Šis maistas ne tik padės sulieknėti – tai yra raktas į ilgaamžiškumą

Stangri krūtinė, plonas liemuo, grakštūs klubai ir seksualūs sėdmenys... Nori viso to per kuo trumpesnį laikotarpį? Valgyk kruopas. 5 naudingos košės padės sulieknėti, suteiks energijos, bus naudingos sveikatai ir grožiui.

Neseniai Harvardo universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad kruopos – raktas į ilgaamžiškumą. Žmonės, dažnai valgantys košių, jaučiasi geria ir atrodo jauniau, lyginant su tais, kurie košių nevalgo. Be to, jei rečiau serga širdies ligomis ir diabetu.

Taigi yra nemažai priežasčių mėgti košes. Mitybos specialistai pataria 3 – 4 kartus per savaitę valgyti skirtingų košių, nes kiekvienoje košėje yra unikalių medžiagų.

Grikių košė. Kad būtumėt lieknos ir gracingos

Grikių košę vadina košių karaliene. Joje yra praktiškai visų kruopų vertingų medžiagų. Ji turi mažai kalorijų, taigi yra mėgstamas norinčių sulieknėti patiekalas, juo labiau, kad joje nėra gliuteno. Grikių košę galima valgyti tiek dažnai, kiek norisi. Grikiai labai naudingi ne tik moterims, bet ir vyrams. Stipriajai lyčiai grikiai daro panašų poveikį kaip afrodiziakai, kitaip tariant, gerina potenciją.

Grikių kruopose daug vitaminų: A, E, PP, beveik visi B grupės vitaminai. Grikiuose gausu ir mikroelemenetų. Jose yra kobalto – medžiagos, kuri stiprina nervų sistemą, nikelio – hemoglobino lygį didinančio elemento, kalio – pagrindinio raumenis ir kaulus stiprinančio elemento, taip pat seleno – toksinus iš organizmo išvedančios medžiagos.

100 g košės – 132 kalorijos.

Ryžių košė. Sotumui ir intelektui

Naudingiausia košė iš rudųjų arba laukinių ryžių. Bet ir kitokie ryžiai tinka dietai. Ryžiai suteikia sotumo, energijos visai dienai. Ryžių garnyro skonis neutralus, tad drąsiai galima dėti į ryžių košę uogų, vaisių ar pagardinti žuvimi, mėsa.

Ryžių kruopose yra praktiškai visų amino rūgščių, kurios reikalingos smegenims. Ryžiuose yra ir folio rūgšties – nepakeičiamo elemento planuojant nėštumą ir pirmomis vaisiaus vystymosi savaitėmis. Dar vienas privalumas – ryžiai valo organizmą esant intoksikacijai, o ryžių nuoviras – pirma priemonė, esant nestipriam apsinuodijimu maistu.

100 g košės – 78 kalorijos.

Kvietinė košė. Kad būtų sveika širdis ir kepenys

Ši gelsvai rusva košė – tikra panacėja, sergant širdies ir kepenų ligomis. Joje labai daug baltymų, kalio ir magnio, mikroelementų, kurie taip reikalingi širdžiai. Todėl gydytojai rekomenduoja kvietinę košę tiems, kam sutrikusi širdies ir kraujagyslių sistemos veikla. Be to, kviečiai gerina kepenų veiklą, šalina šlakus, toksinus, sunkiųjų metalų jonus. Taip pat padeda nuimti nervų įtampą, fizinį nuovargį.

Kvietinių kruopų košė – idealus patiekalas vakarienei, ją galima valgyti net vėlai vakare – figūrai žalos nebus. Nežinai, kaip paįvairinti košės skonį? Galima įberti riešutų, moliūgų, įdėti medaus. Tik atsiminkite, kad kviečiai prastai įsisavinami, jei sumažėjęs ar nulinis skrandžio rūgštingumas. Taigi sergant gastritu, kvietinių kruopų košės reikia valgyti saikingai.

100 g košės – 90 kalorijų.

Avižinė košė. Sveikatai ir grožiui

Patekusi į skrandį avižinė košė ištirpsta, virsta poringa, tąsia mase. Ji įtraukia į save ir pašalina iš organizmo toksinus, nuodingas, balastines medžiagas, kurios mus sendina, vargina, sukelia ligas. Bet tai dar ne viskas. Didelis kiekis skaidulų valo žarnyną, gerina jo veiklą. Mėgstantiems avižinę košę pagerėja medžiagų apykaita, sumažėja svoris, pagerėja savijauta.

Avižinė košė – grožio vitaminų rinkinys. Joje gausu biotino, kuris dalyvauja ląstelių statyboje, gerina nagų ir odos būklę. Joje yra vitamino K, kuris mažina medžiagų, imuniteto priimamų kaip signalą senti. Be abejo, yra ir vitamino E, puoselėjančio moters grožį ir jaunystę.
Avižinių kruopų košę skanu valgyti su džiovintais vaisiais, uogomis ir riešutais.

100 g košės – 88 kalorijos.

Perlinių kruopų košė. Jaunystei ir ilgaamžiškumui

Perlinių kruopų košės garnyras nepamainomas ant kiekvienos moters stalo, nes šios kruopos nesendina. Perlinėse kruopose yra lizino – nepamainomos amino rūgšties, kuri aktyviai dalyvauja gaminant kolageną ir taip stabdo raukšlių atsiradimą, daro odą lygesnę, elastingesnę. Be to, perlinės kruopos – vienintelės, kuriose yra fitomelatonino – hormono, atsakingo už saldų miegą, jėgų atgavimą.

Perlinės kruopos neįkainojamos ir toms moterims, kurių darbas susijęs su emociniu perkrovimu. Jei jauti, kad emocijos šėlsta nevaldomos, suvalgyk perlinių kruopų – grįš gera nuotaika.

100 g košės – 109 kalorijos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis