Šalin rutiną iš miegamojo!

Beveik kiekvienos poros gyvenime ateina metas, kai posakis „miegoti kartu" įgauna tiesioginę prasmę, nes ir ankstesnio geismo nėra, ir mylitės vis rečiau. Bet taip norėtųsi nušluostyti nuo aistros buities dulkes...

Konsultuoja seksologas Anatolijus Gainovskis

Kodėl žodis „įprotis", kalbant apie intymius santykius, skamba kaip nuosprendis? Juk šiaip jau tai nėra blogas dalykas, gyvendami įgyjame daugybę įpročių, ir jie mums netrukdo. Ir netgi besimylint yra daug žavesio, kai du vienas kitą iki panagių pažįstantys žmonės gali mėgautis gerai sugrotu duetu. Bet net ir tobulai muzikuojant pabostų vis tas pats kūrinys... O dar ir seksologai vienu balsu tvirtina, jog net šeimyninė neištikimybė ne taip pragaištingai veikia seksualinį potraukį, kaip rutina ir įprotis.

Kiekvienas dažnai besikartojantis ryškus įspūdis praranda savo naujumą ir tampa rutina. Gal todėl daugelio porų seksualinis gyvenimas metams bėgant tampa vis nykesnis ir mažiau svarbus lyginant su kitais užsiėmimais: namų ruoša, pinigų uždirbimu, karjeros siekimu ar vaikų auklėjimu... Tai irgi svarbu, bet čia slypi rimtas pavojus. Specialistai teigia, jog galybė porų metams bėgant pamiršta, kas varė juos iš proto meilės guolyje. Galbūt galima gyventi toliau nė neprisimenant, ką tuomet patyrėte. Bet juk mes nenusipelnėme tokio vegetavimo - metams bėgant dar galime džiaugtis ir mėgautis lytinių santykių malonumais, dar galime išgyventi ryškius seksualinius pojūčius! O jei neįstengiame su artimu žmogumi vienas kitam padovanoti aistringų akimirkų, tai nereiškia, kad kas nors iš šalies nesugebės suteikti jums ar jūsų brangiausiajam tokio džiaugsmo.

Senas geras vynas ar prarūgęs kompotas?
Ką tik susipažinus seksas - tarsi stebuklas, hormonai atlieka už mus visą darbą, kraujas verda gyslose, taip gera nemiegoti visą naktį ir tikrai nereikia nieko galvoti - kūnas pasirenka už mus. O praeina keli ar keliolika metų - ir tai tampa kasdienių santykių dalimi. Nors seksas, kaip ir geras vynas, metams bėgant neturi išsivadėti, o pasistengus gali teikti daugiau džiaugsmo nei bendro gyvenimo pradžioje, tačiau ne taip paprasta tai pasiekti.

Didžiausi spąstai santuokinėje lovoje - vis tas pats besikartojantis scenarijus. Anksčiau ar vėliau ateina toks metas, kai gana neblogai pažįstame intymius partnerio polinkius, todėl besimylėdami iš karto einame į tikslą - darome tai, kas garantuoja malonumą ir gerus rezultatus. Visai pamiršdami, kad kiekvieną „valgiaraštį" reikia įvairinti.

Seksologai teigia, kad tie žmonės, kurie skundžiasi nuoboduliu meilės guolyje, iš tiesų tik baiminasi ką nors keisti.

Kur pasisemti patirties?
* Knygos, žurnalai, televizijos laidos, vaizdajuostės, internetas, sekso reikmenų parduotuvės... Tereikia skirti tam pastangų ir laiko. Kuo daugiau galvojame apie seksą, skaitome, fantazuojame - tuo daugiau jo reikia. Galbūt labiau mėgstate skaityti F.Kafką nei Kamasutrą, bet ir meilės meno reikia mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis. Beje, ir šiandien be vaizduotės netoli nueisime.

* Vaizduotės galia. Tarp vaizduotės ir lytinio potraukio yra labai glaudus ryšys. Net glaudesnis, nei iš pirmo žvilgsnio atrodo. Ir kai tik vaizduotę kaitinantis naujumo pojūtis ima blėsti, potraukis irgi sumažėja. Jei viską paliksime likimo valiai, jis nunyks galutinai.

* Pasitikint lengviau fantazuoti. Vienas iš būdų įveikti rutiną - drauge su partneriu fantazuoti intymių santykių tema. Tik privalote būti kuo atviresni. Pasidalinkite su antrąja puse savo troškimais, pasakykite, ko norėtumėte. Juk metų metus trunkančių seksualinių santykių didysis privalumas - pasitikėjimas vienas kitu, kuris pasiekiamas tik laikui bėgant. Prie progos paklausinėkite savo vyriškio, ką jis norėtų išbandyti meilės guolyje. Galbūt teks įdėti pastangų, kad jį iškamantinėtumėte. Ir pati pasidalinkite savo seksualinėmis fantazijomis, net jei jos neįprastos.

* Kiekvienam - savo. Deja, nėra vieno stebuklingo patarimo, kur ir kada prasideda rutiną paįvairinantys eksperimentai. Vienoms didelis pasiekimas - mylėtis gulint ne ant nugaros, o nugarą atsukus vyrui, kitoms - pratintis prie spermos skonio, trečioms - glamonėti vyro prostatą įkišus pirštus į išeinamąją angą. Kurdama erotinės šventės siužetus nepamirškite įvertinti, kaip jūsų mylimasis reaguoja į nurodymus ar prašymus, išgirstus meilės guolyje. Tad gali prireikti pasitelkti visą moterišką apsukrumą.

Mokytis, keistis ir nesustabarėti
Pasirodo, bėgant bendro gyvenimo metams ir norint nepaskęsti kasdienybėje, svarbiausia atminti, kad seksas nėra kasdienė šventė, ne kiekvieną kartą pakylame į aukštybes. Bet kad karts nuo karto tai patirtumėte, reikia mylėtis reguliariai. Viršukalnių nėra be lygumų. Ir nepamirškite, kad preliudija turi trukti apie 45 - 60 minučių, tik tuomet abu partneriai gali pasitenkinti. O kuo daugiau galvosite apie meilės žaidimus ir kuo dažniau jais užsiimsite, tuo labiau jų norėsis.

Kai tik imate glamonėti vienas kitą, kūnas pats išsirenka įprastą pozą. Tačiau jei norite, kad ir laikui bėgant išliktų naujumo prieskonis, reikia kovoti su įpročiais: keiskite mylėjimosi pozas, tempą, vietą. Kitaip sakant, sąmoningai stenkitės viską daryti ne taip, kaip visuomet. Galbūt iš pradžių jūsų kūnas netgi priešinsis naujovėms. Nepasiduokite jo diktatui!

Seksualinio gyvenimo nuoboduliui nuvyti pati turite dėti pastangų. Nemanykite, kad visų pirma jūsų brangiausiasis turi patobulinti savo seksualinę techniką, kad jis turi griebtis iniciatyvos, kad turi vėl iš naujo jus užkariauti... Atminkite, kad du abejingi žmonės negali vėl įžiebti aistros. Stenkitės mąstyti konstruktyviai ir nieko nekaltinkite, net jei jaučiatės nusivylusi ir supykusi. Ėmusi ieškoti kaltų įsileisite į širdį nuoskaudą, o tuomet liks tik vienas žingsnis iki dar didesnio nutolimo.

! Greitas seksas net nepasivarginus išlipti iš lovos reiškia, kad jūs labai tingite skirti jam laiko ir jėgų. Darykite išvadas!

Būkite erotiškesnė!
Toks šūkis skamba gal ir banaliai, bet jis nutiesia kelią į sėkmę. Drauge gyvenančios poros įpranta vienas prie kito ir nebesiekia užkariauti, sužavėti. Pažadėkite sau, kad būsite seksuali, gundanti, suvedžiojanti ir be galo kantri. Atpildo tikrai sulauksite.

Vyrą sujaudinsite, jei į seksą reaguosite nuoširdžiai ir aistringai, nuolat priminsite partneriui, kad jis gerai atrodo ir jūs jo norite. Erotinis susijaudinimas užkrečiamas. Ir nesistenkite daryti visko „teisingai". Svarbiausia, kad meilės žaidimai teiktų jums malonumo.

Pasistenkite pati save suprasti, skirkite laiko geriau save pažinti. Su savo kūnu be jokios gėdos ir sumišimo jūs galite daryti ką tik norite, o vėliau padėsite vyrui atrasti geriausią būdą jus sujaudinti ir patenkinti.

Mokykitės valdyti makšties, tarpvietės raumenis. Tiek seksologai, tiek ginekologai nuolat primena apie Kėgelio pratimų naudą (kasdien 50-60 kartų sutraukite makšties ir tarpvietės raumenis). Šie pratimai turi ne tik tiesioginę paskirtį - sustiprinti besimylint patiriamus pojūčius, bet drauge jie didina seksualumą.

Nors pasisemti patirties ir patobulinti seksualinę techniką galime atidžiai žiūrėdamos erotinius filmus ar vartydamos žurnalus, aklai jos niekuomet nekopijuojame, o ieškome, ką sau prisitaikyti. Seksologų tyrimai atskleidė, kad net tose šeimyninėse porose, kurios save laiko laimingomis, sėkmingų ir nesėkmingų meilės aktų santykis yra 50:50 procentų. Tačiau vis tiek svarbu, kad bent karts nuo karto įvyktų kažkas seksualiai nepakartojamo, todėl pasistenkite išmokti kokių nors erotinio kino žvaigždžių gudrybių. Žinoma, kinas yra kinas, bet šis bei tas gali praversti ir gyvenime...

Svarbios smulkmenos
Deja, neretai meilės malonumus apkartina ne tik monotonija ir vis atidėliojami pažadai nuo rytdienos tapti aistringa viliokle. Kartais viskas būna dar paprasčiau...

Kasdienė „programa". Daugelio porų įprastinis vakaro scenarijus toks: arba esate nusiteikę mylėtis ir viskas baigiasi, nevaizdingai tariant, lytiniu aktu, arba esate nenusiteikę, ir tuomet arba nė neprisiliečiate vienas prie kito, arba pasitenkinate draugišku bučiniu. Tyrimais įrodyta, kad partneriai, kurie glamonėja vienas kitą „šiaip sau", jaučia daug artimesnį ryšį.

Būdas nubausti? Jei atsisakote mylėtis tuomet, kai esate nepatenkinta, įžeista ar pykstate ant vyro, pamažu seksas tampa ginklu, o bendras gyvenimas - kova už valdžią. Tai kelias į niekur (geriausiu atveju). Kai kyla konfliktų dėl vaikų, buities, pinigų - kalbėkitės, aiškinkitės, ginčykitės, bet neatstumkite savo gyvenimo draugo kaip vyro.

Kas kelia pavojų. Nėra nieko baisiau, kaip neišsakyta skriauda. Pamažu besikaupdama ji trukdo lovoje elgtis laisvai ir nesukaustytai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis