Kodėl neigiamas emocijas išgyvename kur kas stipriau, nei teigiamas

Kodėl kai kurios mūsų emocijos trunka vos kelioliką minučių, o kitos tęsiasi net kelias dienas? Psichologas Philippas Verduynas teigia, kad visos emocijos turi savo galiojimo laiką.

Kiekvieną dieną susiduriame su skirtingomis emocijomis: sulaukę gerų naujienų patiriame džiaugsmą, išgirdę kritiką jaučiame susierzinimą, o pasielgus ne taip, kaip derėtų, pradeda slėgti kaltės jausmas ar gėda. Pasirodo, neigiamos emocijos užsilaiko kur kas ilgiau, nei teigiamos.

„Įsivaizduokite, kad nusipirkote taip trokštamą naują automobilį, apie kurį svajojoje visus metus, - pavyzdį pateikia psichologas Philippas Vedruynas. - Tikriausiai tikėjotės, kad gavę taip trokštamą daiktą skraidysite kaip ant sparnų, tačiau iš tiesų pasidžiaugsite vos kelias valandas, o euforijai išblėsus vėl grįšite prie įprasto gyvenimo. Tuo tarpu susidūrus su priešinga situacija - jei mašina iš jūsų būtų pavogta - liūdesio emociją išgyventumėte kur kas ilgiau, bent keletą dienų“.

Anot psichologo, stipriausia neigiama emocija (liūdesys) tęsiasi kelis kartus ilgiau, nei stipriausia teigiama emocija (džiaugsmas). Taip yra dėl to, kad neigiamoms emocijoms mes pasiduodame kur kas lengviau, nei teigiamoms. Neigiami dalykai mus sukrečia kur kas stipriau ir tai yra normalus mumyse užkoduotas išgyvenimo ir atsargumo mechanizmas. Įdomu ir tai, kad pasąmonėje neigiamos emocijos įsitvirtina kur kas stipriau nei teigiamos. „Prisiminkite patį laimingiausią ir patį skaudžiausią įvykį savo gyvenime. Greičiausiai to paties džiaugsmo jūs nebesugebėsite patirti, tuo tarpu jūsų pasąmonėje likę skaudaus įvykio prisiminimai gali atgimti labai tikroviškai net ir praėjus daugybei metų“ - sako psichologas.

Psichologas Philippas Verduynas tvirtina, kad tokios emocijos kaip baimė, gėda ar užuojauta yra susijusios su epizodinėmis situacijomis, todėl trunka neilgai, o štai liūdesys ar neapykanta tęsiasi kur kas ilgiau, nes šios emocijos rodo, kad iš mūsų kažką atėmė ar bando atimti. Būtent liūdesys ir neapykanta - dvi galingiausios neigiamos emocijos - labiausiai užsilieka ir mūsų pasąmonėje. Štai psichologo sudarytas apibendrinimas, kiek vidutiniškai laiko tęsiasi dažniausiai pasitaikančios teigiamos ir neigiamos emocijos.

Neigiamos emocijos

Liūdesys – 120 val.
Neapykanta – 60 val.
Kaltės jausmas – 3,5 val.
Nuobodulys – 2 val.
Užuojauta – 1 val. 20 min.
Baimė – 30 min.
Gėda – 30 min.

Teigiamos emocijos

Džiaugsmas – 35 val.
Pasitenkinimas – 24 val.
Entuziazmas – 6 val.
Susižavėjimas – 5 val.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis