5 tėvų tariamos frazės, kurios labiausiai žaloja mažuosius

Birželio 1 dieną minima tarptautinė vaikų gynimo diena. Neabejojame, kad savo vaikus jūs mylite labiau už viską pasaulyje, tačiau ir mylintys tėvai kartais klysta. „Ar aš tau nesakiau?“ „Neverk, būk vyras!“ „Mergaitės šitaip nesielgia!“ - tai tik kelios dažniausiai pasitaikančios frazės parazitės, netikėtai išsprūstančios daugumai tėvų. Pasakėte ir pamiršote... Tik ar taip lengvai pamiršo jūsų vaikas?

Siūlome jums eksperimentą - bent savaitę laiko pasistenkite susitvardyti ir pakeiskite negatyvias frazes pozityviomis. Netruksite pastebėti, kaip kartu su jūsų elgesio pokyčiais pasikeis ir vaiko elgesys.

Žodžiai, kuriuos turite pamiršti: „Jei tu taip elgiesi, aš tavęs nemyliu"

Žodžiai, kuriuos verta įsiminti: „Aš tave labai myliu, bet tavo elgesys mane liūdina“

Sakydami, kad nuo vaiko poelgių priklauso jūsų meilė, jūs stabdote savo vaiko tobulėjimą ir asmenybės formavimąsi, skatinate nesaugumo jausmą ir nepasitikėjimą. Kiekvieną kartą, kuomet vaikas padarys kažką negero, mintyse galvos: „Buvau blogas, todėl mama manęs dabar nemyli“. Ilgalaikėje perspektyvoje nukentės vaiko savivertė, nes norėdamas jaustis reikalingu ir įvertintu, jis pamins savo asmenybę ir stengsis būti tokiu, kokį jį nori matyti aplinkiniai.

Žodžiai, kuriuos turite pamiršti: „Jei būsi blogas, atiduosiu tave policininkui (dėdei, tetai, raganai...)

Žodžiai, kuriuos verta įsiminti: „Prisėskime ir tu man papasakosi, kas nutiko ir kuo aš tau galiu padėti“

Net jeigu jūsų vaikas visą dieną rodė ožiukus, būdamas su jumis jis visuomet turi jaustis saugus. Gąsdinimai, kad atiduosite jį piktam dėdei, sukelia vaikui nesaugumo jausmą: „Kaip mama gali mane atiduoti?!“ Natūralu, kad po tokių žodžių vaikas gali pradėti baimintis aplinkinių - kaip vėliau įtikinti mažylį, kad policininkas - visai ne piktasis dėdė?

Žodžiai, kuriuos turite pamiršti: „Namie atsiimsi...“

Žodžiai, kuriuos verta įsiminti: „Grįšime namo, pasikalbėsime ir sugalvosime, ką daryti“

Parduotuvėje vaikas trypia kojomis, svečiuose sukelia isteriją, eidamas gatve muistosi ir visai neklauso... Situacija pažįstama tikriausiai kiekvienam. Bartis viešumoje visai nesinori, todėl dažnai tėvams išsprūsta žalinga frazė: „Namie atsiimsi!“ Ką tai reiškia jūsų vaikui? Kad namai - tai vieta, kurioje laukia bausmė. Net ir pats mažiausias vaikas iškart supras, kad ten geriau neiti. Nepaverskite savo namų bauginančia vieta, kurioje vaikas nesijaučia saugus.

Žodžiai, kuriuos turite pamiršti: „Jei dar kartą tai pamatysiu...“

Žodžiai, kuriuos verta įsiminti: „Prašau šitaip nesielgti, nes... (logiškai paaiškinkite vaikui, kokias pasekmes sukelia jo elgesys arba kodėl jo elgesys turėtų būti kitoks)

Ši frazė dažniausiai tėra emocinis tėvų protrūkis, neturintis jokio tęstinumo ar pasekmių. Tušti perspėjimai ir grasinimai, kuriuos mažieji gudruoliai labai greitai perpranta ir nustoja į juos reaguoti. Galiausiai, kai po 10 karto nuspręsite iš tiesų imtis priemonių, vaikas tiesiog nesupras, kas nutiko - už ką likau nubaustas, juk anksčiau už tai manęs niekas nebaudė!

Žodžiai, kuriuos turite pamiršti: „Mergaitės (berniukai) taip nedaro“

Žodžiai, kuriuos verta įsiminti: „O jeigu tu pabandytum... (pateikite teigiamą pavyzdį, kuriuo vaikas norėtų sekti)“

Tikriausiai dauguma mūsų šią legendinę frazę girdėję ir savo vaikystėje. Berniukai neverkia, mergaitės nesiožiuoja ir t.t. Reikia pripažinti, kad dažnu atveju frazė gana veiksminga, tačiau ypatingai žalinga ir formuojanti neteisingus stereotipus. Atsisakykite šios frazės visiems laikams, nes taip net ir nenorėdami galite įskiepyti daug kompleksų, kurie vėliau kartins gyvenimą.

Prisiminkime, kad neatsargiai ištarta frazė gali sužeisti ilgam. Ypatingai, kuomet esi dar tik vaikas, o skaudūs žodžiai pasipila iš tavo artimiausių žmonių - mamos ir tėčio - lūpų. Vaikų auklėjimas - kantrybės išbandymas kiekvienam suaugusiajam. Vis tik net ir kritinėmis situacijomis, kai, regis, rankos nusvyra, vertėtų visuomet prisiminti: kiekviena diena vaikui - tai nauji atradimai, naujos patirtys ir naujos pamokos. O jūs - didžiausias ir svarbiausias mokytojas jo gyvenime. Jūs - autoritetas, į kurį vaikas turi lygiuotis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis