Koks esate žmogus pagal bioritmus. Geriausia jūsų versija

Delfinas, liūtas, vilkas ar lokys – nustatykite savo chronotipą ir pagerinkite gyvenimo kokybę

Chronobiologija – mokslas, studijuojantis vidinį žmogaus laikrodį. Dėl šio vidinio laikrodžio skirstome žmones į pelėdas ir vyturius, priklausomai nuo kėlimosi laiko ir gyvenimo būdo.


Britų psichologas, somnologas Michaelas Breusas nusprendė patyrinėti giliau ir pasiūlė išsamesnę klasifikaciją: delfinas, vilkas, lokys ir liūtas.


Kodėl svarbu žinoti savo chronotipą? Gyvenant pagal biologinį ritmą būsite produktyvesni, energingesni, laimingesni. Bent jau todėl, kad eisite miegoti tinkamu laiku ir pagaliau atsikelsite išsimiegoję. Tai turės įtakos ne tik išvaizdai, nuotaikai bet ir sveikatai, meilės santykiams, šeimai, gerovei. Kitaip tariant, pagerės miego ir gyvenimo kokybė.

Savo knygoje apie laiko įtaką M. Breusas aprašo kiekvienam tipui rekomenduojamą gyvenimo būdą. Įdomiausia tai, kad, gydytojo teigimu, dauguma žmonių priklauso lokio chronotipui.


Delfinas


Išskirtiniai požymiai: miegas nėra gilus, miega labai jautriai, dažnai kenčia nemigą. Keliasi 6.30–7 val. Delfinai mieliau padarys rytinę mankštą, nei pusryčiaus.


Ideali dienotvarkė pagal M. Breusą: praėjus valandai po pusryčių, išgerkite puodelį kavos ar arbatos. Jei tarp 13 ir 16 val. esate biure, būtinai padarykite 15 min. pertrauką ir pakvėpuokite grynu oru. Nuo 16 iki 18 val. – geriausias laikas peržiūrėti el. paštą, atsakyti į laiškus. 18 val. – sportas ar joga. Vakarienė – iki 20.30 val. Prieš miegą nusiprauskite po karštu dušu ir eikite miegoti ne vėliau nei 23.30 val.


Liūtas


Išskirtiniai požymiai: įprastai pabundate labai anksti, kupini jėgų ir entuziazmo. Artėjant pietų metui jaučiate, kad senka energija. Mėgstate sportuoti (nesvarbu, ryte ar vakare), jis teikia jums žvalumo, pasitikėjimo savimi.

Ideali dienotvarkė pagal M. Breusą: keltis 5–5.30 val. kaip Steve‘as Jobsas. Arbatos ar kavos geriausia išgerti tarp 9 ir 10 val. sportuoti geriausia 17–18 val. Eikite miegoti 22.30 val., kad spėtumėte išsimiegoti.


Lokys


Išskirtiniai požymiai: pabundate kartu su saule, kad gerai jaustumėtės, jums reikia ne mažiau 7–8 valandų miego. Priešingu atveju būsite prastos nuotaikos. Jūsų laimės mantra – 8 valandos (8 valandos miego, 8 valandos darbui, 8 valandos poilsiui).


Ideali dienotvarkė pagal M. Breusą: kelkitės 7 val. ir darykite mankštą (ne trumpiau nei 20–30 min.) arba pabėgiokite. Papusryčiausite vėliau. Produktyviausias laikas – nuo 10 iki 12 val., stenkitės šiam laikui planuoti daugiausia susikaupimo reikalaujančius darbus. Idealiu atveju po to reikėtų 20 min. pamedituoti. Nuo 15 iki 16 val. atsakinėkite į laiškus, skirkite susitikimus. Vakarieniaukite iki 21 val., o miegoti eikite ne vėliau nei 23.30 val.


Vilkas


Išskirtiniai požymiai: jūs – iš tų žmonių, kurie ryte vis persuka žadintuvą vėlesniam laikui. „Dar 15 minučių ir jau kelsiuosi“, – įtikinėjate save. Kėlimasis iš lovos gali trukti 30–45 min. ir tai nieko keisto, vilkai – naktiniai žvėrys, kurie daugiausia energijos jaučia tada, kai kiti miega.


Ideali dienotvarkė pagal M. Breusą: nusipirkite labai garsų žadintuvą arba nustatykite du žadintuvus nuo 7 iki 7.30 val., papusryčiaukite ir 30 min. pasimankštinkite (geriausia lauke), pakui vykite į darbą. Nuo 11 iki 13 val. atlikite svarbiausius darbus. Pietaukite anksti, apie 13 val., paskui pasivaikščiokite. Susitikimus planuokite nuo 16 iki 19 val. Po darbo patartina užsukti į sporto salę. Vakarienė – iki 21 val., o prieš miegą būtinai – dušas. Nors ir esate naktinis gyventojas, jums būtina atsigulti iki vidurnakčio!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis