Kuo paprastesnis gyvenimas – tuo didesnė laimė?

Didelis pažangumas ne visada yra laimės pranašas gyvenime, sako mokslininkai. Tai kas tuomet garantuoja laimę ir kelia nuotaiką? Ogi tokie paprasti ir visiems prieinami dalykai kaip saulė. Moksliškai įrodyta, kad pavasarį daugeliui žmonių gyvenimas pradeda atrodyti gražesnis.

Bandydami išmatuoti neapsakomą laimės konstruktą, įvardindami jį kaip „subjektyvios gerovės“ ir „pasitenkinimo gyvenimu“ rodiklį, mokslininkai teigia atradę labai įdomių dalykų.

Turbūt vienas iš labiausiai stebinančių išvadų yra santykis tarp civilizacijos pažangos ir žmonių pasitenkinimo gyvenimu. Ši priklausomybė vadinama „pažangumo paradoksu“. Pasirodo, jog kuo kompleksiškesnė ir pažangesnė civilizacija darosi, tuo mažiau pasitenkinimo joje gyvenantys žmonės patiria. Tai yra, pažanga ne visada atneša laimę.

Kuomet laikas poilsiui ir atsipalaidavimui sumažėjo iki minimumo, o technologijos ir darbo poreikis padidėjo, bendras žmonių pasitenkinimas gyvenimu kardinaliai smuko žemyn. Iš tiesų, nauji stresoriai, keliami technologijų ir didėjančio darbo krūvio, žmonėms sukelia daugiau ir gilesnių psichologinių bei socialinių problemų.

Pristatydama šį tyrimą Šiaurės Ilinojaus universiteto profesorė dr. Suzanne Degges-White ragina žmones atsitraukti nuo technologijų bent savaitgaliais. Neužmiršti pakelti akis į dangų ir popietę praleisti stebint debesis, svajojant ir nukreipiant mintis nuo kasdienių rūpesčių, kurie kelia pastovų stresą organizmui.

Jeigu jūsų viršininkas prieštarauja, kad pertraukėles nuo darbo prie kompiuterio darytumėte kas valandą, mokslininkė siūlo jam priminti tyrimus, kurie teigia, kad laimingi žmonės yra produktyvesni, mažiau išsiblaškę ir pasižymi geresne koncentracija.

Taigi, kuo paprasčiau žiūrėsite į gyvenimą ir kuo mažiau bandysite jį „apkrauti“ išmaniosiomis technologijomis, tuo laimingesni, o tuo pačiu ir produktyvesni, būsite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis