Kodėl vis daugiau moterų nusprendžia netekėti

Šiais laikais moterys vėliau išteka, gyvena nesusituokusios arba turi daug trumpalaikių santykių.

Vienos revoliucijos įvyksta per dieną, kitos trunka dešimtmečius. Vakarų visuomenėje vis daugėja savo noru vienišų moterų, kurios turi puikiai mokamus darbus, yra teisiškai apsaugotos nuo ekonominės ar fizinės prievartos, moka saugotis nuo nepageidaujamo nėštumo ir turi daugybę galimybių kilti karjeros laiptais ir gyventi nuotykių kupiną gyvenimą.
Šiais laikais moterys vėliau išteka, gyvena nesusituokusios arba turi daug trumpalaikių santykių.

Situaciją komentuoja Pepper Schwartz, sociologijos profesorė iš Vašingtono universiteto. Ji – meilės ir santykių ambasadorė vyresnių žmonių socialinės pramos organizacijoje AARP, rašo skiltį „Nuoga tiesa“ AARP.org. Ji taip pat yra pelno nesiekiančios organizacijos „Šiuolaikinių šeimų taryba“ (kuri renka tyrimus apie Amerikos šeimas) narė.

Šiuo metu 53 proc. 18 m. moterų yra netekėjusios. Dabar moterys gali rinktis, o dalis mano, kad geriausia – netekėti. Ar tai natūralu? Ar blogai? Ar jau reikia skelbti pavojų?

Labai ilgai moterys aukojosi, ėjo į kompromisus dėl šeimos. Dabar jos neskuba tekėti arba apskritai neteka, tad santuokai, šeimyninei sąjungai ima grėsti pavojus.

Kad ir kaip žaviuosi laimingomis poromis ir šeimomis, manau dabar toks laikotarpis, kai daugelis moterų turi daugybę galimybių gyvenime, kuriomis gali pasinaudoti nesigėdydamos ir nebijodamos bausmės. Kodėl gi nelikus be šeimos, jei tai – geriausias pasirinkimas?

Žmonės tuokiasi, kai ši galimybė jiems atrodo patraukli. Kyla klausimas, kodėl santuoka nebeatrodo patraukli? Jūsų dėmesiui – kelios hipotezės.

1. Nieko nesugebantis vyras

Jei moteris neturtinga ir sutinka tokius pat neturtingus ar dar vargingiau gyvenančius vyrus, jai nelengva. Ne paslaptis, kad daugelis moterų nusprendžia netekėti, jeigu galimi partneriai padarytų jų gyvenimą finansiškai sunkesniu.

Kai kuriais atvejais, net jei moteris turi vaiką, ji gali geriau gyventi, gaudama valstybės paramą nei likdama su nedirbančiu, pasyviu vyru.

2. Sėkmė keičia viską

Jei moteris privilegijuota ar labai sėkminga, ištekėti jai labai paprasta. Prisiminkime tokias, kaip Elizabeth Taylor, kuri buvo ištekėjusi aštuonis kartus, ar Oprah Winfrey, kuri dėl asmeninių ar su darbu susijusių priežasčių yra netekėjusi.

Be to, moteriai nereikia vyro, kuris yra daug pasiekęs advokatas, jei ji pati yra daug pasiekusi advokatė. Ekonominėms ir profesinėms galimybėms gali trukdyti sąjunga su partneriu, kuris turi tokių pačių ambicijų ar skirtingą požiūrį į gyvenimą. Tokios moterys gali kas rytą pabusti, laukdamos naujų, įdomių iššūkių ir galvodamos, kad geriausia palaukti.

3. Nenori daryti įprastų kompromisų

Moterys dažni nebenori gaminti, tvarkytis ir būti atsakinga už namus, kaip ilgą laiką buvo įprasta. Jos nesutinka tokių vyrų, kurie norėtų tokių moterų, kaip jos.

4. Noras apsisaugoti nuo neištikimų vyrų

Prieš kelerius metus būdama Kinijoje kalbėjau su labai gražiomis Kinijos televizijos darbuotojomis apie jų asmeninį gyvenimą. Paklausiau, kodėl jos netekėjusios ir ar norėtų ištekėti.

Trys moterys atsakė, jog nenori ištekėti, nes „mūsų klasės vyrai norės turėti meilužių, tad geriau netekėti ir su tuo nesitaikstyti“. Nežinau, ar jos neperdėjo, tačiau buvo šventai tuo įsitikinusios.

5. Laukia to vienintelio

Moterys laukia idealaus vyro ar tokio, kurį pamiltų, ir kuris mylėtų ją lygiai taip karštai. Jei tokio vyro nepasitaiko, jos verčiau lieka vienos. Kuo moterys darosi išrankesnės, tuo daugiau koeficientų atsiranda santuokos lygtyje.

Po daugelio metų trukusių pasimatymų jos nesutinka tokio, kokio nori. Jos gyvena kartu su vyru, bet iš to nieko neišeina. Vienatvė tampa faktu. Tačiau jos nenori tiesiog ištekėti, kaip elgėsi jų motinos ir senelės.

Socialinėje psichologijoje yra klasikinė teorija, vadinama „mainų teorija“. Ji šaltoka, tačiau teigia, kad žmogaus veiksmai grindžiami davimo ir gavimo balanso paieškomis. Kiekvienas asmuo su visais turimais ištekliais (pinigai, išvaizda ir t. t.) ieško „gero sandorio“. Pavyzdžiui, „geras sandoris“ būtų gerai uždirbančios moters ir namie norinčio būti ir auginti vaiką rašytojo vyro sąjunga.

Kai moterys gyvenime turėjo mažai pasirinkimų, jos privalėjo ištekėti, antraip būdavo laikomos niekam tikusiomis. Pasitaikydavo laisvamanių, tačiau jos būdavo išimtis, o ir lengva joms nebūdavo.
Dabar kitaip. Dauguma moterų vis dar nori ištekėti, tačiau nesiekia santuokos bet kokia kaina. Jos nenori tokios santuokos, dėl kurios turėtų atsisakyti savo svajonių. Santuoka nebėra sandoris. Daugumai santuoka yra namai, kuriuos norime statyti savo meilei, mylimam žmogui ir vaikams.
Moterys nori kurti gyvenimą, jos nenori, kad gyvenimas jas spaustų. Tai reiškia, kad kai kurios ilgai bus netekėjusios, o kai kurios taip ir liks netekėjusios.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis