Ar tikrai verta bijoti skaičiaus 13? Astrologės nuomonė

13 dienos itin bijodavo pasaulio genijai: Napaleonas nesiveldavo į mūšį, Johanas Volfgangas Getė užsidarydavo namie ir neimdavo į rankas plunksnos, Bismarkas nepasirašinėjo dokumentų. Kaip manote, kodėl?

Populiariausi straipsniai:
- Marie Stopes: moteris sterilizavo, o sūnų pavertė bandomuoju triušiu
- M. Mikutavičius: labai atvirai - apie vienatvę ir ne tik
- Ilgametės onkologės patarimai besibaiminantiems vėžio
- Horoskopas 06.12-19: asmeniniams santykiams - ypatingas dėmesys
- Sausainiai su obuoliais

Apie ką pagalvojate išgirdę minint skaičių 13? Jeigu šis sutampa su penktadieniu? Sakote, kojos iš namų nekelsite? Astrologė Rita Vainauskienė tikina, kad taip elgtis nederėtų, nes viskas priklauso nuo požiūrio. Pašnekovė ne tik pasakoja, kodėl bijoma pastarojo skaičiaus, bet ir tikina, kad 13-oji diena gali būti sėkmingiausia gyvenime.

Ką simbolizuoja skaičius 13?

Dažniausiai jam priskiriamos neigiamos ir, itin retai, teigiamos savybės. Magijoje skaičius 13 simbolizuoja transformaciją, gimimą ir mirtį.

Numerologai teigia, kad jis reiškia gėrio ir blogio kovą, todėl vadinamas karminės skolos skaičiumi. Klasikinėje astrologijoje 13 laikomas neutraliu, nes nesusijęs su planetomis ir Zodiako ženklais.

Kai kurios astrologijos mokyklos naudoja 13-tąjį Zodiako ženklą - Gyvatnešį, simbolizuojantį kontrastus ir netikėtumus. Manoma, kad gimusiųjų šiuo periodu gyvenimas kupinas kraštutinumų. Dažnai Gyvatnešio ženklo žmonės labai pasitiki savimi, todėl jaučiasi pranašesni už kitus. Neretai jie neįvertina savo jėgų, todėl vėliau patiria skaudžius išgyvenimus.

Kodėl jis vadinamas „velnio tuzinu“?

XIX a. šis skaičius 13 buvo vadinamas „kepėjo tuzinu“. Žmogus, užsisakęs 12 bandelių, 13-ąją tradiciškai gaudavo nemokamai. Velnio tuzinas susijęs su krikščioniškos Europos kultūros istorija. Kai kurie Biblijos tyrėjai teigia, kad būtent 13-osios dienos penktadienį Ieva ir Adomas atsikando draudžiamo vaisiaus. Taip užtraukė nuodėmę visam pasauliui.

Skaičiaus 13 ir penktadienio derinys laikomi nesėkmingais. Kodėl?

Šio derinio baimės šaknų reikėtų ieškoti senosiose pasaulio kultūrose. Senovės skandinavų mitologijoje pasakojama apie 12 dievų puotą Valhaloje (skandinavų dievų pasaulis), kur buvo nužudytas didvyris Badleris. Įdomu tai, kad jį nužudė nekviestas 13-as svečias - dievas Loki. Skaičius 13 susijęs ir su paskutine vakariene. Būtent per ją Jėzų išdavė tryliktas apaštalas Judas. Šio derinio baimė sustiprėjo XIV a., kai buvo suimta Tamplierių ordino vadovybė. Melagingai apkaltinti tamplieriai kankinti ir deginti ant laužų. Ne veltui orgino magistras Žakas de Molė prakeikė 1307 m. spalio 13 d. penktadienį. Prietaringi žmonės, sužinoję apie šį įvykį, ėmė paniškai bijoti visų penktadienių, pasitaikančių 13-tą mėnesio dieną. Būtent dėl šių skirtingų mitų ir įvykių atsirado baimės ir prietarai.

Ar galima teigti, kad pastarasis skaičius asocijuojasi su mirtimi?

Skaičius 13 asocijuojasi su mirtimi Didžiosios Britanijos gyventojams, nes čia penktadieniais buvo vykdomos mirties bausmės. Anksčiau nusikaltėliams iki kartuvių reikėdavo žengti 13 žingsnių, o korikas, ruošdamas kilpą, 13 kartų užverždavo virvę. Įdomu tai, kad korikui, už juodą darbą buvo mokama 13,5 penso.

Kodėl žmonės bijo šio skaičiaus?

Skaičiaus 13 baimė vadinama triskadekafobija. Apklausos rodo, kad vienas iš keturių europiečių bijo pastarojo skaičiaus. Pasak psichologų, tai yra ne dėl magiškos skaičiaus įtakos, bet dėl pernelyg įsibaiminusių žmonių. Baimės, žinoma, atsiranda dėl skirtingų priežaščių. Pavyzdžiui, baimė gali sustiprėti ir dėl meno kūrinio, nelaimingo įvykio ar visuomenėje įsigalėjusio prietaro. Amerikiečių verslininkas Tomas Viljamas Lavsonas parašė romaną „Penktadienis 13-oji“. Galbūt šis kūrinys būtų nugrimzdęs į nebūtį, jeigu didžiausias septynių stiebų burlaivis, pavadintas autoriaus vardu, nebūtų 1907 m. gruodžio 13-ąją penktadienį, paskendęs. Todėl daugėjant įvairių nusikaltimų ir nelaimių, didėja ir žmonių baimės. Tačiau kad ir kaip būtų, turime išmokti atsiriboti.

Shutterstock nuotr.
13-ąją dieną įvyksta daugiau nelaimių? Ar yra šalių, kur sąmoningai vengiama šio skaičiaus?

Statistika rodo, kad 13 dieną nutinka nemažai nusikaltimų, tačiau neretai dėl to būna kalti patys žmonės. Kita vertus, iš tikrųjų kai kuriose šalyse šio skaičiaus vengiama. Pavyzdžiui, amerikiečiai būtų aukštus numeruoja taip: 12, 12a, 14, skaičių 13 keisdami į 12a. Amerikos ir Italijos lėktuvuose nėra 13-os vietos, o vietoj tryliktos eilės būna durys arba perėjimas. Indianos valstijoje (JAV) galioja įstatymas, kad 13-osios dienos penktadienį visi juodų katinų savininkai prieš išleisdami augintinį į lauką, privalo jam ant kaklo užrišti varpelį. Žmonės bijo nelaimių ir katastrofų, todėl bando pašalinti visas priežastis, galinčias jas sukelti.

Pasirodo yra 13-sis Zodiako ženklas Gyvatnešis. Kodėl jis nepripažįstamas?

Esu klasikinės astrologijos atstovė ir naudoju harmoningą 12 zodiako ženklų sistemą. Mineapolio universiteto (JAV) astronomijos profesorius Parkas Kanklas (Park Kunkle) pareikalavo perskaičiuoti dangaus skliautą ir įterpti Gyvatnešio žvaigždyną kaip 13-ą zodiako ženklą. Apie šį žvaigždyną astrologai žino jau seniai, tačiau jis suardo klasikinę sistemos darną ir nėra įtraukiamas į zodiako ženklų visumą. Pagal klasikinę astrologiją dangaus ekliptikos (nuo žemės matomas Saulės ėjimo takas), 360 laipsnių ratas buvo suskirstytas į 12 dalių, kurios turi vienodą 30 laipsnių dydį. Gyvatnešio žvaigždynas randasi ten, kur yra paskutiniai Skorpiono ir pirmieji Šaulio laipsniai. Jeigu mūsų gimtadienis sutampa su šia zona, kelios horoskopo planetos gali jungtis su Gyvatnešio žvaigždyno ryškiausiomis žvaigždėmis. Tai tiesiog pakoreguoja asmeninių planetų interpretaciją.

Sakoma, kad 13 dieną negalima žengti prie altoriaus. Ką apie tai manote?

Pagal romėnų kalendorių, penktadienis laikomas meilės deivės Veneros diena. Norvegai šią dieną pavadino vaisingumo deivės Frėjos vardu. Manyta, kad moteriškumo deivę dažnai lydėjo dvyliką raganų. Vadinasi su Friga jų buvo trylika. Krikščionys teigė, kad Friga kėlė grėsmę vyro dominavimui šeimoje, todėl bažnyčia siekė apjuodinti šią velnio tuzinu pramintą dieną. Penktadienį globoja Venera – meilės ir harmonijos planeta, todėl 13-osios dienos penktadienis astrologiškai laikomas sėkmingas santuokai. Visiems, kurie teigia, kad šeštadienis – geriausia diena tuoktis, galiu pasakyti, kad penktadienis yra kur kas sėkmingesnė diena.

13 dienos itin bijodavo pasaulio genijai: Napaleonas nesiveldavo į mūšį, Johanas Volfgangas Getė užsidarydavo namie ir neimdavo į rankas plunksnos, Bismarkas nepasirašinėjo dokumentų. Kaip manote, kodėl?

Gerai žinome, kokia stipri minties jėga. Tai patvirtina ne vienas žmogus. Šiandien itin populiarios knygos, kuriose mokoma realizuoti savo troškimus. Psichologai vis dažniau veda seminarus ir aiškina, kaip reikia pildyti troškimus, planuoti laiką ir tikslus. Visi pabrėžia norų išsipildymo svarbą. Tačiau jei žmogus ko nors bijo, jis tai pritraukia. Pavyzdžiui, jeigu šiandien yra 13-osios dienos penktadienis, prietaringas žmogus vos nubudęs galvoja: „Šiandien galiu pakliūti į avariją“. Toks asmuo gatvėje tarsi sustingsta ir nieko nebemato. Kitaip tariant, jis pats pritraukia nelaimę, nes nepastebi kas vyksta aplinkui.

www.astrostudija.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis