Prieš sėdant prie šventinio stalo: ar sveika valgyti margučius

Nors dauguma žmonių neįsivaizduoja pusryčių be kiaušinių, sulaukus Šv. Velykų per kelias dienas galime suvalgyti ir viso mėnesio normą. Kiek kalorijų yra kiaušinyje? Ar galime juos valgyti be saiko? Prieš sėdant prie šventinio stalo pravartu sužinoti šiek tiek daugiau apie pagrindinį pavasario šventės ingridientą.

Randamas gana didelis kalorijų skirtumas tarp kiaušinio baltymo ir jo trynio. Didelio kiaušinio trynyje yra apie 55 kalorijų, tuo tarpu baltyme – tik 17. Apie pusė šių kalorijų sudaro riebalai. Vienas didelis kiaušinis turi apie 5 gramus riebalų, sutelktų trynyje. Tik 1,6 gramo iš jų yra sotieji riebalai. Kiaušinio trynyje taip pat randama sveikųjų Omega-3 riebalų rūgščių, kurios gydo organizmo uždegimą ir gali sumažinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, vėžiu ar artritu. Omega-3 riebalų rūgštys ypač svarbios smegenų veiklai ir atminčiai gerinti.

Kiaušiniai yra žymiai turtingesni maistinėmis medžiagomis nei tik kalorijų skaičius. Viename dideliame kiaušinyje yra 6 gramai baltymų, o vienam kilogramui žmogaus kūno svorio per dieną rekomenduojama suvartoti 0,8 gramų. Taigi, 64 kilogramus sveriančiam asmeniui reikėtų kasdien su maistu suvalgyti apie 51 gramų baltymų. Vienas kiaušinis patenkina beveik 12 proc. šio žmogaus kasdienio baltymų poreikio!

Dažnai girdime, jog kiaušinių tryniai turi daug cholesterolio, į riebalus panašios medžiagios, esančios kiekvienoje organizmo ląstelėje, keliaujančioje kraujotakos sistema. Viename dideliame kiaušinyje randama iki 186 miligramų cholesterolio. Tačiau cholesterolis ne tik kenkia organizmui, iš tiesų, jis tarnauja kelioms gyvybiškai svarbioms funkcijoms. Didelio tankio lipoproteinai – tai „gerasis“ cholesterolis, padedantis organizmui mažinti "blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje. Pastarajį jis suriša, nuneša į kepenis ir pašalina su tulžimi per žarnyną. „Gerasis“ cholesterolis padeda mažinti su žmogaus senėjimu susijusių ligų riziką. Galimybė susirgti ateroskleroze, infarktu, vėžiu, skleroze, senatvine silpnaprotyste ir kitomis lėtinėmis ligomis padidėja, jei žmogus turi per mažą „gerojo“ cholesterolio kiekį.

Kiekvienas žmogus gali kasdien suvalgyti po 1-2 kiaušinius ir neturėti jokių problemų su cholesteroliu. Tiesa, jeigu jūsų cholesterolio kiekis kraujyje jau yra padidėjęs ar sergate cukriniu diabetu, rekomenduojama valgyti mažiau, iki 4-6 kiaušinių per savaitę.

Kiaušiniuose labai mažai angliavandenių (mažiau nei 1 gramas kiaušinyje), todėl jie nėra cukraus ar maistinių skaidulų šaltinis. Tačiau juose gausu B grupės vitaminų, ypač B-2 (riboflavino) ir B-12 (kobalamino). Kiaušiniuose taip pat randama vitaminų A, D, ir E. Be to, folatų, biotino ir cholino.

Kiaušiniai yra vienas iš aštuonių maisto produktų, kurie laikomi pagrindiniais alergenais. Alergijos simptomai gali atsirasti iš karto po valgio. Ji gali pasireikšti užgulusia nosimi, kosėjimu, spaudimu krūtinės srityje, pykinimu, vėmimu ar bėrimu ant veido.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis