Pasižadėjau šiemet pradėti gyventi sveikai. Nuo ko pradėti?

Naujieji metai dažnai prasideda pažadais. Pasižadėjimais mesti nesveikus įpročius, pradėti sportuoti, sveikiau maitintis etc.

Nuo ko pradėti įgyvendinti pažadus sveikiau gyventi, kalbamės su Northway medicinos ir chirurgijos centro fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Rūta Burzdžienė.

Kaip pradėti rūpintis savo sveikata?

Labai norėčiau tikėtis, kad net ir visiškai sveiki ar sveikai besijaučiantys žmonės trumpam stabtelės ir susimąstys: o kaip aš jaučiuosi? Ar esu darbingas? Kada paskutinį sykį tikrinausi sveikatą, atlikau būtinus tyrimus? Ar atrodau sau patraukliai? Ar esu laimingas? Iki šiol paplitusi nuomonė, jog už mūsų sveikatą yra atsakingas gydytojas, medicinos įstaiga, o gal net ir sveikatos apsaugos ministerija, tik ne pats pacientas. Dažnai mes, gydytojai, susiduriame su situacija, kuomet pacientas nežino, kokius vaistus geria, o kartais net negali pasakyti, kokie tyrimai ar kokia operacija jam atlikti. Tik abipusis bendradarbiavimas tarp paciento ir gydytojo užtikrina gerus gydymo rezultatus. Tiesa, norėčiau ypatingai paskatinti visus domėtis ne tik ligos simptomais ar gydymo galimybėmis, bet ir profilaktika (t.y. būdais, kaip nesusirgti).

Jeigu žmogus nusprendžia keisti gyvenimo būdą, gyventi sveikiau, nuo ko, Jūsų nuomone, reikėtų pradėti?

Sveika gyvensena – tinkama mityba, fizinis aktyvumas, streso valdymas, žalingų įpročių atsisakymas. Nuo ko reikėtų pradėti? Tegul kiekvienas sprendžia individualiai: kas norėtų pradėti sveikiau maitintis, kam norėtųsi daugiau pajudėti ar sportuoti, kam svarbu atrasti būdų stresui sumažinti. Galbūt kažkam didelis žingsnis bus mesti rūkyti. Jei nuspręsite peržvelgti savo mitybą, neskubėkite visko keisti staiga ir radikaliai: galbūt pradžiai užtektų atsisakyti tik kai kurių produktų (siūlyčiau mažiau vartoti cukraus ir jo produktų ), daugiau gaminti maisto namuose ar mažinti porcijas. Fizinio krūvio didinimui siūlau rinktis kasdienę veiklą: daugiau pasivaikščioti pėsčiomis, vietoje lifto rinktis laiptus, užsiimti kasdiene ruoša, rūkymo/kavos pertraukėles darbe pakeisti keliais pratimais. Kartais tiesiog paėjėti iki kolegos darbe ir pasikalbėti vietoje SMS ir elektroninio laiško siuntimo. Pradėti galima nuo paprasčiausių dalykų. Palaipsniui, apsipratus su naujo gyvenimo būdo pasikeitimais, greičiausiai atsiras įkvėpimas žengti ir toliau.

Dažnai mes, gydytojai, susiduriame su situacija, kuomet pacientas nežino, kokius vaistus geria, o kartais net negali pasakyti, kokie tyrimai ar kokia operacija jam atlikti.

Daugelis galvoja, kad sveikai gyventi yra brangu. Ar tikrai sveikas gyvenimo būdas brangiai kainuoja?

Noras sveikai gyventi yra kiekvieno individualus apsisprendimas. Šiuo atveju pritaikyčiau posakį: kas nori ieško galimybių, kas nenori – priežasčių. Ar brangiai kainuoja mesti rūkyti? Atsisakyti beverčių maisto produktų, pakeisti juos paprastomis lietuviškomis daržovėmis ir vaisiais? O pasivaikščioti su vaikais ar draugais kiekvieną vakarą ar nueiti į parduotuvę pėsčiomis? O neretai brangią sportinę aprangą nusipirkęs žmogus taip ir nepradeda sportuoti.

Shutterstock nuotr.

Sutinku, kad šaltuoju metų laiku sunkiau prasimanyti fizinės veiklos, ir dažnai norisi tik grįžti į namus ir šiltai susirangyti prieš televizorių. Viskam reikia valios ir pastangų. Stinga valios pasimankštinti namuose? Tuomet susiraskite bendraminčių ir neleiskite vienas kitam tinginiauti. Bendravimas su jums maloniais žmonėmis – taip pat puiki ir streso profilaktika. Pasidomėkite nemokamais renginiais, kurie organizuojami didžiuosiuose miestuose (tai-či mankštos, bėgiojimo, šiaurietiško ėjimo, šokių pamokos). Tai bus ir naudinga, ir brangiai nekainuos.

Prie sveikos gyvensenos pratinant nuo mažens, turbūt tai tampa įpročiu visam likusiam gyvenimui. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, formuojant vaikų įgūdžius?

Vaikai labai daug ką išmoksta iš tėvų. Mitybos įpročius, laisvalaikio leidimo būdus netgi savo emocijas ir reakciją į stresą nevalingai perduodame savo vaikams. Tad ir formuojant sveiko gyvenimo įgūdžius, didelė atsakomybė tenka tėvams. Vaikai noriai visko mokosi ir yra iš prigimties labai smalsūs, tad kodėl gi jų neįtraukus į valgio gaminimo procesą ar net formuojant šeimos meniu (tuo pačių skatinant domėtis, ką sveika valgyti, o ko verta atsisakyti ). Skatinčiau tėvus daugiau laiko praleisti su vaikais lauke: pasivaikščioti, prisiminti čiuožinėjimo ant ledo ar nuo kalniuko malonumus. Smagu, kai tėvai ir vaikai atranda bendrus užsiėmimus (populiarios šiuo metu jogos, karate praktikos, visos šeimos lankymasis baseine ir pan.). Emocinės sveikatos užtikrinimui - kiekvieną dieną reikėtų atrasti laiko pasikalbėti su vaiku, žinoti, kaip jis jaučiasi.

Stinga valios pasimankštinti namuose? Tuomet susiraskite bendraminčių ir neleiskite vienas kitam tinginiauti.

Ko palinkėtumėte mūsų skaitytojams?

Labai norėčiau visiems palinkėti, kad kiekvienas iš mūsų surastų šiek tiek daugiau laiko sau, savo artimiesiems ir bent nedideliems (pradžiai) pokyčiams savo fizinės ir emocinės gerovės link.

Būkite žvalūs, sveiki ir energingi, džiaukitės kiekviena diena!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis