Kaip vienos nakties nuotykiai gali paveikti seksualinį gyvenimą? Komentuoja specialistas

Vienkartiniai lytiniai santykiai su atsitiktiniu partneriu – atostogų metu, įstaigoje ar namuose, antrajai pusei išvykus „į komandiruotę“. Kodėl tai vyksta? Ką galvoja ir kaip jaučiasi taip gyvenantys vyrai ir moterys?

Kokios gali būti tokio elgesio pasekmės? Apie tai kalbamės su Lietuvos seksualinės medicinos draugijos prezidentu gydytoju urologu Robertu Adomaičiu.

Atsitiktiniai lytiniai santykiai. Kokie yra pagrindiniai jų motyvai?

Vienos nakties nuotykis... Tiksliau – vienkartiniai lytiniai santykiai. Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį, kad yra didelis skirtumas tarp vienkartinių lytinių santykių ir ilgalaikio ryšio su nenuolatiniu partneriu, paprastai šnekant – „romano“. Taigi toliau šnekėsime būtent apie vienkartinius santykius.

Kokie yra vyraujantys motyvai siekiant tokių santykių? Vyrai ir moterys, dalyvaudami atsitiktiniame sekse, gali siekti kelių esminių dalykų. Dažniausias motyvas, būdingas tiek vyrams, tiek moterims, – tai smalsumas, genantis patirti nuotykį, fizinį malonumą su patraukliu, neįprastu partneriu.

Antras motyvas, dažniau būdingas vyrams (nes jie linkę save vertinti pagal lytinę funkciją), – siekimas lytinio kontakto, kuris padeda pasijausti tinkamam ir pripažintam. Vyrui svarbu tokiu būdu parodyti savo reikšmingumą, paslėpti kompleksus. Atsitiktiniai lytiniai santykiai bent trumpam suteikia pasitikėjimo savimi.

Gana retas motyvas, apie kurį vyrai dažnai pamiršta, būdingas vienišoms ar net turinčioms nuolatinį partnerį moterims, – tai noras pastoti, kai moteris, tiesiai sakant, lytiniams santykiams intuityviai pasirenka jai fiziškai tinkantį patiną. Moterys sėkmingai pasinaudoja vyro nesąmoningai veikiančiu noru apvaisinti kuo daugiau „patelių“.

Fotolia nuotr.
Yra žinoma, kad kai kuriose šalyse iki 15 proc. vaikų augina vyrai, kurie nėra jų biologiniai tėvai. Ankstesniaisiais laikais, kai dar nebuvo medicininių tyrimų, galinčių labai tiksliai nustatyti tėvystės ryšį, pastojimas nuo nepastovaus partnerio buvo „viešai slaptas“ vyro nevaisingumo sprendimo būdas. Įtarimų ir nesutarimų dėl galimai nesantuokinių vaikų buvo, yra ir bus, bet šiuolaikiniai genetiniai tėvystės nustatymo būdai tikrai atgraso nuo tokio „buitinio nevaisingumo gydymo būdo“. Dabar legaliu variantu kai kuriose šalyse tapo spermos bankai.

Kokiems vyrams ir moterims daugiau būdingi vienkartiniai intymūs santykiai?

Vienkartiniai santykiai dažnesni tarp jaunesniojo amžiaus žmonių. Iniciatoriai gali būti tiek vyrai, tiek moterys. Dažniau kalta ne „hormonų audra“, bet jauniems žmonėms būdingas smalsumas. Tiek vaikinai, tiek merginos nori pamėginti mylėtis su skirtingais partneriais, kad galėtų palyginti vieną fizinį malonumą su kitu ir pan.

Vyras, o dar labiau moteris, turėjusi atsitiktinių lytinių santykių, neretai po jų sako: „ Jaučiuosi lyg nešvari“. Neveltui po to dažnai ilgai stovima po dušu.R. Adomaitis

Tai gana pavojingas žaidimas, ypač jaunam dar iki galo psichologiškai ir emociškai nesusiformavusiam žmogui. Kai kurie taip giliai įsijaučia į partnerių kaitą, kad ilgainiui tampa savotiškais kolekcionieriais, negalinčiais sustoti.

Atsiranda kita problema – nesugebėjimas formuoti ir išlaikyti ilgalaikių stabilių santykių, pajausti jų vertę, pranašumą prieš atsitiktinius ir trumpus sekso santykius. Išryškėja nesugebėjimas mylėti. Beveik visus, atsidūrusius tokioje situacijoje, vargina dvasinė kančia, emocinis ar fizinis nepasitenkinimas savo vidine būsena ir lytinio gyvenimo kokybe. Galima tai palyginti su išgertuvėmis: kai šventi, lyg ir smagu, o pagirios nėra malonios.

Vyras, o dar labiau moteris, turėjusi atsitiktinių lytinių santykių, neretai po jų sako: „ Jaučiuosi lyg nešvari“. Neveltui po to dažnai ilgai stovima po dušu.

Shutterstock nuotr.
30–40-ties metų vyrams ir moterims vienkartiniai sekso nuotykių pasitaiko kur kas rečiau. Dažniau turi daugiau nei vieną partnerį, pavyzdžiui, sutuoktinį ir meilužį. Tai lemia įvairiausios priežastys, trukdančios visokeriopai pasitenkinti su vienu žmogumi.

Dar yra kategorija žmonių, dažniausiai 50–60 metų amžiaus vyrų ir moterų, kurie, norėdami pabėgti nuo kasdienybės, vyksta į sanatorijas, poilsio namus. Jie važiuoja ne tik gydytis, bet ir ieškoti trumpalaikių lytinių santykių, kartais ir vienos nakties. Pavyzdžiui, per šokius ar bare kiekvieną vakarą renkasi vis kitą partnerį.

Stiprūs fiziniai potyriai daliai žmonių iš tiesų suteikia papildomos energijos. Tai įvyksta tuomet, kai abu partneriai vadovaujasi principu IMTI. Jei abu partneriai nori tik fizinio kontakto, trumpo romano ir į tai įsitraukia sąmoningai, gali būti, kad abu tai ir GAUS.

Savaitės skaitomiausi straipsniai:
- Mišrių santuokų daugėja, tačiau ar jos ilgalaikės? Kokia rizika ir privalumai
- Mylimo vyro tragediją išgyvenanti Agnė: gyviems kapų nėra
- Astrologė Rima: Venera Vandenyje - laukia perversmas jausmų pasaulyje

Tačiau užpildyti savo kūną ir sielą gerais pojūčiais ir emocijomis sėkmingiausiai pavyksta bendraujant su mylimu žmogumi. Tokiuose santykiuose vyrauja noras duoti. Gavimas džiugina daug mažiau.

Dar viena vienkartinių lytinių santykių priežastis – vyro ar moters siekis „atsirevanšuoti" partneriui(ei), sužinojus, kad jis buvo neištikimas(a). Taip dažniausiai elgiasi rimtų bendravimo problemų turintys žmonės, kurie nesugeba ar nenori savo jausmų, dvasinių ar seksualinių poreikių išreikšti žodžiais, todėl iš karto reaguoja veiksmu. Tas veiksmas vėliau atneša dar daugiau problemų ir skausmo.

Ar gali vienos nakties nuotykis pakeisti seksualinį gyvenimą ar požiūrį į jį?

Vienkartinis nuotykis gali pakeisti ne tik seksualinį gyvenimą, bet apskritai visą gyvenimą. Pavyzdžiui, ir po vieno lytinio akto galima pastoti (prezervatyvas padėtų to išvengti) – tai svarbus pastebėjimas merginoms ir moterims.

Antra, ir po vieno lytinio akto galima užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis, taip pat ir ŽIV. Negana to, ligą galima nejučia perduoti nuolatiniam lytinio gyvenimo partneriui. Tai iš tiesų yra labai skausminga ir nemaloni patirtis.

Kita vertus, ir vienkartinį lytinį aktą žmogus gali ilgai atsiminti, jį idealizuoti ar smerkti. Kartais emocijos (kaltės, gėdos jausmas ar kvailas pasididžiavimas) ir mintys, susijusios su šiuo įvykiu, gali lydėti visą gyvenimą...

Fotolia nuotr.
Kaip puoselėti seksualinį gyvenimą poroje, kad nereikėtų susivilioti vienos nakties nuotykiu?

Pasitenkinimas seksualiniu gyvenimu labai priklauso nuo abiejų partnerių, kiek jie įdeda noro ir pastangų jį tobulinti. Žinoma, šis kūrybinis procesas nevyksta sklandžiai ir įdomiai, jei kaskart tenka jį pradėti iš naujo su vis kitu partneriu.

Tačiau jeigu yra žmonių, kurie negali susivaldyti nenusipirkę „dar didesnio televizoriaus“, tai bus ir tokių, kurie susivilios „akciniu lytinių santykių pasiūlymu“. Deja, tokie sprendimai, kaip minėjau, be pasekmių dažniausiai nepraeina.

Tad jeigu norite jaustis visaverčiais žmonėmis, patirti tokius puikius jausmus, kaip džiaugsmas, laimė, ilgesys, meilė, atsitiktinių lytinių santykių geriau vengti. O iškilusias lytinio gyvenimo problemas ar troškimus nuolatiniams partneriams visada patartina spręsti atviru ir nuoširdžiu pokalbiu, įsiklausymu į vienas kito svajones ir poreikius.

www.sveikaszmogus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis