Stebuklingos vietos: kaip jose pasisemti energijos?

Vieta, vieta ir dar kartą vieta – svarbiausias dalykas, kuris rūpi ieškantiesiems ne tik vertingo nekilnojamojo turto, bet ir organizmo energijos išteklių.

Jėgos, galios, energinė - kad ir kaip būtų vadinamos, tokios vietos gali būti labai naudingos. Netikite? Užsiimkite turizmo plėtra. Tik užklok ką nors paslapties skraiste, kaip iškart atsiras minia norinčiųjų ją nuplėšti. Nauda - akivaizdi, o svarbiausia - apčiuopiama. O štai jei likimo jums lemta būti turistu, santykiai su magiškomis jėgomis klostysis kitaip. Triskart pagal ir triskart prieš laikrodžio rodyklę stebuklingąją vietelę galite apeiti dėl juoko. Arba - rimtai nusiteikę pajusti energinę galią. Aš antro varianto geriau būčiau nebandžiusi, nes netekau ramybės mėgindama suprasti, ar buvau apgauta, ar padariau kažką ne taip.

Tą rytą Bavarijoje kėliausi su aušra, kad apsilankyčiau energinėje vietoje, kurios tikrumą patvirtino ne mitai ir legendos, o informacinis stendas su ją tyrinėjusio profesoriaus vardu, pavarde ir nuotrauka. Taigi buvau įtikinta, bet tikėjausi per daug - kad ir ne 220 voltų stiprumo srovės, tai bent jau kad skruzdėlytės per odą nubėgs. Nuo kalvelės atsivėrė nuostabus vaizdas: papėdėje tekantis sraunus upelis, žaliame slėnyje išsibarstę namai ir visą miestelį tarsi jaukus glėbys supančios kalnų keteros. Tekėjo saulė, tad šviesa nuolat mainėsi. Iš širdies pasidžiaugiau nepatingėjusi sukarti nemenką kelią, bet ar paveikė mane magiškos šios vietovės galios, nebuvau įsitikinusi. Gal turėjau atlikti kokį nors ritualą? Pratimą? Sušokti šokį ar sugiedoti giesmę? Kaip elgtis jėgos vietose, man turėjo paaiškinti psichologas ir bioenergetikas Vitalijus Bogdanovičius. Lektorius iš Sankt Peterburgo į Vilnių žmogaus pažinimo centro „Vaiska" kvietimu buvo atvykęs tam, kad parodytų jėgos vietas, apie kurias mes, vietiniai, mažai ką esame girdėję.

Energijos medžiotojų keliais

Už jėgos vietų sąvokos populiarinimą turėtume padėkoti rašytojui Carlosui Castanedai. Kita vertus, jis atsakingas ir už šios srities painiavą. Pasakojama, esą C. Castaneda klausęs savo mokytojo dono Chuano, ką gali pasakoti knygose, o ko žmonėms geriau neatskleisti. Mokytojas leidęs rašyti viską, bet griežtai uždraudęs nurodyti jėgos vietas, kuriose vyko mokymai. Tad sąvoka paplito, bet žinančiųjų, kas gi iš tikrųjų yra tos jėgos vietos, nė kiek nepadaugėjo.

Energinių vietų žinovas iš Sankt Peterburgo - visai nepaslaptingas. Tiesą sakant, Vilniaus centras jėgos vietomis, pasirodo, nusėtas taip tankiai, kad reiktų pasistengti norint jas paslėpti. Atvykęs į Vilnių, Vitalijus Bogdanovičius seminaro išvakarėse išeina pasivaikščioti - ir štai jau sudarytas „lankytinų vietų" maršrutas. Jėgos vietų sostinėje ne tik daug, bet ir labai įvairių pagal poveikį, todėl sąrašas kaskart gali būti vis kitoks. Kad ir ką norėtumėte susitvarkyti: sveikatą, buitį, santykius ar dvasinius reikalus, Vilnius pasirengęs suteikti pagalbą. Priešingai nei miestas prie Nevos, iš kurio atvykęs lektorius. Anot jo, Sankt Peterburgą caras Petras I statęs reprezentacijos tikslais, bet ne žmonėms gyventi. „Jau daugybę metų ieškau ten tokios vietos, kuri skatintų optimizmą, bet nesėkmingai", - porino psichologas ir džiaugėsi tokią radęs Lietuvoje. Ar depresija užpultų, ar liūdesys, ta vieta - už galinės laukujos Skaisčiausiosios Dievo Motinos cerkvės sienos - padeda nukreipti mintis šviesesne linkme, vaduoja iš slogios būsenos. Panašiu poveikiu pasižymi ir Šv. Onos ir Bernardinų bažnyčių erdvės.

Bažnyčios ir cerkvės mūsų kelyje pasitaikė dažniausiai, bet tik su jomis tapatinti jėgos vietų nieku gyvu negalima. Sunku nupasakoti, kaip Šventaragio slėnyje rasti „tą trečią medį iš kairės", bet pastovėjus po juo kūne ima vykti fiziologiniai pokyčiai. Bioenergetikas patikino, kad, jei padarytume kraujo tyrimus prieš ir po tokio pastoviniavimo, jie būtų visiškai skirtingi. Ką gi, visai nesunku patikrinti, jei tik atsirastų pakankamai drąsos stebinti praeivius keistai stypsant ten, kur niekas paprastai to nedaro.

Arčiau teniso kortų - vieta, puikiai veikianti dvasią ir asmenybę. Čia jau nesunku įsitaisyti - galite vaizduoti, kad susidomėję stebite žaidimą, o iš tikrųjų patys sau patykiukais auginti savivertę. Beje, jei pamatysite moterį, tiesiu taikymu skubančią į Rotušės aikštės vidurį ir nei iš šio, nei iš to ten sustingstančią, žinokite - mūsų seminaro dalyvė. Kai V. Bogdanovičius, gailėdamas per dieną nuvargintų mūsų kojų, tik abstrakčiai mostelėjo ranka tos vietelės link, moterys pareikalavo būti nuvestos ir pastatytos centimetro tikslumu. Kaltės jausmas dailiajai lyčiai - senas geras pažįstamas, tad tikrai pravartu žinoti, kur eiti norint jo atsikratyti. „Šią teritoriją pavadinčiau „a mne pofig" (liet. „o man - nei šilta, nei šalta") vieta", - pareiškė humoro jausmo nestokojantis mūsų vedlys ir patikslino, kad kaltės jausmas dažnai išprovokuojamas, nes kai kuriems iš artimųjų ar draugų tai naudinga - juk jei jausitės kalta, stengsitės kaip nors tą kaltę išpirkti, ar ne?

Informacinė tarnyba klauso

Kalbant apie energines vietas, kas antras žodis yra „dirbti". Vadinasi, stebuklo nebus? Betgi, jei jau vieta turi galios daryti poveikį žmogui, tai tas poveikis turėtų pasireikšti nepriklausomai nuo mano veiksmų. Kaip audra - ši kyla nepriklausomai nuo mano tikėjimo ja ar noro išgirsti griaustinį. Išėjusi pasivaikščioti beveik visada kertu Katedros aikštę, vadinasi, pabūnu jėgos vietoje. O ar kas nors man atsitinka, ar kas pasikeičia? Bioenergetikai paaiškintų taip: jei neįkišite savo lygintuvo, dulkių siurblio, kompiuterio ar kito prietaiso į elektros tinklą, tai nieko ir nevyks. Norimas energinis procesas irgi prasideda tik įjungus pagrindinį mūsų prietaisą - galvos smegenis.

Įvairių energinių vietų yra labai daug, bet svarbiausios jų tos, kurios, kaip sakė V. Bogdanovičius, duotos žmonėms „iš aukščiau", tai yra, skirtos prisijungti prie žemės informacinio lauko, taip pat - asmenybei transformuotis. Energijos informaciniuose žemės lopinėliuose išsiskiria nedaug, todėl jų poveikis - veikiau ne pojūčiai, o iš kažkur ateinantis aiškus suvokimas. Dažnai sakome: „Kažką reikia daryti, bet nežinau ką." Žmonės, paplušėję transformacijos vietose, reikiamų žinių gauna nė nesuvokdami kaip. Visa reikiama ir svarbi informacija iš pasąmonės perkeliama į sąmonę, ir žmogus galiausiai supranta, kas teisinga, o kas - ne. Tada gyvenime ima vykti pokyčiai. Šiuos protu paaiškinti dažnai sunku, bet širdis jaučia, kad būtent to ir reikėjo. Jei turime bent daigelį norimos įgyti savybės, jėgos vieta gali padėti jam sudygti ir suvešėti tarsi derlinga dirva.

Visa tai įtartinai panašu į savęs pažinimą, o šiam vieta, mano manymu, visai nesvarbi. Koks skirtumas, ar į asmenybės gelmes leisiuosi sėdėdama namie ant sofos, gulėdama ant psichoanalitiko kušetės ar prisišliejusi prie cerkvės sienos? Ogi toks, paaiškina V. Bogdanovičius, kad nusikapstyti iki tikrosios savasties informacinėje jėgos vietoje tiesiog lengviau. Kam rausti žemę rankomis, jei galima kauptuku? Logiška. Manau, galėčiau pamėginti.

Kiekvienam darbui - savas įrankis

Kadangi jėgos vietos turistų vadovuose nežymimos, susigaudyti, kur patekai, nėra paprasta. Jei kurioje nors vietoje jautiesi puikiai, logiška manyti, kad ji gera, ar ne? „Gera poilsiui, bet ne darbui", - nustebina bioenergetikas. Jei jaučiatės išsekę, komfortiškoje vietoje atsigausite, sustiprėsite. Puiku nusigauti į tokią vietą, jei jaučiatės tapę energijos vampyro auka, nors V. Bogdanovičius patikina, kad iš tikrųjų vampyravimo nėra, nes žmogaus energija nėra kažkas, ką vienas iš kito galėtų paimti ir pasinaudoti. Mes galime tik sugriauti vienas kito energijos pusiausvyrą. „Žmonės dažnai sako, kad nieko nepajėgia daryti, nes yra išvampyruoti, bet tik paklausykite, kaip aistringai jie pasakoja tą juos išsekinusią situaciją, kaip piktinasi kaltininkais! Vadinasi, energijos turi tiek pat, kiek ir turėjo, tik ši eikvojama ne kokiam nors veiksmui atlikti, o išgyvenimams prisiminti", - aiškino psichologas.

Komfortiškos vietos puikiai pasitarnauja, kai reikia atkurti energijos pusiausvyrą, visgi jos klastingos tarsi patogi sofutė priešais televizorių - nė nepajunti, kaip įtraukia ir jau nieko nebesinori veikti. Ypač budriems reikėtų būti, jei tiksliai nežinote, kokioje vietoje esate, bet jums pasidaro labai gera, o galvoje tarsi ima skambėti kažkoks dialogas. Kuo greičiau sprukite, nes „informacinė tarnyba" sujungė jus ne su dangumi, o su pragaru. 

Informacinėje, taip pat transformacijos vietose kilęs fizinis ar emocinis diskomfortas, kad ir kaip keista, yra geras ženklas. Tai - požymis, rodantis, kokiose srityje mums dar reikia padirbėti.

Suglumti iš įvairių jėgos vietų neretai priverčia šventyklos. Regis, negali būti jokių abejonių, kad šių poveikis teigiamas, bet kai kurie žmonės prie bažnyčios pasijunta taip blogai, kad nė neįstengia peržengti slenksčio. Arba - į vienas gali įeiti, o kitose jaučiasi diskomfortiškai. V. Bogdanovičius paaiškina, kad kiekviena šventovė - tai savita jėgos vieta, todėl ir pojūčiai vis kitokie. Be to, net tuose pačiuose maldos namuose gali būti kelios skirtingo poveikio energinės vietos. Jei tam tikroje bažnyčioje ar tam tikroje jos vietoje jaučiatės nekaip, užsukite ten dažniau. Pabūkite, kiek galite, o kai pasidarys labai sunku, trumpam išeikite - prasiblaškykite, ko nors užkrimskite ir grįžkite. Jūsų tikslas - pasiekti, kad savijauta ten taptų bent jau neutrali.

Ėmę dažniau lankytis kurioje nors vienoje energinėje vietoje galite šiek tiek sutrikti: vieta - ta pati, jūs - tas pats, o pojūčiai kaskart - vis kitokie. Negana to, šalimais „dirbantis" kaimynas gali papasakoti, kad junta visai ką kita nei jūs. V.Bogdanovičius patikina, jog taip ir turi būti. Kiekvienam - savo.

Dėmesio! Tuoj įvyks stebuklas

Tam, kad galėtume pasinaudoti išskirtinių vietų galiomis, mums nereikia nei magijos, nei ritualų. Reikia tik išmokti koncentruoti dėmesį. Šis įgūdis pravartus net tiems, kurie į visokias mistikas linkę numoti ranka. Atostogos, nuo naujų įspūdžių net kvapą gniaužia, o jūsų mintys vis dar sukasi apie darbą. Vadinasi, nemokate sutelkti dėmesio. Jei atostogaujate, bet iš tikrųjų ilsėtis pradėjote tik praėjus 6-8 dienoms, laikas į treniruotę. Per savaitę budrios sąmonės būsenos - t. y. tokios, kai jaučiamės esą „čia ir dabar", būname vos 15 minučių. Vadinasi, tik tiek ir gyvename... Be to, prisidarome daugybę rūpesčių bendraudami, nes nuolat painiojame savo vaidmenis. Nesugebėjimas susitelkti gadina ir sveikatą.

„Kartą koncentruoti dėmesį mokiausi taip: per slenkstį vienąsyk žengdavau kaire koja, kitąsyk - dešine. Taip dariau du mėnesius. Nustebau, kokią daugybę durų per tą laiką atidariau ir uždariau, o anksčiau to visiškai nepastebėdavau", - pasakojo V. Bogdanovičius. Dėmesį sutelkti jėgos vietų žinovas mokosi ir fotografuodamas: iš ryto išsitraukia iš lentynos bet kokią knygą, beda pirštu į bet kurį žodį, kol pataiko į daiktavardį, ir visą dieną vaikšto po miestą ieškodamas jį iliustruojančių vaizdų.

Išmokę sutelkti dėmesį į daiktus, galime šturmuoti pojūčius. Čia pravers paprasčiausia moneta. Darykite taip, kaip mesdami burtus, tik nepamirškite sutelkti dėmesio į pirmąją emociją, apimsiančią, kai atversite delną. Herbas? Nusivylėte? Vadinasi, jums visiškai nereikia daryto to, ką lėmė burtas: tai - ne jūsų.

Jėgos vietose nereikia nieko analizuoti, stenkitės tik justi erdvę ir tarsi susilieti su ja į visumą. Vaizduotės į darbą neleiskite, bet pritaikyti laisvųjų asociacijų metodą pravartu - vaizdingai apibūdindami geriau suvoksite savo būseną, pavyzdžiui, „jaučiuosi kaip ant kilimo pas direktorių", „pilvą raižo lyg peiliu" ir pan.

Žengdami į energinę erdvę, judėkite šiek tiek lėčiau, nei esate pratę vaikščioti, kad turėtumėte laiko pajusti ir užfiksuoti emocinės ir fizinės būsenos pokytį, kad ir patį menkiausią. Nesistenkite sulaikyti žvilgsnio - laisvai klajoti paleistos akys dažniausiai nukrypsta energijos srauto linkme, ypač bažnyčiose. Pabuvę, kiek tinkami, baikite darbą ir grįžkite į įprastą erdvę nepamiršdami stebėti ir fiksuoti pojūčių, kylančių kertant erdvių ribas. Štai ir viskas. Ir jokios magijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis