Ką pakeisti savo mityboje, jeigu nuolatos pučia pilvą

Viena dažniausių pilvo pūtimo priežasčių – jums tiesiog netinkantys maisto produktai. Vieniems pilvą pučią nuo kopūstų, kitiems – nuo pupelių, tretiems pakanka suvalgyti obuolį ir viskas – tai dienai plokščią pilvuką galima pamiršti.

Kalbant apie daržoves ir vaisius, turėtumėte įsiminti vieną patarimą – prieš juos valgydami, nulupkite odeles. Taip organizmui bus lengviau virškinti. Nepaisant to, kad vaisiai ir daržovės labai svarbūs jūsų organizmui, žalią maistą vis dėlto turėtumėte valgyti nedidelėmis porcijomis, nes virškinimo sistema kietą maistą apdoroja per ilgesnį laiką. Kad virškinimui būtų lengviau, daržoves geriausia valgyti virtas. Na ir dar vienas patarimas – vaisius valgykite ne kaip desertą, o kaip atskirą maistą ir ne po valgymo, o prieš jį. Priešingu atveju skrandis bus pernelyg apkrautas ir sutriks virškinimas.


Geram virškinimui yra reikšmingas ir kramtymas. Valgymui būtina skirti laiko. Kai ryjate, maistas turi būti košelės pavidalo. Mes įpratę skubėti ir maistą ryjame kąsniais. Sustokite ir ramiai pavalgykite be televizoriaus, radijo ar laikraščio, nes taip nevalingai maistą prastai sukramtote.


Iš esmės pilvą pučia dėl to, kad į skrandį patekęs maistas nespėja susivirškinti. Kad to išvengtumėte, turėtumėt įsiminti, per kiek laiko organizmas suvirškina tam tikrus produktus ir išmokti valgyti tam tikrais intervalais. Kitaip tariant, neužkimšti skrandžio naujais produktais, kol senieji dar nesuvirškinti.


Taigi, įsidėmėkite:


• vanduo, arbata, kava, kakava, sultinys, pienas, pomidorai, avokadai, greipfrutai, apelsinai, vynuogės, vyšnios, trešnės, avietės, mėlynės, minkštai virti kiaušiniai, ryžiai, virta upinė žuvis – šie produktai suvirškinami per 1-2 valandas.


• Kietai virti kiaušiniai, kiaušinienė, virta jūrinė žuvis, virtos bulvės, burokėliai, moliūgai, porai, kopūstai, cukinijos, obuoliai, kriaušės, slyvos, persikai, ananasai, liesa žuvis, duona – šie produktai suvirškinami per 2-3 valandas.


• Virta vištiena ir jautiena, rūkyta mėsa, morkos, ridikėliai, riešutai, baklažanai, svogūnai, paprikos, keptos bulvės, kumpis – šie produktai suvirškinami per 3-4 valandas.


• Ankštinės kultūros produktai, silkė ar kita riebi žuvis, kepta mėsa – šie produktai suvirškinami per 4-5 valandas.


Vadinasi, jeigu pusryčiams 8:00 valandą išgėrėte kavos ir suvalgėte kiaušinienę, vėl pavalgyti turėtumėte maždaug 11:00 valandą. Jeigu pietums suvalgėte keptos mėsos su garnyru, vakarienę reikėtų valgyti maždaug po 4-5 valandų.


Nepamirškite ir fizinio aktyvumo, kuris būtinas kiekvienam. Kad ir kaip puikiai maitintumėtės, jei nejudėsite, tinkama medžiagų apykaita nevyks. Kasdien aktyviai pasivaikščiokite, bent po 15 minučių 2 kartus per dieną. Dujų kaupimosi ir užkietėjusių vidurių problemą puikiai padeda spręsti ir 5-10 minučių dviračio mynimo pratimas gulint, iš pat ryto, dar neatsikėlus iš lovos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis