Nėštumo dilema: kada tikrai reikalingas cezario pjūvis?

Šiuolaikinės pagausėjimo laukiančios šeimos dažnai pasvarsto, kokiu būdu norėtų susilaukti kūdikio. Skausmo bijančios mamos cezario pjūvį mato kaip išeitį pabėgti nuo ilgas valandas trūkančio gimdymo ir gydytojų reikalauja jį atlikti net tuomet, kai galėtų naujagimio susilaukti natūraliai. Kokios pasekmės tokių moterų laukia ateityje?

„Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytoja akušerė-ginekologė dr. Diana Ramašauskaitė sako, jog impulsyviai priimtas sprendimas gimdyti cezario pjūvio pagalba sveikai gimdyvei vėliau gali kainuoti labai brangiai.

Ar atliekamų cezario pjūvio operacijų su laiku daugėja?

Cezario operacijų daugėja ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Reikėtų pasidžiaugti, kad Lietuva dar nepasiekė kitų šalių lygio, kuriose kūdikiai nenatūraliu būdu gimsta daugiau nei pusei moterų. Mūsų šalyje kas ketvirta moteris pagimdo per cezario pjūvį. Nuo 1995-ųjų cezario pjūvio operacijų dažnis išaugo net 2,5 karto.

Sunku pasakyti, kodėl moterys nori darytis cezario pjūvį. Galbūt joms tai atrodo paprastesnis ir mažiau skausmo sukeliantis būdas, kartais sprendimą lemia ir socialinės problemos. Šiais laikais cezario pjūvis yra pakankamai saugi operacija, o moterys bijo skausmo, netiki, kad gydytojai gali pakankamai gerai ją nuskausminti natūralaus gimdymo metu ir šiuo būdu stengiasi jo išvengti. Žinoma, kartais cezario pjūvis neišvengiamas, bet yra ir tokių moterų, kurios pageidauja ar net reikalauja cezario pjūvio, nors turi visas galimybes gimdyti natūraliai.

Kokiais atvejais gimdyvei leidžiama ir rekomenduojama atlikti cezario pjūvį?

Cezario pjūvio operacija dažniausiai atliekama dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia, tai mamos ligos, komplikacijos nėštumo, gimdymo metu. Priežastis gali būti ir sudėtinga mamos širdies liga, neprogresuojantis gimdymas, pablogėjusi vaisiaus būklė, netaisyklinga vaisiaus padėtis. Vaisius taip pat gali turėti tam tikrų ligų, dėl kurių jam geriau gimti nenatūraliais takais.

Ar galima išvengti cezario pjūvio ir kažkaip pasiruošti natūraliam gimdymui?

Be abejo. Pavyzdžiui, jeigu 36-ąją savaitę vaisius yra sėdmenų pirmeigoje, galima pasiūlyti tą vaisių apgręžti ir saugiai gimdyti galvos pirmeigoje. Dažniausiai moterys net nežino, kad yra tokia galimybė.


Gydytoja akušerė-ginekologė dr. Diana Ramašauskaitė (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Kodėl pačios moterys pageidauja cezario pjūvio? Ar tai tampa lyg tendecija, savotiška mada?

Gali būti, jog jeigu moters sesuo, giminaitė, draugė gimdė per cezario pjūvį ir jai ta operacija nesukėlė problemų, moteriai šis kelias taip pat atrodo priimtinesnis. Šiuo atveju reikia pažvelgti ir į ateitį, pasidomėti, kokias komplikacijas cezario pjūvis gali sukelti tiek mamai, tiek augančiam naujagimiui.

Ar moksliškai yra įrodyti spėjimai, jog per cezario pjūvį gimę kūdikiai yra mažiau atsparūs alergijoms?

Tiesa, dabar jau įrodyta, kad vaikai, kurie gimė per cezario pjūvį, dažniau turi alerginių susirgimų, jie dažniau serga kvėpavimo sistemos ligomis, ypatingai bronchine astma. Tokie naujagimiai dažniau serga ir virškinimo sistemos ligomis.

Kokie būtų natūralaus gimdymo pranašumai?

Galvojant apie moters ateitį, gimdymas natūraliais keliais yra žymiai palankesnis moteriai. Su kiekviena cezario pjūvio operacija didėja gimdymo komplikacijų ir nukraujavimo gimdant rizika, gali tekti net pašalinti gimdą. Jau nekalbant apie visiškai skaudžius atvejus, kada galima moters ir netekti. Toks lengvabūdiškas pasirinkimas pirmą kartą gimdyti per cezario pjūvį, kai yra visos sąlygos gimdyti natūraliais takais, laukiantis vėliau gali privesti prie labai skaudžių pasėkmių.

Kokios komplikacijos ar pasekmės ateityje po cezario pjūvio gali kilti pačiai moteriai?

Per cezario pjūvio operaciją atveriamas pilvo ertmė, tad formuojasi saugos, kurios gali trukdyti pastoti ateityje, bus sudėtingiau išnešioti kitą naujagimį. Be to, sekančio gimdymo metu mažėja tikimybė, kad ji galės gimdyti pati, nors ir norėtų. Nė vienas gydytojas, jeigu nėra indikacijų, nerekomenduoja gimdyti cezario pjūvio operacijos būdu.

Mūsų šalyje kas ketvirta moteris pagimdo per cezario pjūvį. Nuo 1995-ųjų cezario pjūvio operacijų dažnis išaugo 2,5 karto.


Ar amžius šiuo atveju neturi jokios įtakos?

Amžius gali daryti įtaką gimdymo eigai, tam tikroms nėštumo komplikacijoms, bet ne pačiam gimdymo būdui.

Ar pastebėjote tendenciją, jog vis daugiau moterų negali pakelti skausmo ir prašo atlikti nejautrą gimdymo metu?

Gimdymo nuskausminimui naudojami įvairūs būdai. Daugiausia, apie 30 proc. gimdančių moterų, renkasi epidūrinį nuskausminimą. Kitos pasirenka medikamentus ar inhaliuojamas dujas. Daug lemia ir psichologinis pasiruošimas. Jeigu nuo pastojimo pradžios moteris tikės, kad gali sėkmingai pagimdyti natūraliais takais, pusė gimdymo sėkmės jau užtikrinta. Labai svarbus ir artimųjų palaikymas, rekomenduojama į kursus nėščiosioms ateiti ne tik mamai, bet ir tiems, kas ją palaikys gimdymo metu.

Jeigu svarstoma gimdymo metu atsisakyti bet kokių medikamentų skausmo malšinimui, reikėtų dar nėštumo metu gerai įsisavinti kvėpavimo pratimus, padirbėti su kineziterapeutu ir iš anksto psichologiškai pasiruošti sėkmingam vaikelio atėjimui į šį pasaulį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis