Psichoterapeutas E. Laurinaitis: vienas liūdniausių mitų apie moteris – „visos jos tokios“

Žinomas Lietuvos psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis nuo pat savo profesinio gyvenimo pradžios šalies universitetuose skaitė populiarias paskaitas. Tačiau nepaisant jų sėkmės, E. Laurinaitis iki šiol nebuvo parašęs nė vienos populiariosios psichologijos knygos.

Todėl leidykla „Alma littera“ išleido „Žvilgsnį iš veidrodžio“ – pirmąją tokią E. Laurinaičio knygą. „Rašiau apie moteris, bet tai skirta ne vien joms. Aš galvoju, kad vyrams pažinti moteris lygiai taip pat svarbu, nes norime ar nenorime, bet vis viena gyvensime kartu“, - knygos įžangoje rašo garsus psichoterapeutas.

Retas vyras taip gerai pažįsta moteris kaip šios knygos autorius – savo darbe E. Laurinaičiui tenka daugiausiai susidurti su moterimis ir pasinerti į svarbiausias jų gyvenimo problemas. Knyga parašyta remiantis didžiule psichoterapeuto profesine ir gyvenimiška patirtimi. Skaitytojos moterys galės pažiūrėti į save jas suprantančio ir įdėmiai analizuojančio vyro akimis, o skaitytojai vyrai – geriau suprasti savo esamą ar potencialią antrąją pusę. Ši knyga – puiki proga abiejų lyčių atstovams išsiaiškinti kai ką svarbaus savo gyvenime.

Knygoje akcentuojami moters ir vyro tarpusavio santykiai, motinystės, karjeros ir kitos problemos, peržvelgiant moters gyvenimo tarpsnius nuo kūdikystės iki viso gyvenimo prasmės apmąstymų ir patirties perdavimo ateinantiems.

„Kalbant apskritai, ši knyga yra bandymas pažiūrėti į visą moters gyvenimą, nuo jo pradžios iki pabaigos. Būtent mūsų laikotarpyje, mūsų kultūroje, mūsų geografinėje platumoje apie tai aš ir mėginau kalbėti. Didelę dalį to, ką pasakojau, stengiausi įprasminti būtent Lietuvos kontekste. Kita vertus, rėmiausi ir moksliniais tyrimais, kurie buvo atlikti kitose šalyse. Todėl knygoje yra ir bendrų, bendražmogiškų temų, ir yra visiškai lokalių, kurios labiau susijusios su mūsų laikmečiu bei mūsų lietuviškąja kultūra“, - knygos „Žvilgsnis iš veidrodžio“ temas pristato pats Eugenijus Laurinaitis.

Pasak autoriaus, knygai negalioja joks amžiaus ar išsilavinimo cenzas. E. Laurinaitis pabrėžia, kad visuomet stengiasi, jog viskas, ką pasakoja, nežiūrint į tai, kiek pasakojami dalykai moksliški ar sudėtingi, būtų suprantama kiekvienam. Taip pat psichoterapeutas savo knygoje paneigia ir visiems gerai žinomus mitus apie moteris.

„Vienas populiariausių ir liūdniausių mitų – „visos jos tokios“. Reikia labai tiesiai ir aiškiai pasakyti, kad kiekvienas mes esame kitoks. Mes visi esame skirtingi, o tai reiškia, jog su kiekvienu žmogumi, su kuriuo susitinku, reikia susipažinti. Juk ne be reikalo lietuviška patarlė sako, kad tam, jog pažintum žmogų, reikia pūdą druskos kartu suvalgyti. Dar kita lietuviška patarlė, kurią cituoju ir savo knygoje, sako, kad santuokoje pirmi 25 metai būna sunkūs, o paskui būna lengva. Gana akivaizdu, kad mūsų bendravimas yra susipažinimo procesas, trunkantis ilgai ir reikalaujantis pastangų bei valios, todėl reikėtų stengtis iškentėti sunkius periodus, suvokiant, kad gyvenime visada bus kartais ant kalno, kartais po kalnu“, - sako E. Laurinaitis.

Knygos „Žvilgsnis iš veidrodžio“ autorius Eugenijus Laurinaitis – vienas žymiausių, labiausiai tituluotų Lietuvos psichoterapijos specialistų. Medicinos mokslų daktaras, Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos docentas, Mykolo Romerio universiteto Psichologijos instituto profesorius. Lietuvos psichoterapijos draugijos prezidentas, Europos psichoterapijos asociacijos (EPA) tarybos narys, 2013–2015 m. EPA prezidentas. Daugelio mokslinių publikacijų, fundamentalių veikalų autorius ir sudarytojas. Kaip viešas intelektualas Eugenijus Laurinaitis yra pelnęs pripažinimą dėl sugebėjimo suprantamai, šmaikščiai ir įtaigiai perteikti profesionalo požiūrį ir savitą filosofiją. Tai atsiskleidžia ir šioje plačiajai publikai skirtoje knygoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis