Liekninamųjų arbatų pinklės: kokio efekto iš tiesų tikėtis

Norintieji sulieknėti išbando įvairiausius variantus: šiais laikais tam tikslui sukurti specialūs skrandyje išbrinkstantys maisto papildai, angliavandenius ar riebalus deginančios tabletės, alkį slopinantys miltų pavidalo mišinukai ir t.t. O ar esate girdėję apie lieknėjimą skatinančias arbatas?

Liekninamųjų arbatų reklamos tikina, kad tai - vienas iš lengviausių būdų kontroliuoti svorį. Tereikia nepamiršti išgerti kelių arbatos puodelių per dieną. Negalime pasakyti, kad tai pramanai. Kai kurios iš šių arbatų tikrai efektyvios, tačiau įprastai veikia kaip silpni laisvinamieji ir šlapimą varantys preparatai. Nuo to, kad dažniau nei įprasta lakstote į tualetą, svoris tikrai sumažėja, tačiau jūs atsikratote skysčių pertekliaus, o ne susikaupusių riebaliukų.

Išbandę šią lieknėjimo priemonę dažnai pastebi, kad sumažėjo apetitas. Tai neturėtų stebinti, juk skysčiais užpildžius skrandį jame lieka mažiau vietos, tad ir alkio jausmas ne taip kankina. Vis tik gerti liekninamąsias arbatas litrais tikrai nepatartina, nes organizmui galite padaryti daugiau žalos, nei naudos:

* Arbata skatina šlapimo išsiskyrimą, nuolat jos vartojant gresia dehidratacija ir elektrolitų balanso sutrikimas – tas pats nemalonumas, kuris ištinka po pasikartojančio vėmimo ir viduriavimo.

* Šios arbatos šalina iš organizmo šlakus ir toksinus. Bet kartu su jais pašalina ir maistinguosius elementus, kurių organizmas dar nespėjo įsisavinti.

* Kol vartojate liekninamąsias arbatas, organizmas sparčiai netenka kalio, o jo stygius sukelia silpnumą raumenyse, sutrikdo inkstų funkciją.

* Geriant laisvinamąsias arbatas organizmas palengva ima prarasti gebėjimą valyti žarnyną savarankiškai. Kad išvengtumėte šios negandos, arbatą turėtumėte gerti ne nuolatos, o kursais: 10 dienų geriate, o tuomet darote pertrauką.

Ar verta pirkti?

Įprastai kuo egzotiškesnė arbata, kuo paslaptingesnes sudedamąsias dalis mini jos gamintojai, tuo skeptiškiau jos poveikį vertina medikai. Ir jei tikrai pasiryžote mesti svorį bei norite lieknėjimą paspartinti arbatomis - geriau rinkitės tai, kas patikrinta per šimtmečius. Atkreipkite dėmesį į tas arbatas, kurios teigiamai veikia jūsų organizmą, stiprina imunitetą, suteikia energijos ir tokiu būdu padeda numesti tuos keletą kilogramų.

Melisų ir raudonėlio arbata

Po 10 g raudonėlio ir melisos lapų užplikykite 300 ml verdančio vandens, įmeskite citrinos žievelę ir pavirkite ant silpnos ugnies 3 minutes. Palikite arbatą nusistovėti, po 10-15 minučių perkoškite, išgerkite prieš valgį, ant tuščio skrandžio. Kadangi ši arbata laisvina vidurius, vartokite ją kursais po 10 dienų, su 5 dienų pertraukomis.

Žalioji arbata

Žalioji arbata skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, o jei į žaliąją arbatą įpiltumėte ir šlakelį pieno - efektas dar labiau sustiprėtų. Žaliojoje arbatoje esantys polifenoliai skatina šilumos apykaitą organizme ir stabdo riebalų kaupimąsi. Moksliškai įrodyta, kad išgeriant 3–6 puodelius žaliosios arbatos per dieną, sudeginamų riebalų kiekis padidėja 45 procentais. Be to, ši arbata mažina cukraus kiekį kraujyje, taigi kartu ir slopina norą užkandžiauti - daugeliui pasiryžusių lieknėti kaip tik to ir užtenka – atsisakyti užkandžių.

Imbiero arbata

Imbiero arbata – viena populiariausių liekninamųjų arbatų. Ji ne tik efektyvi, bet ir labai skani. Supjaustykite imbierą plonomis juostelėmis, užpilkite vandeniu, o kai užvirs – pavirinkite 15 minučių. Tuomet atvėsinkite, įmaišykite truputėlį medaus ir citrinos sulčių. Kad liekninamasis efektas sustiprėtų, arbatą papildykite žolelėmis - mėtos arba melisos lapeliais. O jei norite pagerinti inkstų ir šlapimo pūslės funkcijas, arbatą gardinkite bruknių lapais.

Ginkmedžio arbata

Šiuose lapuose esančios medžiagos gerina kraujotaką (taigi ir medžiagų apykaitą), aktyvina smegenų veiklą. Ginkmedžio arbata mažina stresą, tačiau suteikia energijos ir žvalumo. Argi ne puikus būdas vienu–kitu gurkšneliu save motyvuoti daugiau judėti, mažiau skųstis bloga nuotaika ir apatija?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis