Pigmentinės dėmės brandžiame amžiuje - kaip su jomis kovoti

Už rusvas veido ir kūno odą nusėjusias dėmeles dažniausiai galime padėkoti pomėgiui lepintis saulės spinduliais. Vis tik tai - ne vienintelė pigmentinių dėmių atsiradimo priežastis. „Northway" medicinos ir chirurgijos centro gydytoja dermatovenerologė dr. Ramunė Jurčiukonytė padėjo mums išsiaiškinti, kas tos pigmentinės dėmės ir kokias priemones verta išbandyti, jeigu norite jų išvengti.

Ramune, ar tiesa, kad sausą odą turinčioms moterims senėjimo požymiai išryškėja kur kas greičiau, nei turinčioms riebesnę? Kaip odos tipas susijęs su senėjimu?

Odos senėjimas – tai natūralus, gamtos nulemtas procesas, kuris organizme prasideda dar jauname amžiuje. Galima išskirti chronologinį ir biologinį žmogaus amžių bei odos senėjimo tipus:

1. Raukšlėtasis tipas: būdingas žmonėms, kurių oda yra sausa, netekusi drėgmės bei mėgstantiems kaitintis saulėje. Gana dažnai šio tipo senėjimo požymiai pasireiškia iki 40 metų amžiaus.

2. Deformacinis tipas: prasideda nuo veido ir kaklo minkštųjų audinių sumažėjimo, pasireiškia tiems, kurių oda jaunystėje buvo stora ir riebi.

3. Mišrus tipas: pasireiškia odos senėjimo požymiais, kurie yra būdingi pirmiesiems dviems tipams. Tai stangrumo sumažėjimo, raukšlėtumo ir deformacijos derinys.

Riebią odą turinčios moterys turi labiau išvystytą poodinę riebalinę ląstelieną. Tai šiek tiek stabdo distrofinių procesų veido srityje vystymąsi, kadangi oda yra įtempiama – raukšlės išsilygina. Riebią odą turintiems žmonėms būdingas deformacinis senėjimo tipas, tad oda ilgiau išlieka gana glotni. Svarbi ir postmenopauzė, kurios periodu riebalinis audinys moterims yra svarbus estrogenų šaltinis, sušvelninantis jų deficito pasekmes, įskaitant ir susijusias su odos involiucija.

Dauguma brandaus amžiaus (o kartais ir jaunų) moterų pastebi išryškėjusias pigmentines dėmes. Kas tai yra ir kokias pagrindines jų atsiradimo priežastis galėtumėte išskirti?

Mūsų odos spalvą lemia melaninas – pigmentas, kurį gamina odos pigmentinės ląstelės – melanocitai. Nuo melanocituose pagaminto melanino kiekio, dydžio ir tipo (feomelaninas/eumelaninas) bei pigmento perdavimo keratinocitams, priklauso žmonių odos, plaukų ir akių spalva. Sutrikus melanino gamybai ar perdavimo keliams, susilpnėjus melanino suirimui veido, pečių, kaklo, plaštakų, rečiau – blauzdų, šlaunų ar nugaros srityje gali atsirasti tamsiai rudos spalvos įvairių formų pigmentinių dėmių. Taip pasireiškia hiperpigmentacija.

Hiperpigmentacijos atsiradimui svarbus genetinis polinkis, ultravioletiniai saulės spinduliai, infraraudonieji spinduliai, matoma šviesa (stimuliuoja melanogenezę), hormoniniai pokyčiai organizme (nėštumas, skydliaukės ligos, kiaušidžių navikai, lytinių hormonų pokyčiai, kontraceptikų vartojimas, tam tikrų vaistų sąveika su saule), uždegiminės odos ligos, fotosensibilizuojanti kosmetika (mineraliniai aliejai, vazelinas, bičių vaškas, kai kurie dažai, kvapiosios medžiagos), stresai, tam tikros veido estetinės procedūros (kai kurie pilingai, IPŠ, lazeriai). Prisidėti gali ir lėtinės odos, inkstų, kepenų, antinksčių, žarnyno ligos, susilpnėjęs imunitetas. Organizmo senėjimas taip pat neigiamai veikia melanino gamybą.

Kodėl pirmosios pigmentinės dėmės dažniausiai atsiranda veido srityje, o tik vėliau - ant kitų kūno dalių?

Pigmentinių dėmių dažniausiai atsiranda jaunoms moterims nuo 18 iki 40 metų. Visos jų išryškėjimo priežastys nėra tiksliai žinomos.

- Tik moterims būdingos dėmės – chloazmos ir melazmos – dažniausiai išryškėja veido srityje, aplink akis, lūpas.

- Vadinamieji saulės šlakai išryškėja dėl ultravioletinių spindulių poveikio po stiprių nudegimų saulėje.

- Senatviniai šlakai (lentigo) paprastai atsiranda po 40 metų ir susidaro dėl odos senėjimo bei dažno kaitinimosi saulėje.

- Strazdanos „pabyra“ dėl saulės poveikio šviesaus gymio žmonėms.

Ar pigmentinės dėmės gali būti pavojingos sveikatai? Kiek tiesos tame, kad jos siejamos su melanomos išsivystymu?

Hiperpigmentacija, saulės šlakai, senatviniai šlakai, lentigo, seborėjinės keratozės, aktininės keratozės paprastai išryškėja dėl ilgalaikio ir suminio UVS poveikio. Tai rodo, kad odos pažeidimas yra didelis, išsemti odos atsinaujinimo/atsistatymo resursai. Moksliškai įrodytas UVS odą žalojantis poveikis ir rizikos didėjimas susirgti odos melanoma bei nemelanocitiniais odos navikais.

Kokios kasdienės priemonės ar procedūros galėtų apsaugoti nuo pigmentinių dėmių ar sumažinti jų atsiradimo riziką?

Pastovi ir sisteminga veido odos priežiūra. Depigmentinių, balinančių produktų naudojimas bei plataus spektro fotoapsauginės profilaktinės priemonės skirtos apsaugoti nuo ultravioletinių saulės spindulių, infraraudonųjų spindulių bei matomos šviesos poveikio, komufliažas.

Kokiu būdu gydomos pigmentinės dėmės ir apie kokias kosmetines specialistų atliekamas procedūras verta pagalvoti toms, kurios nori išvengti pigmentinių dėmių ir toms, kurios jau kovoja su šia problema?

Nėra universalaus, efektyvaus ar specifinio gydymo būdo. Gydymas yra kombinuotas ir neapsiriboja tik poveikiu melanocitams. Būtina saulės apsauga, depigmentacinė terapija bei papildomas odos senėjimą stabdantis gydymas – „anti-aging“. Pigmentacijos mažinimo, odos atjauninimo, atnaujinimo, drėgmės atstatymo, raukšlėtumo korekcijoms rekomenduojamos procedūros:

- Lazerinėmis sistemomis
- Intensyvios pulsinės šviesos (IPŠ) pagalba
- Fotodinaminė terapija
- Dėmių ir darinių pašalinimas nuo rankų odos paviršiaus
- Cheminiai medicininiai pilingai
- Krioterapija
- Dermabrazija
- Rankų odos drėgmės ir tūrio atstatymas injekcijų pagalba
- Trombocitais praturtintos plazmos (PRP) injekcijos
- Odos priežiūros priemonių parinkimas, gydymo plano sudarymas

Visos priemonės yra efektyvios tik tada, jeigu kartu naudojami depigmentaciniai produktai, fotoapsauginės profilaktinės priemonės.

Per kiek laiko pigmentines dėmes galima išgydyti ir kokia tikimybė, kad jos vėl atsinaujins?

Tai - labai individualu. Kartais pigmentiniams dariniams pašalinti užtenka vieno gydymo seanso. Jei darinys yra labai didelis, giliai pasiskirstęs pigmentas, oda turi polinkį į padidintą pigmentaciją, gali prireikti kelių gydymo seansų ar viso kurso cheminių odos pilingų. Tokiais atvejais yra skiriamas papildomas arba kombinuotas gydymas. Kad pigmentinės dėmės neatsinaujintų ar nesiformuotų naujos labai svarbi profilaktika, tai yra pastovus depigmentinių produktų bei fotoapsauginių priemonių naudojimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis