Mielinis pyragas su obuoliais ir bruknių uogiene

Mielinei tešlai galima būtų skirti atskirą rubriką, tiek daug yra jos paruošimo receptų ir patarimų. Labai mėgstu gaminti tešlą su šviežiomis mielėmis, tada taip gražiai tešla pučiasi, lipa lauk iš puodo. Tačiau yra ir daug paprastesnių ir greičiau paruošiamų tešlų, ir štai viena jų yra obuolinė–brukninė variacija.

Obuoliai čia tiks bet kokie – iš rūsio, iš mamos ar iš parduotuvės. O bruknių pagardą galima keisti bet kokia rūgštesne uogiene ar džemu, be bruknių dar kartais naudoju šermukšnius, tuomt pyragas įgyja dar vieną, maloniai karstelėjusį, skonį.

Tešlą labai paprasta ir greita paruošti laikantis šių proporcijų:

3 st. kvietinių miltų
1 st. kefyro
0,5 st. aliejaus
11 g sausų mielių
1 a.š. druskos
1 v.š. baltojo cukraus

Gaminame

Kefyrą ir aliejų sumaišau puode, jei produktai buvo šaldytuve, tuomet puodą bent 10min. dedu į orkaitę ir jungiu pačią minimaliausią kaitrą (pas mane 50C). Tuomet sudedu visus likusius produktus ir užminkau tešlą. Tešla minkosi greitai ir galop nebelimpa nei prie rankų nei prie puodo sienelių. Puodą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku pusvalandžiui. Tuomet imuosi įdaro

6-7 vidutinius obuolius

sujaustau į 8 dalis, išpjaunu sėklalizdžius.

Imu 2/3 tešlos (ji nebus iškilusi kaip tradicinė mielinė), iškočioju lakštą, uždedu kepimo fromą, kurioje kepsiu ir išpjaunu reikalingą formą. Tešlą kloju į skardą (jei tai metalinė skarda, reiktų patepti sviestu arba aliejumi). Ant tešlos tolygiai sudedu obuolių riekeles ir jas aplieju

bruknių pagardu

Kiekis priklauso nuo nuotaikos. Bet kuo daugiau,tuo skaniau.

Likusią tešlą iškočioju ir supjaustau 2-3 cm juostomis. Dalį jų panaudoju bortams (žr. nuotraukoje), kitą dalį gražiai sukryžiuoju ant obuolių.

Pyrago viršų ištepu plaktu kiaušiniu, pabarstau

cinamonu

Svarbu – pyragą dedu į nekaitintą orkaitę. Jungiu 170º ir kepu apie 40-50 min. Atidarinėti orkaitės kepimo metu negalima, geriausia procesą stebėti per stiklą. Pyragas turi būti smarkiai parudęs, išsipūtęs. Ištraukus truputį subliukš.

Šis pyragas skanus ir karštas ir šaltas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis