Apie smurtą prieš moteris kalba ir meno kūriniai

Vilniaus dailės akademijoje paskelbti kompozicinės užduoties konkurso, skirto projektui „Kalbėkime apie smurtą prieš moteris“, nugalėtojai. Tai tęstinis „Avon“ moterų labdaros fondo inicijuojamas projektas, kuriuo siekiama skatinti visuomenę pamatyti ir pripažinti, kad smurtas šeimoje egzistuoja.

Pirmąją vietą užėmė ir piniginę stipendiją laimėjo VDA studentė Dovilė Kubrakovaitė su kūriniu „Smūgis evoliucijai“.

Dalyviai
Organizatorių nuotr.
„Smūgis evoliucijai“ – tai interpretuota moters figūra. Smulkių geometrinių formų ir achromatinių harmoningų-kontrastingų spalvų (juodos ir baltos) pagalba sukurta aštrių, disimetriškų formų kompozicija. Kūriniu buvo siekiama patraukti stebėtojų dėmesį į žmonių abejingumą pavienėms smurto prieš moteris aukoms. Vaisiaus užuomazgos vietoje esanti lašo formos ertmė simbolizuoja moters kaip gyvybės nešėjos vaidmenį evoliucijos procese.

Dalis komisijos
Organizatorių nuotr.
Geriausius darbus išrinko projekto organizatorių bei partnerių, dirbančių su smurto prieš moteris problema, komisija: seimo narė Dalia Kuodytė, dizaineriai Lilija Larionova ir Egidijus Rainys, žurnalo „Moteris“ vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė ir žurnalistė Virginija Rimkuvienė, AVON kompanijos viešųjų ryšių atstovė Vytautė Žalytė, VDA Kostiumo dizaino katedros dėstytoja prof. Danguolė Brogienė, fotostudijos „Pix studija“ vadovė Eglė Žiūkaitė.

Žurnalo "moteris" vyr. redaktorė Gražina Michnevičiūtė
Organizatorių nuotr.
„Daugelis vis dar mano, jog smurtas palies ką nors kitą, o ne jį patį. Iš tiesų smurto auka gali tapti ne tik bet kuri moteris, bet ir bet kuris žmogus, nepriklausomai nuo išsilavinimo ar socialinio statuso. Vis dėlto moterys ir vaikai mūsų visuomenėje vis dar yra labiausiai pažeidžiamos grupės. Todėl kalbėti apie smurtą reikia pasitelkiant įvairiausias priemones. Kostiumo dizaino katedros studentai, įsitraukę į šį socialinį projektą, puikiai parodė, jog minimalistine meno kalba gali pasakyti kur kas daugiau nei žodžiais. Mada – tai ne tik drabužiai, kuriuos kasdien dėvime, ji gali būti ir priemonė išreikšti savo požiūrį į skaudžius reiškinius visuomenėje,“ – renginio metu sakė G. Michnevičiūtė.

Dovilės Kubrakovaitės „Smūgis evoliucijai“.
Organizatorių nuotr.
Renkant geriausią darbą, buvo atsižvelgiama į darbo estetiką, kaip meno kalba atskleidžiama smurto prieš moteris problema, ar kūrinys aiškiai komunikuoja žinutę, ir kitus kriterijus. Konkursui buvo pateikta daugiau nei 40 darbų, iš kurių buvo išrinktas vienas geriausias bei 12 kūrinių, kurie bus įamžinti didelio formato nuotraukose. Fotografijų paroda 2014 m. keliaus po visą Lietuvą, taip išsaugant projekto tęstinumą.
Dizainerė Jolanta Talaikytė
Organizatorių nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis