Gyventi iki 100 metų. Kokia yra ilgaamžiškumo paslaptis

Ar žinote, kad ilgaamžiškumas tik pusiau priklauso nuo genų? Visa kita – sveika gyvensena ir teisingas psichologinis nusiteikimas.

Sunku patikėti, bet prieš 300–400 metų žmonių gyvenimo trukmė buvo tik apie 30 metų. Dabar tokio amžiaus žmogus laikomas jaunu. Išsivysčiusiose Europos šalyse vidutinė gyvenimo trukmė – iki 80 metų, Japonijoje – iki 83 metų. Taigi jei norime pasivyti japonus, tereikia įdėti šiek tiek pastangų.

Miegokite 7 – 8 valandas

Kalifornijos mokslininkai paskaičiavo, kad šios rekomendacijos paisantys žmonės tikrai gali gyventi ilgai ir laimingai. Neišsimiegojimas, ypač chroninis, kenksmingas – sukelia stresą, nuovargį ir depresiją. Persimiegoti irgi negerai – pradeda skaudėti galvą, atsiranda silpnumas, vangumas.

Mylėkitės

Tyrimai rodo, kad seksas lėtina senėjimo procesus, todėl intymaus gyvenimo reikėtų nepamiršti nei po 50, nei po 70 metų. Be to, intymaus artumo metu gaminasi endorfinai – malonumo hormonai. Jie sušvelnina skausmą (vyresniame amžiuje, kai ką nors skauda, tai labai svarbu), gerina nuotaiką.

Padėkite žmonėms

Jei išgyvenate sunkų gyvenimo laikotarpį, raskite tokių, kam sunkiau, ir padėkite jiems, kuo galite. Jų nelaimių fone jūsų problemos atrodys smulkmenos, o suvokimas, kad galite duoti žmonėms naudos, padės pasijusti reikalingiems.

Kurkite

Domėkite muzika, piešimu, lipdymu, siuvinėjimu – kuo tik norite, kad tik jums būtų įdomu. Kūryba ramina, atpalaiduoja, mažina nerimą ir stresą. Be to, ji stimuliuoja protinį aktyvumą, juk kas kartą keliate sau naujų uždavinių. Tai padeda smegenims išlikti veiklioms.

Būkite aktyvūs

Pasistenkite taip užpildyti kasdienybę, kad neliktų laiko dykinėjimui (ypač tai pasakytina apie tuos, kas išėjo į pensiją ar liko be darbo). Susigalvokite tikslų, kad ir nedidelių, ir kryptingai jų siekite. Gal kažkam tie tikslai atrodys juokingi (išvalyti langus, aplankyti giminaičius kitame mieste, užsirašyti pas gydytoją, nueiti į baseiną, rasti papildomo darbo), bet taip išlaikysite tonusą. Aktyvumas – būtina ilgaamžiškumo sąlyga, tai patvirtinta faktais. Prancūzė Jeanne Calment, kuri mirė būdama 122 metų, būdama 85-erių pradėjo mokytis fechtavimo, o po 100 metų pradėjo važinėti dviračiu. Garsus Azerbaidžano ilgaamžis Mahmudas Aivazovas, nugyvenęs 152 m., iki paskutinės akimirkos dirbo, maudėsi šaltame vandenyje ir miegojo po atviru dangumi. Jis laikė kasdienį darbą viena iš ilgaamžiškumo sąlygų.

Nelaikykite nuoskaudų

Neigiamos emocijos pavojingos sveikatai – jos trikdo širdies ir kraujagyslių veiklą, skatina hipertoniją, keičia vidaus organų veiklą (savaime suprantama, ne į gerą pusę). Todėl pamirškite nuoskaudas ir apskritai stenkitės paprasčiau žiūrėti į gyvenimą. Savo pačių labui.

Juokitės

Bostono universiteto specialistai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 246 ilgaamžiai. Išanalizavus kiekvieno charakterio ypatumus, tyrėjai padarė išvadą, kad visi ilgaamžiai atviri, draugiški ir optimistai. Jiems patinka pajuokauti, jie laisvai reiškia savo emocijas. Apie pozityvaus nusiteikimo ir ilgo gyvenimo sąsają pranešė ir Mičigano valstijos mokslininkai. Jie padarė išvadą, kad niūrūs žmonės gyvena vidutiniškai 70 metų, o linksmi – 80 metų ir daugiau.

Sveikai maitinkitės

Senėjimą lėtina antioksidantai – medžiagos, kurios stabo rūgštingumą didinančius procesus. Antioksidantų yra kopūstuose, morkose, braškėse, žuvyje, granatuose, žaliojoje arbatoje. Naudinga būtų sumažinti riebalų ir saldumynų, jie – nutukimo, diabeto ir kitų sunkių ligų sąjungininkai, kurie gali pavogti iš jūsų ne vienerius metus gyvenimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis