Devyni pratimai, padėsiantys greitai nuraminti savo emocijas

Mūsų imuninė sistema priklausoma nuo gyvenimo būdo, mitybos, įtampos, patiriamo kasdienio streso. Susinervinę paguodos ieškome šaldytuve, bare, virtualioje erdvėje, tačiau visų pirma, ką turėtume padaryti, tai nusiraminti. Tuomet neleisime emocijoms užvaldyti savo proto ir nepadarysime skubotų, neapgalvotų sprendimų, dėl kurių vėliau tektų gailėtis.

Įsiminkite devynis paprastus pratimus, kurie jums padės nusiraminti ir pradėti vėl blaiviai mąstyti. Dauguma jų galite atlikti darbe, universitete ar mokykloje, nelaukdami, kol stresas užvaldys jūsų visos dienos mintis.


1. Rankų masažas


Masažas yra neabejotinai viena geriausiai atpalaiduojančių priemonių, kuria galite pasinaudoti ir savarankiškai. Niekas nepastebės, jei biure pasimasažuosite rankas ir nuraminsite pasąmonę. Neskubėdami, sukamaisiais judesiais vienos rankos pirštų pagalba įtrinkite truputį kvepiančio aliejaus ar kremo į viršutinę kitos rankos dalį. Vėliau tą patį padarykite su kita ranka. Taip nuo darbo pailsinsite ne tik emocijas, bet ir kūną.


2. Delnų stūmimas


Sudėjus delnus kartu ir stumkite rankas viena į kitą nuo penkių iki dešimties sekundžių. Tuomet padarykite tokio pat ilgio pertrauką ir pakartokite pratimą. Taip suteiksite kūnui proprioceptorinį pojūtį, padedantį gaudytis erdvėje ir geriau laikyti lygsvarą. Proprioceptoriai, esantys raumenyse ir sausgyslėse, atsakingi už pusiausyvos pojūčių sukėlimą organizme. Šis pratimas primena medžio padėtį Bruknerio jogoje, tad ypač gelbsti norint nukreipti mintis.


3. Lėtas atsidusimas


Pro burną įkvėpkite suskaičiuodami iki penkių kartų ir lėtai išpūskite. Pastebėsite, kaip skirtingai jūsų emocijos reaguoja į kvėpavimo pratimus. Teisingai, giliai kvėpuojant užplūs energija, taps lengviau susikoncentruoti.


4. Rankas viršun


Lėtai pakelkite tiesias rankas į priekį ir nuleiskite. Tuomet pakelkite tiesias rankas į šonus ir nuleiskite. Galiausiai pakelkite jas į viršų, o po kelių sekundžių galvą nuleiskite žemiau kelių ir pakabokite keletą sekundžių. Šis pratimas puikiai nuima įtampą ir nuramina emocijas.


5. Apsikabinimas


Ar žinojote, kad vos dešimties sekundžių apsikabinimas gali pakeisti fiziologines organizmo savybes ir biocheminius procesus? Tokie pokyčiai mažina riziką susirgti širdies ligomis, padeda kovoti su stresu, nugalėti nuovargį ir sustiprinti organizmą. Galite apsikabinti ir patys save. Spaudžiant nugarą bei pilvą vienu metu, kūnui vėl suteikiate minėtąjį proprioceptorinį pojūtį.


6. Sienos stūmimas


Paprasčiausiai atsistokite prie sienos ir plokščiais delnais, rankas laikant pečių aukštyje ir plotyje, bandykite ją stumti į priekį. Svarbu, kad abi pėdos stumiant pilnai stovėtų ant žemės. Stumkite nuo penkių ir dešimties sekundžių, tuomet padarykite pertrauką ir vėl sutelkite mintis į stūmimą. Šiame pratime kūno svoris lyginamas su kietu, nejudančiu paviršiumi, o stūmimo jausmas ir gravitacijos trauka stabilizuoja organizmą net pasąmonės lygmenyje.


7. Supermeno poza


Atsigulkite ant pilvo, ištieskite rankas virš galvos ir laikykite tiesiai. Taip pat ištiestas ir šiek tiek pakeltas nuo žemės laikykite kojas. Visą kūną įtempkite dešimčiai sekundžių, vėliau tiek pat pailsėkite ir vėl pakartokite pratimą. Jis padės nusiraminti nenustygstantiems vietoje išsiblaškeliams, kurie tuo pačiu nori sustiprinti kūno raumenis.


8. Streso nusikratymas


Ar žinojote, kad gyvūnai atsikrato streso purtydamiesi? Ši praktika tinka ir žmonėms. Išbandykite jos naudą atpalaiduodami ir tarsi iškratydami iš savęs visas blogas mintis. Iš pradžių kratykite rankas, o vėliau ir kojas, po vieną.


9. Burbulo pūtimas


Įsivaizduokite, jog turite burbulų lazdelę ir pučiate į ją orą nenorėdamas susprogdinti burbulo. Uždėkite vieną delną sau ant širdies, o kitą ant pilvo. Įkvėpkite pro nosį ir penkias sekundes nekvėpuokite. Galiausiai per penkias sekundes, neskubėdami, išpūskite didelį „burbulą“. Taip kvėpuokite tol, kol nusiraminsite, mintys prašviesės, o stresas nebekels rūpesčių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis