8 auksinės žuvų taukų savybės, stiprinančios mūsų sveikatą

Nors kartais pasigirsta jokiais įrodymais nepagrįstų abejonių žuvų taukų nauda žmogaus organizmui, omega-3 riebalų rūgščių svarbą mūsų kūnui liudija įspūdingas mokslinių tyrimų ir straipsnių kiekis.

Polinesočiosios riebalų rūgštys omega-3 yra gyvybiškai svarbios kiekvienai kūno ląstelei, tačiau mūsų organizmas jų nepasigamina. Vartodami žuvų taukus, kurių sudėtyje natūraliai yra omega-3, vitaminų A ir D, pagelbėsite savo širdžiai, smegenims, sąnariams, odai, imuninei sistemai – visam organizmui.

Štai tik keletas žuvų taukų naudos sveikatai aspektų, liudijančių, kad omega-3 riebalų rūgščių reikia visam mūsų kūnui nuo pat kūdikystės iki žilos senatvės.

1. Sveikas nėštumas ir kūdikis

Vaisius pasisavina jam būtinas omega-3 riebalų rūgštis iš motinos organizmo, kūdikis jų taip pat gauna su motinos pienu. Todėl nėštumo metu ir maitinant svarbu gauti pakankamą jų kiekį. Tyrimų metu nustatyta, kad omega-3 riebalų rūgštys svarbios vaisiaus regėjimui ir smegenų vystymuisi. Jaunos mamos turėtų žinoti, kad jau nuo 4 savaičių kūdikiui reikėtų duoti žuvų taukų.

Atrodo, kad nėščios moterys, kurioms trūksta vitamino D, labiau rizikuoja susirgti preeklampsija ir joms dažniau prireikia cezario pjūvio. Vitamino D trūkumas taip pat siejamas su nėščiųjų cukriniu diabetu ir bakterine vaginoze.

2. Imuninės sistemos sargas visus metus

Mūsų kūnu rūpinasi neįtikėtina imuninė sistema, sauganti mus nuo įvairiausių susirgimų. Žuvų taukai, kurių sudėtyje yra vitaminų A ir D, puikiai padeda imuninei sistemai prižiūrėti mūsų organizmą. Žuvų taukai iš tiesų yra vienas paprasčiausių būdų, kaip puoselėti savo sveikatą. Ir vaikams, ir tėvams patariama visus metus vartoti žuvų taukus ir taip padėti imuninei sistemai nepriekaištingai funkcionuoti.

3. Nauda mokymosi ir pažinimo procesui

Riebalų rūgštys omega-3 labai svarbios mokymosi bei pažinimo procesui. Norvegijoje atlikto tyrimo išvados teigia, kad vaikai, kurių motinos nėštumo metu gėrė žuvų taukus, pasižymėjo didesniu intelekto koeficientu nei vaikai, kurių motinos vartojo kukurūzų aliejų.

Dažnai labai judriems ir sunkiai susikaupiantiems vaikams trūksta omega-3 riebalų rūgščių. Jiems gali padėti žuvų taukai. Žuvų taukai augančiam organizmui reikalingi ir todėl, kad stiprina dantis, saugo juos nuo ėduonies, gerina apetitą, skatina augimą.

4. Spindinti ir sveika oda

Odos priežiūros profesionalai akcentuoja omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių svarbą gerai odos būklei. Omega-3 riebalų rūgščių reikia, kad odos ląstelės būtų stiprios ir prisotintos drėgmės, omega-3 reikia pažeistoms ląstelėms atkurti, taip pat uždegimui slopinti. Dėl omega-3 trūkumo oda gali atrodyti sudirgusi, pleiskanoti, parausti, gali suskerdėti kulnai, prasidėti dermatitas, žvynelinė. Beje, omega-3 kovoja ir su stresu, depresija, o šie veiksniai blogina odos išvaizdą.
Todėl naudinga įvertinti savo racioną ir omega-3 šaltinių – riebių žuvų, sėklų, riešutų, brokolių, špinatų, kitų tamsiai žalių salotų – kiekį jame. Galbūt vertėtų pagerti žuvų taukų.

5. Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija

Kasdienis žuvų taukų vartojimas padeda išvengti širdies ligų ir kraujagyslių aterosklerozės. Pasak amerikiečių mokslininkų, kasdien suvartojant 1,5 g omega-3 riebalų rūgščių galima sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Žuvų taukų vartojimas taip pat gali pagerinti kraujotaką, sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje ir stabdyti aterosklerozinių plokštelių susidarymą.

JAV vykdyto tyrimo išvados skelbia, kad žmonės, ilgiau nei mėnesį vartoję žuvų taukų papildus, pademonstravo geresnius širdies ir kraujagyslių sistemų veiklos rezultatus psichologinio streso testo metu.

6. Saugo ir stiprina regėjimą

Žuvų taukai apsaugo nuo glaukomos ir stiprina regėjimą, padeda apsaugoti akies tinklainę nuo pažeidimų sergant cukriniu diabetu. Omega-3 riebalų rūgštys yra nepaprastai svarbios regėjimo aštrumui, nes jos yra svarbiausia sudėtinė visų impulsą perduodančių ląstelių membranų sudėtinė dalis tiek akių tinklainėje, tiek ir pačiose smegenyse.
Kanados mokslininkai skelbia, kad tinkama mityba, vartojant pakankamai omega-3 riebalų rūgščių, gali apsaugoti nuo su amžiumi susijusio regos silpnėjimo.

7. Artrito prevencija

Vokietijoje vykdyto tyrimo dalyviams, kurie sirgo reumatoidiniu artritu ir 3 mėnesius kasdien vartojo po 1 g žuvų taukų, sumažėjo sustingusių sąnarių skausmas, todėl pacientai galėjo vartoti perpus mažesnes vaistų nuo skausmo dozes. Jungtinės Karalystės mokslininkai nustatė, kad žuvų taukai gali padėti sumažinti osteoartrito sukeltus kremzlių pažeidimus ir skausmą, taip pat ir poreikį transplantuoti sąnarius.

Dėl šios priežasties atšiauriame ir drėgname klimate gyvenantys, tačiau daug žuvies valgantys vandenynų pakrančių, šiaurės kraštų gyventojai beveik neserga reumatoidiniu artritu

8. Geresni nervų sistemos funkcija senatvėje

Žuvų taukų sudėtyje yra daug vitamino D, kuris gali suvaidinti svarbų vaidmenį siekiant išlaikyti gerą smegenų funkciją senatvėje. Omega-3 vartojimas ryškiai sumažina depresijos simptomus bei turi įtakos atminčiai gerinti. Omega-3 riebalų rūgštys, esančios žuvų taukuose, gali atitolinti nepagydomos Alzheimerio ligos išsivystymą ir progresavimą.

Svarbu domėtis sudėtimi

Ar saugu kasdien gerti žuvų taukus? Taip, jei renkatės kokybiškus žuvų taukų produktus. Geri žuvų taukai gaminami tik iš šviežių menkių kepenų, kruopščiai išgryninami, naudojamos pažangiausios technologijos.

Prieš perkant žuvų taukus verta pasidomėti, kokia jų sudėtis, kiek juose yra riebalų rūgščių omega-3. Dažnai apsirinkama manant, kad 1 g žuvų taukų atitinka 1 g omega-3 riebalų rūgščių. Kuo daugiau riebalų rūgščių omega-3 yra žuvų taukuose, tuo jų nauda organizmui yra didesnė. Nesigundykite žema kaina ir nepirkite žuvų taukų, kurių gamintojai nenurodo omega-3 riebalų rūgščių kiekio ir šaltinio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis