiama Švenčiausiosios Mergelės šventė. Nuotakos puošiasi baltais drabužiais.

Beje, kas tuokiasi per savo vardines, bus nelaimingas. Netinkamomis dienomis tuoktis laikoma vasario 29, birželio 11 ir liepos 16.

Vestuvių diena

* Pasirodo, filmuoti reportažai internete apie tai, kaip per sutuoktuves nesėkmingai pargriūna jaunoji ir jaunais rodo, kad pora teisingai pasielgė. Manoma, kad suklupęs ar pargriuvęs per sutuoktuvių ceremoniją žmogus surado savo antrą pusę.

* Palankūs jauniesiems ir gamtos kataklizmai: sniegas ir lietus – laimė, o stiprus vėjas vestuvių dieną – subtili užuomina, kad kažkuris poroje per daug nepastovus.

* Iškilmių dieną nuotaka turi šiek tiek paverkti. Geriausia, jeigu ją pravirkdys išlydinčių tėvų žodžiai.

Kad gyventų laimėje ir santarvėje, jaunieji turi iš pradžių atpjauti gabalėlį vestuvinio torto vienas kitam, o paskui – likusiems svečiams.

* Norite gyventi ne tik laimingai, bet ir turtingai? Į dešinį batelį įsidėkite monetą (vėliau saugokite ją kaip šeimos relikviją). Su tuo susijęs ir paprotys berti jaunavedžiams po kojomis monetas, kai jie išeina iš bažnyčios (apibėrus grūdais, šeimoje bus daug vaikų; apiberiama saldainiais – kad gyvenimas būtų saldus; apiberiama gėlėmis – kad santuokoje netrūktų romantikos).

Shutterstock nuotr.

* Gyvenimas bus turtingas, jei nuotakai per ceremoniją panižo kairį delną. O jeigu dešinį, priešingai – bus daug išlaidų, nes namuose bus daug svečių.* Po ceremonijos jauniesiems nevalia važiuoti į šventę tiesiu keliu – reikia paklaidinti nedoras jėgas. Todėl geriau pasisukioti po miestą. Dėl to paties tikslo Vakaruose automobiliui prie galo pririša konservų skardinių – kad saugotų ir baidytų piktąsias dvasias.

* Prietaras su ilgalaike perspektyva: vestuvių dieną stipriai suriškite du butelius šampano, jų neišgerkite, pasilikite. Tai garantuos, kad šampaną iššausite per vestuvių metines ar gimus pirmagimiui.

* Norite visą gyvenimą nesiskirti? Nuo tada, kai atvyksite į bažnyčią, nesiskirkite iki tos akimirkos, kai užmausite vienas kitam žiedus, neleiskite niekam tarp jūsų praeiti.

* Kaip nutarti, kas namuose bus šeimininkas? Siūlome tris variantus. Populiariausias – tas, kuris atlauš didesnį duonos ar šakočio gabalą, kuriuos atneša uošviai. Kitas variantas – namuose viršus bus to, kuris ilgiau patylės po ceremonijos. Arba tas, kuris pirmas peržengs namų slenkstį. Įdomus kompromisas – įnešti nuotaką į namus ant rankų. Jaunojo laukia maloni perspektyva visą gyvenimą nešioti žmoną ant rankų.

Svečiai

- Vyrai, ši naujiena jums. Kas vestuvėse buvo pabroliu daugiau nei 10 kartų, pats niekada neves. Taigi rekordininkams šių garbingų pareigų geriau atsisakyti.

- Nuotakos, būkite atsargios su pamergėmis. Nuotaka neturi jokiai moteriai leisti atsistoti prieš save veidrodyje – nuvilios jaunikį. Ši taisyklė galioja ir būsimam jaunikiui.

- Kad sutartumėte su anyta, atlikite štai tokį ritualą: kai tėvai arba kunigas laimina jaunuosius, nuotaka ir jaunikis turi atsistoti ant kilimėlio ar rankšluosčio, specialiai išsiuvinėto šiai ceremonijai. Tada didelėje šeimoje vyraus taika.

- Norite, kad atsirastų nauja pora – paprašykite netekėjusios draugės nusegti jums nuometą. Taip ji taps nauja nuotaka.

Shutterstock nuotr.

- Dažnai baigiantis šventei jaunoji atsistoja nugara į svečius ir meta per galvą puokštę. Europoje manoma, kad puokštę sugavusi mergina pirmoji ištekės. Na o, pvz., Rusijoje nuotaka niekam neturėjo atiduoti savo puokštės – paleisi iš rankų puokštę, paleisi savo laimę. Abiejų papročių alternatyva – iš anksto užsakyti netikrą puokštę, kuri būtų labai panaši į originalią.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis