Supermodelis Natalia Vodianova – apie madą, tvarumą ir svarbą ne tik imti, bet ir duoti

Supermodelis, filantropė Natalia Vodianova nėra tradicinė gražuolė. Nors ji – tarptautinės sėkmės sulaukusi manekenė, svarbiausiu savo darbu moteris vadina labdarą. Kita jai rūpima sritis – tvarumas. Nenuostabu, kad būtent N. Vodianova pasirinkta naujosios „H&M“ tvarios mados kolekcijos veidu.

Ką Jums reiškia tvarumas?

Tvarumas yra labai svarbus ir visi turime apie jį skleisti žinią, ypač dabar. Tai kiekvieno modernaus, plačių pažiūrų žmogaus, kuris supranta, kokią įtaką pasauliui gali padaryti, atsakomybė. Aš kalbu apie kiekvieną žmogų, nuo valdančiųjų iki vartotojų, kurio pasirinkimas, ką įsigyti, taip pat turi įtakos. Kiekvienas, kuris eina apsipirkti, turėtų mąstyti apie tvarumą.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Kaip suprantate tvaraus stiliaus sąvoką?

Tai susiję su tuo, ką perki, kaip perki, o taip pat ir kaip tą pirkinį dėvi. Visuomet derėtų perskaityti drabužių sudėtį, kad įsitikintumėte, ar drabužis tikrai yra pagamintas iš tvarių medžiagų, reikėtų nebijoti to klausti. Aš pradėjau pirkti mažiau – dabar naujus drabužius perku tuomet, kai man jų tikrai reikia, o senus drabužius stengiuosi nešioti kuo ilgiau. Taip pat rūšiuoju ir pakartotinai naudoju įvairius gaminius, ypač savo vaikams. Dabar mano kūdikis nešioja drabužius, kuriuos anksčiau nešiojo mano pirmasis sūnus. Tai miela ir puiku, o svarbiausia – tvaru.

Ką Jums reiškia galimybė būti naujuoju „H&M Conscious Exclusive“ kampanijos veidu?

Esu labai laiminga, kad jie pasirinko mane, kadangi tvarumo idėja man yra labai artima. Prieš 12 metų įsteigiau „Atviros širdies" („Naked Heart") fondą, taigi didelę dalį mano gyvenimo užima labdaringa veikla. Visuomet norėjau dirbti su šia švedų įmone, mados industrijoje jie vis sugalvoja kažką naujo ir dar neišbandyto, taip pat jie buvo vieni pirmųjų, pradėjusių dirbti su tvarumu.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Kas buvo įdomiausia ir netikėčiausia, sužinojus apie naujojoje kolekcijoje naudojamus audinius?

Mane ypatingai žavi įsipareigojimas tvarumui. Įmonė praleido labai daug laiko tobulindama savo gamybos procesus bei dirbdama su įvairiais tiekėjais tam, kad užtikrintų tvarių medžiagų naudojimą. Nuostabu, kad jie naudoja tokią medžiagą kaip BIONIC®, kuri yra gaminama iš perdirbto plastiko, randamo pakrantėse, vandenynuose ar pakrančių bendruomenėse, ir paverčia šias medžiagas kažkuo gražiu. Fantastiška, kad įmonė šių idėjų nepasilieka vien tik sau. Ji siekia, kad ir tiekėjai dalintųsi šia žinia su visomis mados industrijoje dirbančiomis kompanijomis bei įkvėptų kitus prekių ženklus sekti jų žingsniais į tvaresnę mados ateitį.

Kuris naujosios tvarios mados kolekcijos gaminys yra Jūsų mėgstamiausias?

Man labiausiai patinka nuostabaus grožio klostuota vakarinė suknelė, pagaminta iš pakrantėse rastų atliekų. Jos audinys – labai švelnus, laisvai krentantis, todėl ją apsivilkus jaučiuosi išskirtinė. Tai neapsakomai graži suknelė, neįtikėtina, kad ji pagaminta iš plastikinių butelių ir kitų atliekų, rastų pakrantėje. Nekantrauju ją dėvėti pavasarį ir vasarą.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Kaip manote, kaip žmonės turėtų tvarumą paversti savo gyvenimo dalimi?

Mūsų kasdieniniame gyvenime yra labai daug dalykų, kuriuos kiekvienas gali atlikti tvariu būdu. Aš stengiuosi visuomet galvoti apie tvarumą, pradedant tokiais paprastais dalykais, kaip, pavyzdžiui, vandens čiaupo užsukimas valantis dantis ar pasirinkimas praustis po dušu, taip taupant vandenį. Stengiuosi pirkti ekologiškus maisto produktus ir įsitikinu, kad maisto įpakavimas nekenkia aplinkai. Labai daug ko išmokau dirbdama šioje tvarios mados kampanijoje, manau, kad visuomet turime būti pasiruošę apie tvarumą išmokti dar daugiau.

Kokių patarimų turite žmonėms, pradedantiems domėtis tvaria mada?

Tvarumas madoje – tai ne tik dizainas ir drabužių gamyba, ne mažiau svarbus yra ir mūsų elgesys po to, kai nusiperkame drabužius. Pasistenkite rečiau skalbti drabužius, o skalbdami naudokite mažesnę temperatūrą. Jei turite galimybę, palikite drabužius išdžiūti natūraliai. Drabužius nešiokite kuo ilgiau, o kai jie tampa nebenešiojamais – rūšiuokite ir atiduokite juos perdirbimui. Neišmeskite jų, net jei jie yra praradę išvaizdą ar yra seni – jie gali būti paversti kažkuo nauju.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Kaip Jūs naudojate savo autoritetą skatindama žmones atkreipti dėmesį į svarbias problemas?

Prieš 12 metų aš įsteigiau „Atviros širdies" („Naked Heart") fondą tam, kad galėčiau suteikti vaikams saugią žaidimų vietą urbanistinėje aplinkoje, Rusijoje. Nuo tada mes įkūrėme 177-ias žaidimų aikšteles ir pradėjome vykdyti kitas veiklas, pavyzdžiui, kuriame vaikų paramos fondą vaikams, kurie turi specialių poreikių, ir jų šeimoms. Tai apima viską: nuo diskusijų iki finansuojamų vasaros stovyklų ar seminarų mokytojams apie tai, kaip dirbti su specialių poreikių vaikais.

Natalia Vodianova
Natalia Vodianova
Organizatorių nuotr.

Taip pat prieš kurį laiką pradėjau galvoti apie savo patirtį dirbant įvairiose labdaros akcijose ir kaip visa tai būtų galima paversti pasauline iniciatyva. 2015-aisiais metais sukūrėme mobilią programėlę „Elbi“, kuri leidžia žmonėms aukoti įvairioms labdaroms momentiniu būdu, manau, kad turėtų būti kuo daugiau galimybių aukoti internetu. Man aukojimas yra pati svarbiausia viso mano darbo dalis, kuri, tikiuosi, ir toliau apibrėš mano karjerą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis