Kalbėdami apie žemesnius žmones mokslininkai - negailestingi

Mokslininkai atskleidė keletą detalių apie ūgio įtaką žmogaus savijautai, psichologijai.

Mokslininkams atlikus keletą tyrimų, buvo nuspręsta paskelbti, jog žemo ūgio, arba kaip sakome Napoleono sindromas – tikras. Nuo seno buvo manoma, jog žemo ūgio žmonės viešumoje jaučiasi blogai – tarsi visi juos stebėtų, apkalbinėtų.

Naujausiuose tyrimuose tai buvo patikrinta – žmonės buvo prijungti prie virtualią erdvę sukuriančių aparatų, kuriuose buvo sukurta buvimo traukinyje situacija. Žmonės simuliacijoje tapo žemesni nei įprastai – gauti rezultatai parodė, jog žmonės simuliacijoje jaukėsi nejaukiai, padidėjo jų nerimas, daugiau patyrė streso.

„Mes atskleidėme keletą detalių apie ūgio įtaką žmogui. Tačiau kaip dar įtakoja žmogų ūgis, be to, ką jau paminėjome?“, – palikdamas intrigą paklausė vienas iš mokslininkų grupės narių.

Ilgesnis gyvenimas

Daugelis tyrimų rodo, jog žemesni žmonės dažniausiai gyvena ilgiau. Buvo atliktas tyrimas su Sardinijoje gyvenusiais vyrais, kuris parodė, jog vyrai, kurių ūgis buvo žemesnis nei vidurkis, vidutiniškai gyveno 2 metais ilgiau nei aukštesnieji. Taip pat, šią situaciją pagrindžia ir daugybė kitų tokio tipo tyrimų, atliktų pastaraisiais metais.

Proto gabumai

Aukštesni žmonės yra protingesni, teigia įvairūs atlikti tyrimai. Neseniai buvo atliktas toks tyrimas su vaikais. Paaiškėjo, jog aukštesnių tokio pat amžiaus vaikų grupė parengtus testus sprendė kiek geriau nei mažesnieji vaikai.

Taip pat, buvo atliktas vieno universiteto gabiausiųjų studentų stebėjimas. Jie savo partneriais dažniausiai rinkdavosi būtent aukštesnius žmones, kas taip pat parodo tai, jog aukšti žmonės traukia protinguosius.

Įdomu ir tai, jog buvo pastebėta, jog ir gyvūnai savo partnerius mieliau renkasi aukštesnius už save.

Pinigai

Įdomus tyrimas atliktas ir analizuojant, kiek uždirba skirtingo ūgio žmonės. Pastebėta, jog žmonės, kurių ūgis siekia 180 cm., vidutiniškai uždirba 1,5 procento daugiau nei mažesnieji.

„Galbūt tai lemia žmonių įvaizdis. Aukštesni žmonės neretai atrodo labiau subrendę, inteligentiškesni, tad galbūt būtent tai ir lemia, jog jie uždirba kiek daugiau“, – teigė vienas iš mokslininkų, atlikusių tyrimus.

„Arba, galbūt tai lemia tam tikra diskriminacija. Žemesni žmonės neretai laikomi silpnesniais, kas galbūt neleidžia jiems užimti geresnių pareigų ar net, apskritai, gauti darbo“.

Ambicijos

Mažesnio ūgio moterys yra mažiau ambicingos, teigia mokslininkai. Jie pastebėjo, jog žemo ūgio moterys yra labiau linkusios ankščiau kurti šeimą nei siekti karjeros. Buvo apklausta daugiau nei tūkstantis moterų iš Šiaurės Amerikos žemyno, kas parodė, jog aukštesnės moterys turi mažiau vaikų bei užima aukštesnes pareigas.

Vaikai

Įdomu tai, jog aukštesni vyrai yra labiau linkę ankščiau tapti tėvais. Buvo ištirta per 2000 suaugusių vyrų. Paaiškėjo, jog to paties amžiaus aukštesni vyrai dažniausiai jau turi vaikų, yra sukūrę šeimas, kai tuo tarpu žemesni dažniausiai vaikų vis dar neturi.

Laimė

Jungtinėse Amerikose Valstijose buvo apklausta keletas šimtų tūkstančių respondentų, kuriems vienas iš pateiktų klausimų buvo: kas gyvena laimingiau - aukšti ar žemi žmonės? Didžioji dalis atsakė manantys, jog laimingesniu gyvenimu mėgaujasi būtent aukštesni žmonės.

***

O kaip manote jūs?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis