Patys geriausi būdai, kaip išgyventi skyrybas?

Meilė svaigina panašiai kaip narkotikai, todėl kai partneris nusprendžia skirtis ir nutraukti ilgai puoselėtą ryšį, išgyvename tikrą košmarą.

„Būti paliktam labai skausminga“, – vieningai tvirtina Stouni Bruko universiteto neurologijos mokslininkai. Jie nustatė, kad smegenų sritis, kuri suaktyvinama patiriant išsiskyrimo skausmą, lygiai taip pat suaktyvėja, kai asmuo trokšta priklausomybę keliančių medžiagų (pavyzdžiui, kokaino). Santykių nutrūkimas yra toks skausmingas, nes santykiai mums sukelia priklausomybę, o jiems nutrūkus atsiveria tuštuma.

Tokiems atradimams pritaria ir mokslininkė Helen Fisher iš Rutgerso universiteto, išsiaiškinusi, kad mūsų smegenys vienodai reaguoja į fizinį skausmą ir atstūmimą romantiniuose santykiuose. Tiriamieji žiūrėdavo į juos palikusių partnerių nuotraukas, kol jų smegenų signalai buvo registruojami magnetinio rezonanso įranga. Paaiškėjo, kad paliktųjų smegenyse suaktyvėdavo sritys, susijusios su motyvacija, priklausomybėmis.. Atstūmimas romantiniuose santykiuose sukelia stiprias emocijas ir išaukia padriką elgesį, kurį sunku kontroliuoti.,Meilės be atsako ar romantinio atstūmimo atveju kartais pasireiškia net toks kraštutinis elgesys kaip persekiojimas, žmogžudystė, savižudybė ir klinikinė depresija.

Praradimo skausmas stipresnis už gavimo džiaugsmą

Psichologas Danielis Kahnemanas siekė ištirti, kaip žmonės reaguoja į praradimą. Mokslininkas išsiaiškino, kad tiriamųjų, praradusių 50 dolerių, patiriamas skausmas buvo daug stipresnis nei džiaugsmas, netikėtai gavus tokio pat dydžio sumą. Šie finansiniai dėsniai galioja ir romantiniams santykiams. Mes patiriame gerokai daugiau skausmo nutrūkus romantiniams santykiams, palyginti su džiaugsmu, kurį jaučiame pradėję naują meilės romaną. Taigi praradimą suvokiame kaip reikšmingesnį nei atradimą. Kadangi praradimo skausmas yra itin stiprus, imame vengti tolesnės rizikos ir panašios praradimo situacijos pasikartojimo. Nieko keista, kad po skausmingo išsiskyrimo ryžtingai tvirtiname: „Viskas! Daugiau jokių vyrų (moterų).“ Psichologė Jessica Witt iš Purdue universiteto tyrė, kaip žmonės reaguoja į pakartotines nesėkmes. Paaiškėjo, kad, paeiliui keletą kartų nepataikius į vartus, žaidėjams jie atrodydavo aukštesni ir siauresni nei anksčiau. Vis dėlto užtekdavo kelių sėkmingų įvarčių, kad žaidėjams vartai imtų atrodyti didesni. Taigi, jei romantiniuose santykiuose vis patiriame atstūmimą, idiliški ir darnūs poros santykiai mums ima atrodyti bemaž nepasiekiami.

Reakcija į nutrūkusius santykius

„Antrajai pusei nutraukus santykius, paliktajam tai sukelia didelį stresą bei liūdesį ir tik retais atvejais toks vienpusis santykių nutraukimas atneša palengvėjimą abiem pusėms“, – teigia socialinė psichologė Petra Boynton. Ji pateikia pagrindinius išsiskyrimo skausmo stiprumą lemiančius veiksnius:
*santykių trukmė ir tai, kiek jaučiamės į juos investavę;
santykių baigtis (draugiškas ar priešiškas sprendimas pasukti skirtingais keliais);
*nuojauta, kad santykiai artėja prie pabaigos (nežinia gali būti skausminga ir nuginkluojanti);
*saitai su partneriu, pavyzdžiui, vaikai ar bendra nuosavybė;
*praeities įvykiai, pavyzdžiui, nepavykę ankstesni santykiai;
draugų ratas.

Visi skirtingai reaguojame į išsiskyrimą. Nėra tinkamo būdo susidoroti su skausmu dėl nutrūkusių santykių.

Išsiskyrimo sukeliami simptomai:
*depresija;
*apetito stoka;
*fizinio skausmo pojūtis;
*abstinencijos simptomai;
*motyvacija keisti išvaizdą;
*tapatybės krizė.

Slogi nuotaika gali tęstis kelias savaites, mėnesius ar ilgiau. Nenustatyta, kiek turėtume gedėti dėl nutrūkusių santykių. Vieni naujus santykius užmezga gana greitai, kitiems tenka kantriai laukti. Psichologė Adoree Durayappah įsitikinusi, kad santykių griūtį esame linkę vertinti kaip katastrofą, tačiau asmeninio augimo ir teigiamų pokyčių įžvelgimas susiklosčiusioje nemalonioje situacijoje mums padėtų kur kas labiau.

Pelningas sandoris ir sąžinės balsas

Romantinius santykius per ekonominę prizmę analizuojantis filosofas Markas D. White’as siūlo įsivaizduoti hipotetinę situaciją: Emilija priima Beno pasiūlymą parduoti savo automobilį už 3 tūkst. eurų. Tai didžiausia suma, kurią Benas gali jai sumokėti. Kol Benas ruošiasi atlikti mokėjimą, ateina Karolis ir pasiūlo Emilijai už automobilį tūkstančiu eurų daugiau. Ką turėtų daryti Emilija? Panašu, kad šioje situacijoje atsiranda ne tik ekonominis, bet ir etinis aspektas. Viena vertus, norisi tikėti, kad suderėto susitarimo turėtų būti laikomasi vienareikšmiškai, net pasitaikius geresniam pasiūlymui. Kita vertus, ekonominiai principai mums sufleruoja siekti didžiausios įmanomos naudos. Tikiuosi, vis dėlto pritarsite, kad moralinis šio susitarimo aspektas yra svarbesnis. Tad, jeigu Emilija nuspręstų savo automobilį parduoti Karoliui, situacija įgytų kartėlio prieskonį.

Dabar pažvelkime į situaciją kitu kampu. Tarkime, Emilija ir Benas yra pora, abu jaučiasi laimingi, bet staiga Emilija sutinka Karolį. Jai ima kirbėti mintis, kad su Karoliu ją sieja daugybė dalykų, ir jis jai ima patikti labiau nei Benas. Emilija tvirtai žino, kad Beno ji neapgaudinės, tad jai reikia apsispręsti: ar likti su Benu, ar pradėti santykius su Karoliu? Palikdama Beną, ji sulaužytų nerašytą susitarimą būti kartu su juo ir pasirinktų Karolį, kuris jai gali pasiūlyti daugiau. Visų pirma turbūt paklausite, ar Emilija kada nors žadėjo Benui likti su juo amžinai? Greičiausiai ne. Tarpusavio įsipareigojimai, nesvarbu, pora susituokusi ar ne, partneriams leidžia nuosekliai judėti bendros ateities kryptimi ir nesiblaškyti. Taigi formalus ar neformalus įsipareigojimas veikia lyg amortizatorius, kad nė vienas iš partnerių nepasitrauktų, kilus nesutarimų ar horizonte pasitaikius patrauklesniems potencialiems partneriams. Vis dėlto šis santykių buferis nėra pajėgus atlaikyti visus sukrėtimus. Daug mažų erzinančių smulkmenų ar vienas rimtas nusižengimas santykiams gali padaryti galą. Kad ir kaip būtų, santykius nutraukti nusprendęs asmuo nėra nieko skolingas paliktajam, gal tik pagarbą ir padėką už gražias kartu praleistas akimirkas bei išmoktas pamokas. Ar Emilija turėtų palikti Beną ir būti su Karoliu? Šiaip ar taip, tik pati Emilija gali atsakyti sau į šį klausimą. Tikimės, kad ji deramai įvertins, ką praras palikdama Beną ir ką gaus pasirinkdama Karolį. Be to, viliamės, kad priimdama sprendimą, kuris jai atrodo geriausias, ji atsižvelgs į Beno jausmus. Niekas nenori, kad ji aukotų savo laimę ir gerovę, juo labiau pats Benas.

Negalime priversti kito žmogaus likti su mumis. Kiekvienas esame laisvas bet kada pasitraukti, tačiau, pasirinkę laikytis išvien ir drauge žengti pirmyn, santykiams suteikiame neabejotinai daugiau prasmės ir taip įrodome savo sukurto tarpusavio ryšio stiprumą. Juk eidami vieni pasiekiame didesnį greitį, tačiau drauge nueiname toliau.

Patarimai, kaip atsigauti po išsiskyrimo

1. Laikykitės nuo savo buvusiojo atokiai. Nesistenkite su juo susisiekti ar jo susigrąžinti. Juk negalime įtikinti kito žmogaus mus mylėti. Santykiams sukurti ar atgaivinti reikia dviejų žmonių. Jūsų elgesys nepaveiks buvusiojo kaip užkerėjimas, priverčiantis persigalvoti.

2. Sudarykite nuoskaudų sąrašą. Užrašykite visus atvejus, kai jūsų buvęs partneris jus įskaudino. Surašykite visus jus erzinančius mažmožius, leiskite mintims lietis laisvai. Neteisinkite jo ir nesigailėkite. Vertinkite realistiškai. Kaip buvęs draugas jus nuvylė? Pavyzdžiui, „jis nužiūrinėdavo kitas moteris mums būnant drauge“ arba „ji nenorėjo manęs vadinti savo vaikinu“.

3. Vartokite serotonino lygį keliantį maistą. Išsiskyrus labai svarbu palaikyti optimalų serotonino lygį, nes kuo aukštesnis jo lygis, tuo laimingesni jaučiamės. Serotonino lygį smegenyse kelkite vartodami bananus, pieną, jogurtą, sūrį, kiaušinius, riešutus ir pupeles.

4. Emocinį skausmą galima sumažinti pakeitus savo aplinką. Nesvarbu, ar jūsų namai jums primena buvusįjį, pakeiskite baldų išdėstymą. Pertvarkykite savo biurą.

5. Medituokite bent 15 minučių kasdien. Išmokite atsiriboti nuo nepaliaujamo minčių srauto. Nežinote, kaip pradėti medituoti? Nusistatykite žadintuvo signalą, kad šis suskambėtų po 15 minučių ir tiesiog sėdėkite ramiai, giliai kvėpuokite bei stebėkite aplinką, atsiriboję nuo savo minčių ir vertinimų.

6. Linksminkitės kurdami juokingus eilėraščius išsiskyrimo tema.

7. Įsivaizduokite savo buvusįjį neigiamoje šviesoje: įsivaizduokite, kaip jį atstums kitos moterys. Pamirškite jo teigiamas savybes. Juk visi turime vienokių ar kitokių ydų. Įsivaizduokite jį atskleidžiantį visus savo trūkumus per pasimatymą su kita moterimi. Kaip ji reaguoja?

8. Atsikratykite jo drabužių ar kitų jį primenančių daiktų. Supakuokite viską ir išneškite ten, kur viso to nematytumėte. Jeigu neturite pakankamai vietos, leiskite savo buvusiojo daiktus pasaugoti draugams. Atsikratykite visko, kas tik jums jį primena.

9. Būkite kantrūs ir atlaidūs sau. Turbūt neišvengsite blogos savijautos, leiskite sau pabūti nelaimingiems ir kurį laiką paliūdėti. Neapsimeskite, kad nieko neįvyko, tačiau prisiminkite, kad gyvenimas tęsiasi. Su mylimuoju ar be jo.

Priėmimas į šių metų studijas pradėtas, daugiau informacijos www.psichologijosakademija.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis