Organizmą valanti sulčių dieta: ne viskas taip gražu, kaip gali atrodyti

Nuo pat mažų dienų visi puikiai žinome, kad valgyti vaisius ir daržoves tiesiog būtina. Tiesa, kurios tikriausiai nepaneigtų nė vienas mitybos specialistas. Matyt dėl to sveikiau gyventi ir sulieknėti norinčių tarpe detoksikacinė sulčių ir daržovių dieta niekaip nepraranda populiarumo. Trinti arba kitaip vadinami žalieji kokteiliai laikomi sveikos mitybos simboliu. Ir iš tiesų, ar gali slypėti pavojus sveikuose produktuose? Pasirodo, gali!

Organizmo valymas – laiko švaistymas?

Netinkamas gyvenimo būdas, nesubalansuota mityba, užteršta aplinka – visa tai skatina kauptis nuodingąsias medžiagas, kurios kenkia visam organizmui. Detoksikacijos dietų šalininkų nuomone, išvalius organizmą įmanoma įveikti ne tik antsvorį, bet ir išspręsti kur kas rimtesnes sveikatos problemas. Vis dėlto medicinos specialistai ir dietologai pataria aklai nepasikliauti detoksikacinėmis sulčių dietomis, mat nėra jokių patikimų tyrimų, įrodančių, kad tokios dietos sėkmingai gydo autoimunines ligas ir mažina kitų sveikatos problemų riziką.

Pasak ekspertų, organizmas savaime puikiai šalina toksinus ir jokia šiuolaikinė dieta nesusidoros su tuo geriau, nei natūralūs procesai. Kitas svarbus niuansas – įsitikinimas, esą vaisiai ir daržovės, priešingai nei, tarkim, mėsa, neturi jokių toksinų. Iš tiesų kopūstuose ir svogūnuose toksinų daugiau nei mėsoje ir žuvyje, o pastaruosiuose produktuose esantys baltymai kaip tik padeda skaidyti natūralius toksinus.

Detoksikacinių dietų specialistai įsitikinę, kad sulčių pasninkas maksimaliai detoksikuoja organizmą. O pagalba jam šiuo klausimu būtina, mat šiuolaikinio žmogaus gyvenimo tempas itin greitas, patiriamas stresas didelis, fizinis aktyvumas sumažėjęs – visa tai apkrauna organizmą ir jis priverstas dirbti maksimaliu režimu, kad išsaugotų sveikatą. Sulčių dieta šiuo atveju leidžia virškinimo sistemai pailsėti.

Medikai prieštarauja – žarnynui ir skrandžiui atostogų nereikia. Priešingai – mūsų organizmas turi nuolatos dirbti, kad neprarastų gebėjimo atlikti įprastas funkcijas.

Laikotės dietos, o suvalgote daugiau?

Nors vaisiai ir daržovės patys iš savęs – sveiki produktai, trintais kokteiliais ar spaustomis sultimis piktnaudžiauti nereikėtų. Tik įsivaizduokite, kiek apelsinų tenka išspausti, norint pasigaminti stiklinę sulčių – ar tikrai suvalgytumėte tiek pat šviežių apelsinų vienu prisėdimu? Mitybos specialistė Vaida Kurpienė perspėja, kad sveikuoliški gėrimai turi ir tamsiąją pusę – sultyse itin didelis cukraus kiekis alina kasą ir turi nemažai kalorijų. Be to, trintų vaisių ir daržovių nereikia kramtyti, todėl net nepajusdami galime suvalgyti kur kas didesnę porciją, nei valgytume šviežius vaisius ir daržoves.

Dar vienas trintų sulčių ir daržovių minusas – skaidulų trūkumas. Spaudžiant sultis ir trinant daržoves maistinės skaidulos suardomos, o ląsteliena mūsų organizmui labai svarbi: ji suteikia sotumo jausmą, valo žarnyną, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi valgydami šviežius vaisius ir daržoves sotumą jausime kur kas ilgiau, nei išgėrę sveikuolišką kokteilį.

Kitos taisyklės galioja intensyviai sportuojantiems ar bandantiems priaugti svorio. Trinti vaisių kokteiliai padeda akimirksniu gauti didelį energijos kiekį, kuris bus išeikvotas treniruočių metu.

Galbūt išbandžiusieji sulčių dietas paprieštarautų ir sakytų, kad svoris dietos metu iš tiesų mažėjo, tačiau šiuo atveju svarbu žinoti, kad tokios dietos metu netenkama ne riebų, o skysčių. Nieko baisaus nenutiks, jeigu detoksikacinės sulčių dietos laikysitės vieną dieną, tačiau jei programos laikomasi ilgiau, organizmui siunčiamas perspėjamasis signalas, kad prasidėjo įprastų maisto medžiagų badas ir metas kaupti atsargas – taip numesti kilogramai netrunka sugrįžti.

Persistengti neverta, bet pabandyti galima

Nėra nė vienos tobulos ir absoliučiai kiekvienam tinkamos dietos. Detoksikacinė sulčių dieta taip pat turi savų pliusų ir minusų, kuriuos būtina įvertinti. Vienas iš svarbiausių sveikos mitybos principų – organizmui būtinų medžiagų įvairovė, taigi rinkdamiesi dietą įvertinkite, ar jūsų vartojami produktai aprūpins organizmą ne tik būtinais vitaminais, bet ir baltymais, angliavandeniais bei geraisiais riebalais.

Gydytoja dietologė Žana Antonova pataria: sultys gali būti vartojamos iškrovos dieną, kuri gali būti daroma ne dažniau nei kas 10 dienų. Ilgiau vartojant tik sultis, organizmui gali pritrūkti kai kurių medžiagų. Nėra nė vieno maisto produkto, kuris aprūpintų organizmą visomis medžiagomis, o jų mes turime gauti apie 40.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis