Kaip vertinate viešai demonstruojamus jausmus?

Kavinėje, parke ar prekybos centre matome besisukiojančias poreles,vienos jų tiesiog praeina ir dažniausiai mes jų net nepastebime, o kitos – meiliai burkuoja, drąsiai demonstruoja savo jausmus, kas daug labiau atkreipia mūsų dėmesį. Kaip visuomenė vertina romantiškų jausmų demonstravimą viešumoje, kas yra priimtina, o kas erzina ar net pykdo tokį elgesį stebinčiuosius?

Populiariausi savaitės straipsniai:
- V. Baublienė: ką skaito žinomos moterys
- B. Tiškevič-Hasanova: mūsų meilės istorija - baisi kaip karas
- 2015 metų grožio tendencijos: kiek kainuoja madingiausia kūno dalis
- Sulieknėti padės arbata su cinamonu ir lauro lapais
- Sriuba su perlinėmis kruopomis ir lęšiais

Moteris.lt atliko viešą apklausą, stengiantis tai išsiaiškinti, o psichologas Andrius Kaluginas sutiko padėti ir paaiškinti, kas slypi už jausmų, veiksmų bei emocijų.

Galima demonstruoti jausmus ar ne?

Trečdalis apklaustųjų girežtai pasisakė, jog romantiškus jausmus demonstruoti viešumoje netinka, o net 40 procentų išvis neturi nuomonės šia tema. Paklausus psichologo kas įtakoja tokį visuomenės požiūrį, Andrius Kaluginas aiškina, jog tai krikščioniškosios, lietuviškos kultūros padarinys. Nuo seno Lietuva buvo santūrių žmonių kraštas, tad glaustytis ar bučiuotis viešumoje niekada nebuvo priimtina. Tokiu požiūriu ypatingai pasižymi vyresnioji karta, kurie pareiškė, kad tai itin juos trikdo, tai kyla iš auklėjimo ypatumų, gyvenimo priespaudoje sukeltų taisyklių, kuomet liberalumas buvo visiškai svetimas.

Kas erzina labiausiai?

Apklaustieji išskyrė labiausiai erzinantį porelių elgesį, tai – prancūziški bučiniai viešumoje. Viena iš respondenčių Milda komentuoja: „Aš nenoriu matyti to, kas turi vykti už uždarų durų, kas būtų jei troleibuse ar bibliotekoje pradėtume elgtis kaip namuose? Yra nerašytos taisyklės, ką galima daryti ir ko ne, kai tave supa kiti žmonės. Manau, tai – viena iš jų.“

Andrius Kaluginas, paklaustas kas poreles verčia viešai bučiuotis, aiškina, jog vieno stereotipo nėra, tačiau dažniausiai tai noras pasirodyti prieš kitus. Merginos – prieš drauges, vaikinai – demonstruoja savo vyriškumą, išskleidžia savo „povo plunksnas“. Tai gali būti daroma apgalvotai arba kilti iš pasąmonės.

Be to, respondentai išskyrė ir daugiau juos erzinančių veiksmų, tai – dar intymesnis elgesys, toks kaip glamonės, intymių vietų lietimas, netgi seksas viešumoje.

„Tokie dalykai dažnai dedasi naktiniuose klubuose ar baruose. Jeigu galvojate, kad jūsų niekas nemato, patikėkite, taip nėra. Aš visad pastebiu ir darosi nemalonu, kad toje pačioje patalpoje kažkas užsiiminėja lytiniais reikalais. Netoleruoju ir netoleruosiu to, susiraskit kambarį,“- sako vienas iš apklaustųjų Deividas.

Shutterstock nuotr.

Ar išvis nebesibučiuoti viešai?

Nors labiausiai nemėgiamas elgesys – aistringas bučiavimasis, tačiau apklaustieji teigia, jog karštas bučinys atsisveikinant – nieko blogo. Oro uoste ar autobusų stotyje matoma besibučiuojanti porelė visuomenei ne tik kad nekelia pasipiktinimo, bet tai net vertinama teigiamai. Andrius Kaluginas šį požiūrį aiškina taip, jog išsiskyrimas ar atsisveikinimas turi susidariusį romantišką įvaizdį mūsų pasąmonėje ir tai jau tampa mažiau svarbu kokiais veiksmais tai pasireiškia. Į atsisveikinimą ar net pasisveikinimą susitikus visuomenė žiūri daug atlaidžiau, jų nuomone, tuo metu tinka tiek glėbesčiuotis, tiek bučiuotis ir visa tai kyla iš tradicinio požiūrio bei pasąmoningo šių veiksmų priskyrimo romantikai.

Kur ką galima daryti?

„Nematau nieko blogo, jei du įsimylėjėliai burkuoja kažkur parkelyje, man jie netrukdo, gi dažniausiai taip nesielgia sėdėdami ant suoliuko prie tako,“ – pasakoja apklausoje dalyvavęs Rokas. Ir daugiau respondentų išskyrė parkus bei naktinius klubus kaip vietas, kur romantiškų veiksmų besiimančios porelės jų neerzina. Tačiau prekybos centre ar restoranuose jausmus demonstruojantys įsimylėjėliai – nėra priimtinas reiškinys.

Andrius Kaluginas komentuodamas tokius rezultatus teigia, jog visų pirma šiose vietose standartiškai lankosi skirtingų amžiaus grupių žmonės. Dažniausiai vyresniosios kartos atstovai arba tėvai, turintys mažų vaikų, kurie mato viešus porų jausmų demonstravimus, tai vertina kaip netinkamą elgesį. Parkuose ir klubuose dažniau lankosi jaunimas, taip susidaro tam tikros marginalinės grupės, kaip pavyzdžiui, naktinio klubo lankytojai, kurie susirenka atsipalaiduoti, į viską, kas vyksta aplinkui žvelgia daug atlaidžiau ir glėbesčiavimasis ar bučiavimasis tokioje vietoje tampa visuotinai daug priimtinesnis nei ten, kur tokius veiksmus gali stebėti vaikai ar kitos žmonių grupės.

Kaip derėtų elgtis?

Dauguma respondentų, turinčių antrąją pusę, sako, jog jie patys viešumoje vaikšto susikibę rankomis, būna apsikabinę, pasibučiuoja pasisveikindami ar atsisveikindami. Viena iš respondenčių Neringa sako, kad tai – normalus poroms būdingas elgesys, kuris neatkreipia svetimų žvilgsnių, bet parodo dėmesį savo mylimam žmogui.

A. Kaluginas pataria: „Elkitės taip, kaip jums atrodo tinkama, tik būkite liberalūs. Tie, kurie bučiuojasi ar kitaip demonstruoja savo veiksmus viešai, nedarykite to prie asmenų, kuriems, manot, tai gali nepatikti, prie mažų vaikų, garbaus amžiaus žmonių. O žmonės, kuriems nepatinka matyti jausmingas poreles, būkite liberalūs jų atžvilgiu, nepykite ir priimkite tai tolerantiškai.“

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis