Kodėl švenčiame tarptautinę moters dieną?

Tarptautinės moters dienos istorija siekia daugiau nei 100 metų. Nepaisant to, daugelis vis dar nežino, kodėl ją švenčiame. Šiame straipsnyje apžvelgsime moters dienos atsiradimo istoriją.

Kiekvienais metais tarptautinė moters diena švenčiama kovo 8 d. Ši diena oficialiai paskelbta 1977 m., kuomet JTO paragino atkreipti dėmesį į lyčių nelygybę ir moterų padėtį visame pasaulyje.

Šiandien tarptautinė moters diena nėra susijusi su politika, tačiau net iki XX a. 7-ojo dešimtmečio ji buvo siejama su kairiųjų pažiūrų moterų judėjimu. 1909 m. vasario 28 d. Amerikoje, socialistų partijos vardu, pirmą kartą paminėta moters diena. Kitais metais ši diena buvo paminėta norint paremti kovą už moterų balsavimo teisę. Tai įvyko Kopenhagos konferencijoje. Konferencijoje vokiečių socialdemokratė Clara Zetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moterų kovai už laisvę ir lygias teises. Jos pasiūlymą vienbalsiai priėmė daugiau nei 100 moterų iš 17 skirtingų šalių.

1911 m. pirmą kartą moters dieną paminėjo Austrija, Danija, Vokietija ir Šveicarija. Tuo metu ši diena buvo minima kovo 19 d., o daugiau nei milijonas moterų bei vyrų šventė ir dalyvavo mitinguose. Jie pabrėžė ne vien kovą už moterų teisę balsuoti, bet ir už moterų teisę į darbą, profesinį išsilavinimą, diskriminacijos darbe pabaigą. Vėliau skirtingomis pavasario dienomis moters dieną šventė ir kitos šalys.

Po Rusijos revoliucijos 1917 m. kairiųjų pažiūrų organizacijos iširo, bet komunistų judėjimas tęsė tradiciją švęsti moters dieną. Būtent komunistų partijos nurodymu moters diena pradėta minėti kovo 8 d.

Tarpukario laikotarpiu nacistinėse ir fašistinėse valstybėse moters dienos minėjimas buvo uždraustas. Netgi XX a. 5-ąjame dešimtmetyje moters diena buvo švenčiama tik Rytų Europoje ir Tarybų Sąjungoje. Visgi, 6-ojo dešimtmečio pabaigoje į vakarus atėjo feminizmo banga ir moters dienos minėjimas tapo vėl aktualus. Pirmiausia ji pradėta švęsti JAV, o vėliau ir visoje vakarų Europoje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis