Joga, kalanetika, pilatesas: kaip išsirinkti sau tinkamiausią užsiėmimą?

Visą dieną praleidus prie kompiuterio biurą paliekame pavargę nuo streso, išalkę, prastos nuotaikos, tačiau fiziškai neišsikrovę. Sportuojant ilsisi protas, gerėja nuotaika, gražėja kūno linijos, tad vakarus vis daugiau žmonių nusprendžia leisti sporto salėje ar grupiniuose užsiėmimuose.

Kadangi didžiausius pavojus sporto klube jau aptarėme, pats laikas išsiaiškinti, kaip išsirinkti sau tinkamiausią grupinį užsiėmimą ir kokiems išbandymams pasiruošti.

„Northway“ medicinos ir chirurgijos centro fizinės medicinos bei reabilitacijos gydytoja Rūta Burzdžienė sako, jog prieš renkantis, kurią sporto šaką pasirinkti, reikėtų atlikti nuodugnią savo kūno apžiūrą. Tik remiantis jos išvadomis rasite tinkamiausią sau fizinę veiklą.

Ieškodamos atsipalaidavimo po darbo moterys vaikšto į jogos, kalanetikos, pilateso užsiėmimus. Kokia kiekvieno iš šių užsiėmimų esmė?

Atsipalaidavimą kiekvienas žmogus supranta skirtingai. Vienam reikia „atsikratyti streso“ intensyvioje treniruotėje, kitam padeda meditacija ar gera knyga. Džiugu, jog daugėja fiziniu aktyvumu, sportu besimėgaujančių žmonių. Visai nesvarbu, juos motyvuoja kūno ar proto sveikata. Kiekvienas iš savo pusės tame pačiame sporte gali įžvelgti skirtingų naudingų aspektų.

Ne tik sportas, bet ir kasdienės veiklos, nieko neveikimas palieka pėdsaką mūsų kūne.

Joga turi giliausias tradicijas ir filosofinę sistemą. Didelė dalis ją praktikuojančių tą daro ne tiek dėl kūno lavinimo, kiek dėl darbo su protu, filosofijos, meditacijos. Daugumą jogos asanų (pratimų) sudaro statinės tempimo padėtys, tad joga, be didelės naudos psichoemocinei būklei (nerimo, nuovargio, streso mažinimas, nuotaikos, miego gerinimas) labai lavina lankstumą.

Kalanetika yra jauniausia iš išvardintų sporto rūšių. Ji sukurta baleto šokėjos, tad treniruotėse taip pat koncentruojamasi į tempimą, elastingumo gerinimą, nors reikia padirbėti ir su jėga. Dažniausiai atliekami mažos amplitudės impulsiniai judesiai. Apeliuojama į „giliųjų raumenų“ stiprinimą, ir „neatrastų raumenų“ veiklos aktyvavimą.

Pilateso mankštos programa skirta giliųjų ir paviršinių raumenų stiprinimui. Tai rami, bet tuo pačiu ir intensyvi mankšta. Pilateso metu dirba maksimalus raumenų grupių skaičius, akcentuojama kvėpavimo svarba atliekant pratimus.

Dabar yra labai daug skirtingų kiekvieno sporto variacijų, tad pas skirtingus trenerius rasite akcentuojamus skirtingus dalykus, filosofiją ir pratimų pobūdį. Galiausiai to paties trenerio užsiėmimas pradedantiesiems labai skirsis nuo ilgą laiką sportuojančiųjų užsiėmimo.


Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytoja Rūta Burzdžienė (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)

Kokius užsiėmimus siūlytumėte moterims, kurios iki šiol nesportavo, turiu antsvorio, bet norėtų pradėti judėti ir nejausti diskomforto?

Kas tinka ir būtina vienam, gali visiškai netikti kitam. Viena antsvorio turinti pasyvi moteris gali būti labai lanksti ir silpna, o kitos didžioji raumenų dalis spazmuota, įtempta, tad joms netiks tas pats sportas. Prieš pradedant draugystę su sportu, reikėtų susipažinti su savo kūnu. Juk jeigu jūsų automobilis metus prastovėjo nenaudojamas, be patikros juo nevažiuosite į tolimą kelionę. Tai kodėl turėtumėte taip elgtis su brangiausia, ką turite – savo kūnu?

Prieš pradedant sportuoti, verta pasitikrinti savo „važiuoklę“, sužinoti, kokie pakitimai kaulų-raumenų sistemoje nutiko jos tinkamai neprižiūrint. Ne tik sportas, bet ir kasdienės veiklos, nieko neveikimas palieka pėdsaką mūsų kūne. Kažkurios raumenų grupės mažiau naudojamos silpsta, kiti raumenys spazmuoja, įsitempia nebeleisdami sąnariams atlikti normalių amplitudžių judesių. Jei gydytojas nustato, kad jūsų kūne dauguma raumenų įsitempę, stokoja elastingumo, rekomenduosiu jogos užsiėmimus. Jei vyraus silpnumas, polinkis į didelį lankstumą, labiau tiks pilateso mankštos. Būtina žinoti, kurioms sritims ir kokio pobūdžio pratimų reikia, kad pavyktų ilgai be diskomforto būti aktyviai.

Grupiniuose užsiėmimuose panašiai dėmesio skiriama raumenims iš priekio, galo ir abiejų šonų. Jei po patikros žinote, kad, pavyzdžiui, sėdmenys yra silpniausi jūsų kūno raumenys, o krūtinės raumenims ypatingai stinga elastinių savybių, treniruotėje sąžiningiau ir daugiau dėmesio skirkite šioms raumenų grupėms.

Viršsvorio turinčioms merginoms vertėtų prie sporto pridėti ir širdies-kraujagyslių sistemą treniruojančią veiklą. Pavyzdžiui, pradėti nuo vaikščiojimo pamažu didinant tempą ir atstumą.

Ar tiesa, kad norėdama pradėti lankyti jogos užsiėmimus moteris turėtų būti labai lanksti, grakšti?

Netiesa. Anaiptol, jogą reikėtų rinktis tai moteriai, kuriai trūksta lankstumo ir grakštumo. Jei jis jau išvystytas, lavintį jo už biomechanikos normų ribos nevertėtų. Geriau papildomai pasirinkti treniruotes, lavinančias tas ypatybes, kurioms joga duoda nepakankamai naudos – jėgos ir širdies-kraujagyslių sistemos treniravimą.

Sportuojant namuose dažnai stinga žinių, kokius pratimus rinktis ir kaip taisyklingai juos atlikti.


Kuris iš šių užsiėmimų yra aktyviausias ir reikalauja daugiausia jėgų?

Pilateso treniruotėse daugiau nei kitose dėmesio skiriama jėgai bei raumenų stiprinimui. Be to, kartais jose naudojami svareliai ar kitos „pasunkinančios“ pratimą priemonės, tačiau treniruotės intensyvumas labai priklauso nuo trenerio bei bendro grupės fizinio pasirengimo.

Ar yra pigesnių/ nemokų alternatyvų, kaip galima atsipalaiduoti ir pajudėti neišleidžiant pinigų užsiėmimams?

Turint pakankamai žinių, puiki nemokama alternatyva sportuoti savarankiškai namuose, parke, miške. Be to, gerai paieškojus, galima rasti iniciatyvių žmonių, nemokamai organizuojančių vieno ar kito pobūdžio treniruotes. 


Kokie yra grupinių užsiėmimų pliusai ir minusai?

Dažniausia bėda sportuojant namuose yra disciplinos stoka – susiruošėte pasportuoti, bet prisiminėte, kad reikia užmarinuoti mėsą, atrašyti žinutę draugui, o po šių kelias minutes trukusių darbelių pabudo vaikas ir mankšta vietoje pusvalandžio sutrumpėjo iki dviejų epizodų po 10 minučių. Tokia mankšta geriau negu nieko, bet rezultatai dažnai nepatenkina lūkesčių ir po kelių dienų bandymo rasti pusvalandį sportui vėl aptingstama ir pažadai sportuoti užsimiršta.

Sumokėjus už abonementą sporto klube dažniau laikomasi įsipareigojimų, o ir treniruotės trukmė bei efektyvumas ženkliai geresni. Grupiniuose užsiėmimuose sąžiningai atliksite visą treniruotę – tinkamai apšilsite, pasportuosite, nepraleisite atsipalaidavimo pratimų. Motyvuojantis treneris, visos grupės tempas ir tinkama muzika nepalieka vietos tinginiavimui, tad padirbėsite kur kas efektyviau.

Be to, daugeliui trūksta fantazijos ir žinių namuose susidaryti adekvačią treniruotės programą. Filmukai internete pasirodo per sunkūs, treneris parodo po vieną pratimo seriją, tad reikia filmuką stabdyti, kad atlikti likusius… Tai labai blaško. Tuo tarpu grupiniuose užsiėmimuose treniruotė gali būti per sunki jūsų fiziniam pasirengimui, joje gali būti pratimų, kurie jums visiškai netinka ar net kelia skausmą. Tačiau ten treneris pakoreguoja netaisyklingas pozicijas atliekant pratimus, moko taisyklingų padėčių, kartais parodo lengvesnį, jums labiau tinkamą pratimo variantą. Sportuojant namuose dažnai stinga žinių, kokius pratimus rinktis ir kaip taisyklingai juos atlikti.

Manau, kad naudingiausia pirma išsiaiškinti, kurias raumenų grupes ir kaip jums reikia lavinti. Tuomet kurį laiką padirbėti grupėje koncentruojantis į savo probleminių sričių atstatymą, sužinoti po kelias pratimų variacijas vienai ar kitai raumenų grupei, išmokti taisyklingai juos daryti. O tuomet, jei užtenka valios, galima saugiai darbuotis ir namuose.

Kiek kartų per savaitę reikėtų lankyti tokius užsiėmimus ar judėti, kad moteris jaustųsi gyvybinga, aktyvi, geros nuotaikos?

Rekomenduočiau bent tris kartus per savaitę palepinti savo kūną skirtingo pobūdžio fizine veikla.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis