Vanduo žmogui gyvybiškai svarbus: kaip apskaičiuoti reikalingą skysčių kiekį

Kovo 22-ąją minima Pasaulinė vandens diena, o visas mėnuo skirtas priminti vandens svarbą ir naudą žmogaus organizmui. Nors žinome, kiek maždaug vandens turėtume išgerti, retam pavyksta prisiminti tai kasdien ir rasti laiko suvartoti tiek skysčių, kiek derėtų atsižvelgiant į kūno masę ir kitus veiksnius.

Apie tai, kaip teisingai apskaičiuoti sau reikalingą vandens kiekį, kodėl vanduo organizmui gyvybiškai svarbus ir kokie požymiai išduoda vandens trūkumą kalbamės su „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro šeimos gydytoja dr. Asta Mastavičiūtė bei gydytoju urologu Robert Jankovski.

Kodėl svarbu minėti vandens dieną ir koks jos minėjimo tikslas? (dr. A. Mastavičiūtė)

Lietuvoje vandens diena minima nuo 1992–ųjų. Ji skirta priminti apie vandens svarbą sveikatai, vandens ir sveikatos ryšį, kalbėti apie gėlo vandens saugą ir kokybę. Net iki 70 proc. mūsų organizmo sudaro vanduo. Atitinkamai kraujyje jo randama 98 proc., o kauluose – 28 proc. Be vandens organizme nevyktų maistinių medžiagų transportavimo procesas, sustotų žarnyno bei širdies veikla. Vanduo amortizuoja ir saugo visus organus – jis vitališkai būtinas mūsų organizmui. Jei žmogus netenka vandens, sutrinka organizmo veikla. Praradus bent vieną procentą vandens sutrinka dėmesys, gali atsirasti streso būsena. Taigi, žmogus privalo skysčius vartoti reguliariai. Norint įrodyti, kiek vanduo yra svarbus mūsų organizmui, tereikia pateikti faktą, jog be maisto žmogus gali išgyventi apie du mėnesius, tuo tarpu be vandens neišgyventų nė savaitės.


Šeimos gydytoja dr. A. Mastavičiūtė (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Koks vandens kiekis žmogaus organizmui reikalingas kasdien? (dr. A. Mastavičiūtė)

Su gydytojais sutariame, jog žmogui reikalingas vandens kiekis yra labai individualus, priklausantis nuo begalės veiksnių – lyties, amžiaus, medžiagų apykaitos, fizinio krūvio. Sakoma, kad užsiimant vidutine fizine veikla reikėtų suvartoti iki 400–600 mililitrų daugiau vandens nei įprastai. Taip pat daugiau skysčių turėtume išgerti karščiuojant, viduriuojant ar vemiant. Reikalingam vandens kiekiui įtakos gali turėti ir tokios ligos kaip širdies ar inkstų nepakankamumas. Nereikėtų pamiršti ir klimato, oro temperatūros.

Lietuvoje neturėtume baimintis gerti vandens iš čiaupo, jis nekelia žalos mūsų sveikatai.

Ar egzistuoja formulė, pagal kurią kiekvienas galėtų apsiskaičiuoti, kiek skysčių jam derėtų suvartoti? (dr. A. Mastavičiūtė)

Pati paprasčiausia formulė, kurios pagalba sužinosite, kiek skysčių per parą turėtumėte suvartoti, skamba taip: savo kūno masę padauginkite iš 0,03. Kitaip tariant, kiekvienam kilogramui turėtumėte išgerti 30 mililitrų skysčių. Jeigu sveriate 70 kilogramų, jums reikėtų suvartoti 2,1 litro vandens per parą. Norėčiau priminti, kad apie 20 proc. skysčių mes gauname su kietu maistu.

Ar vandenį turėtume gerti tik pajutę troškulį? Ką daryti, jeigu jo nejaučiame? (gyd. R. Jankovski)

Jeigu žmogus jaučia troškulį, tai ženklas, kad jo organizmui neužtenka mažiausiai litro vandens. Vadinasi, dehidratacijos procesas jau prasidėjęs, tad nieko nelaukus reikėtų išgerti vandens. Kadangi didžioji mūsų smegenų dalis (70–80 proc.) sudaryta iš vandens, organizmui jo pritrūkus dažnai pradeda skaudėti galvą, sutrinka dėmesingumas. Dėl to nereikėtų skubėti gerti vaistų nuo galvos skausmo, pradžioje išgerkite vandens

Pati paprasčiausia formulė, kurios pagalba sužinosite, kiek skysčių per parą turėtumėte suvartoti, skamba taip: savo kūno masę padauginkite iš 0,03.
Gydytojas urologas R. Jankovski (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Ar Lietuvoje galime gerti vandenį iš čiaupo? ( dr. A. Mastavičiūtė)

Lietuvoje neturėtume baimintis gerti vandens iš čiaupo, jis nekelia žalos mūsų sveikatai. Turėtume pasidžiaugti, jog pas mus centralizuotai tiekiamas tik požeminis vanduo, kuris yra mažai veikiamas mikrobiologinės, cheminės taršos, keliami išties aukšti saugos reikalavimai ir griežta kontrolė.

Jeigu per dieną išgeriame tris puodelius kavos, akivaizdu, kad šie skysčiai nesiskaičiuoja į bendrą kiekį. Kiek vandens reikėtų išgerti, kad kompensuotume dėl kavos prarastus skysčius? (gyd. R. Jankovski)

Kava yra diuretikas, išvarantis vandenį iš organizmo, tad prieš pasidarant kavos reikėtų išgerti stiklinę vandens. Jeigu gersite vien kavą, organizme susidarys gan didelis vandens trūkumas. Jūs jausite stimuliaciją, tačiau organizmui tai sukels stresinę būseną.

Šiuo metu labai populiarios išgeriamų skysčių matavimo mobiliosios programėlės. Ar tokiomis programėlėmis ir jų tikslumu galima pasitikėti? ( dr. A. Mastavičiūtė)

Manau, kad taip. Savo suvartojamų skysčių kiekį ten galima pasitikrinti bent jau preliminariai. Mūsų rekomenduojama geros savijautos formulė būtų kiekvieną rytą išgerti stiklinę vandens, mėgautis jo gėrimu ir likti sveikiems.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis