Kaip ištraukti sūnų iš religinės bendruomenės gniaužtų? Atsako psichologas

Šeimos, kurias palietė šios problemos, pripažįsta: tai tragedija!

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- J. Statkevičius: mano marokietiškos kolekcijos papuošalus šįkart galėsite įsigyti
- G. Paulauskas: dabar kai kurie gimdytojai savo atžaloms leidžia viską – mano, kad išaugins lyderį
- Prognozės savaitei: sužinokite, ar savaitė bus palanki
- 7 produktai, kurių vartojame per daug
- Žemaičių blynai

„Mano sūnus įstojo į Jehovos liudytojų bendriją. Jai jis priklauso jau daugiau nei dveji metai, nuolat dalyvauja susirinkimuose, pasidarė labai uždaras, nieko nepasakoja. Jis mano, kad aš niekinu tą draugiją. Tai beveik tiesa, aš bandau jį atkalbėti, bandžiau daugybę kartų paaiškinti, kad ten būti yra labai blogai. Jie labai uždari, save laiko dievo išrinktaisiais, gausiančiais po pasaulio pabaigos vietą žemėje, kuomet kiti bus sunaikinti. Aš pati nuo viso šito jaučiuosi blogai, net gyventi nebenorėjau. Tačiau vis bandau save kažkaip paguosti. Prašau patarkite, kaip man dabar gyventi, kaip iš ten ištraukti sūnų? Jis nebenori toliau mokytis, yra baigęs tik 9 klases ir Amatų mokyklą, dirba“. Nijolė

Konsultuoja psichologė Kristina Jankūnienė, "Kristinos psichologines pagalbos centras".

Pirmiausia norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad į sektą (ar bendriją) žmonės dažniausia ateina ne patys, o juos kažkas atveda. Kas nors kitas juos įtraukia į sektų (bendrijų) veiklą apgaulės būdu, pasitelkdami patrauklius pasiūlymus arba apgaulingą reklamą.

Tai gali būti tam tikras sveiką gyvenimo būdą propaguojantis būrelis, nemokami anglų kalbos kursai ar panašiai. Neretai tikroji veikla būna užmaskuojama kažkuo kitu. Dažniausiai įvairios sektos ir slepiasi būtent už netikrų pasiūlymų.

Tam, kad žmogus papultų į sektą (bendriją), reikia dviejų sąlygų. Pirma – pasiūlymas turi būti patrauklus ir aktualus žmogui. Antra – pats žmogus turi būti lengvai pasiduodantis kitų įtaigai.
Būtina paminėti tai, kad nepasiduodančių kitų įtaigai žmonių nėra. Kuo labiau žmogus yra neatsparus stresui, tuo labiau jis pasiduoda kitų žmonių įtaigai. Ir tuo sėkmingai naudojasi sektantai.

Stresu gali tapti nebūtinai kažkokia didelė bėda ar tragedija. Žmogus tiesiog gali pakeisti gyvenamąją vietą, darbą, gyvenimo aplinką. Netgi atostogos gali sukelti tam tikrą stresą, nes žmogus tiesiog papuola į kitokią aplinką.

Jūsų atveju suveikia ir papildomas faktorius – jaunuolio branda. Tai tam tikra gyvenimo krizė, kurią lydi įvairūs stresai. Į jaunuolio gyvenimą ateina pasikeitimai, įvykiai seka įvykius, atsiranda nauji žmonės, nauja veikla, vyksta įvairūs fiziologiniai pokyčiai. Visa tai sukelia didelį stresą. Ir tai tęsiasi keletą metų. Toks žmogus nėra dar suaugęs, tačiau ir ne vaikas. Žmogus yra tiesiog pasimetęs, ieškantis kažko naujo savo gyvenime, yra pakankamai smalsus su pilnai nesusiformavusia pasaulėžiūra bei tuo pačiu lengvai pasiduodantis įtakai. Būtent tokių asmenų ir ieško sektantai.

Ką daryti, jeigu jūsų artimas žmogus papuolė į sektos įtaką?

Beviltiškų situacijų nebūna. Jums reikės daug kantrybės, laiko ir pastangų tam, kad jūsų artimas žmogus prarastų norą vaikščioti į sektų susirinkimus. Pagalba tokiam žmogui yra labai panaši į pagalbą žmogui, turinčiam tam tikrą priklausomybę.

Yra nepaprastai svarbu neprarasti nuoširdaus bendravimo su savo sūnumi. Sekta padarys viską, kad jos naujas „narys“ prarastų ryšį su savo artimaisiais, kad nesidalintų savo mintimis ir jausmais su savo artima aplinka. Taip yra lengviau valdyti kitą, kai informaciją žmogus gauna tik iš vieno šaltinio (bendrijos, sektos).

Šeimos nariams jokiu būdu negalima konfliktuoti tarpusavyje, neigti, kaltinti ar drausti. Tokiu būdu galima tik dar labiau padidinti atstumą tarp jūsų ir sūnaus.

Būtina pasakyti, kaip jūs jį mylite nepaisant to, kad šiuo klausimu yra nesutarimų. Pasistenkite dažniau pasitarti su juo, kreiptis pagalbos ir domėtis jo nuomone. Prisiminkite tuos momentus, kuomet jūs buvote darni šeima, atgaivinkite gerus prisiminimus. Kai jūsų sūnus matys, kad iš jūsų nebegirdi sau nemalonių žodžių, jam bus drąsiau kalbėti su jumis. Jis kalbės nuoširdžiai ir galbūt tada pokalbiuose jūs suprasite tikrąją priežastį, dėl kurios jis atsidūrė sektoje.

Jums pačiai reikėtų susimąstyti, ką jūsų sūnus gauna sektoje ir ko negauna namuose. Reikėtų pagalvoti, kodėl ten yra geriau, kodėl ten jūsų sūnų taip traukia. Ir žinoma kreipkitės į specialistą.

www.psichologas-visiems.lt

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis