9 būdai išgirsti ir valdyti savo kūną bei emocijas

Kartais žmonės be jokių išorinių priežasčių jaučia fizinius negalavimus – pykinimą, galvos skausmą, nugaros skausmus. Atlikus tyrimus paaiškėja, kad jokių nukrypimų nėra.

„Visos ligos – galvoje“. Būtent mūsų mintys sugeba valdyti tokią sudėtingą sistemą, kaip žmogaus organizmas. Kad išmoktume kontroliuoti savo emocijas, reikia išmokti įklausyti, o svarbiausia – išgirsti savo kūną.

Jei žmogus nuolat jaučia alkį, jį kankina nemiga, arba atvirkščiai – jis beveik visą laisvalaikį pramiega – tai vidinio disbalanso požymiai. Kiekvieno žmogaus organizmas funkcionuoja pagal unikalų scenarijų. Tai, apie ką ir kaip mes galvojame, turi įtakos kūno funkcijoms ir negalavimams, ligoms, susijusioms su stresais, depresija, nuoskaudomis ir baimėmis.


Kartais žmonės be jokių išorinių priežasčių jaučia fizinius negalavimus – pykinimą, galvos skausmą, nugaros skausmus. Atlikus tyrimus paaiškėja, kad jokių nukrypimų nėra. Psichologai, gydytojai ir įvairių kūno rengybos metodikų autoriai siūlo daugybę įvairių būdų, kaip išgirsti savo organizmą ir sukontroliuoti emocijas, kad jos mūsų nekontroliuotų. Išrinkome 9 paprastas ir veiksmingas technikas, kuriomis galite pasinaudoti, kad taptumėte sveiki ir laimingi.


Stabdome agresiją


Kasdien mes patiriame konfliktinių ir stresinių situacijų, bet gyvenimo neišeina sustabdyti tik todėl, kad mus daug kas erzina. Tačiau mes galime sustabdyti mus užvaldančią neapykantą, pagiežą arba pyktį, kad būtų lengviau ir paprasčiau bendrauti ir aptarti aktualius klausimus su aplinkiniais darbe, transporte ar šeimoje.


1. Pats veiksmingiausias būdas nuraminti išsikerojusį pyktį ar agresiją – sureguliuoti kvėpavimą. Streso apimtas žmogus kvėpuoja krūtine, grupuodamas jėgas ir įtempdamas raumenis. Kvėpavimas pilvu – tai miegančio kūdikio, kuris jaučiasi visiškai saugus, kvėpavimas. Giliai įkvėpkite, iš pradžių oras lai pripildo pilvą, ir tik po to krūtinę. Iškvėpkite atvirkščiai. Po kurio laiko pajusite, kad atsipalaidavote ir galite toliau veikti ramiai.


2. Svarbu išvystyti gebėjimą greitai persijungti iš agresijos į ramybę. Jei jūs greitai įnirštate, o nurimti reikia laiko, išmėginkite pratimą „Žvėris–žmogus“. Žengę žingsnį į priekį rėkite, barkitės, sugniaužkite kumščius ir sukąskite žandikaulį, o žengę atgal – atsipalaiduokite, sutelkdami dėmesį į raumenis.


3. Situacijose, kai reikia veikti, bet nėra galimybių (pavyzdžiui, patekus į eismo spūstį), atlikite pratimą „Vidinis spindulys“. Įsivaizduokite šviesų spindulį, judantį nuo pakaušio per visą kūną iki pėdų. Įsivaizduokite, kaip jam judant išsilygina raukšlės, dingsta nuovargis, atsiranda šypsena.


Atsikratykime per dieną susikaupusios įtampos


Per dieną susikaupusios emocijos gadina vakaro nuotaiką, neleidžia užmigti, veikia miego kokybę, taip pat ir ryto nuotaiką. Ne visada įmanoma atsekti, kokia įtampos priežastis, kaip ją pašalinti. Visa tai nusėda mūsų kūne, tad kad atgautume ramybę, reikia veikti per jį.


1. Panirimas į kūną. Pats paprasčiausias būdas – atsigulti ir visiškai atsipalaiduoti, bet jei situacija užleista, tai ne visada pavyks padaryti iš pirmo karto. Relaksacija neturi būti primestinė, tiesiog įsiklausykite į tai, ką jaučia kūnas – kur jaučiate skausmą, kur įtampą, o kur malonų nuovargį.


2. Tam, kad atsikratytume viduje nusėdusio sunkumo, reikia iškrovos. Jei jūs matėte, kaip gulėdami ant nugaros spardosi maži vaikai, nesunkiai tai galėsite pakartoti. Darant šiuos judesius patariama rėkauti „Ne!” ir “Kodėl?” Tai padeda išgyventi nuslopintus jausmus.


3. Technika „Budos šypsena“ kildinama iš daoizmo. Jos tikslas – pasiekti ramybę, susitaikymą ir laimę. Budos šypsena neišgaunama veido raumenimis, ji turi atsirasti iš vidaus. Užsimerkite, pamėginkite nurimti ir pajusti, kaip lūpų kampučius pripildo šiluma ir jie kyla.


Užmegzkime ryšį su kūnu


Kad nesusirgtume iš ilgesio, nuobodulio, liūdesio ar persitempimo, reikia gerai suprasti, į ką ir kaip reaguoja mūsų organizmas. Šį ryšį taip pat galima išvystyti.


1. Parašykite „laišką savo kūnui“. Ką jūs apie jį galvojate, kaip jį priimate, ką planuojate pakeisti. Persėskite į kitą vietą, perkaitykite ir parašykite atsakymą. Rezultatai padeda labai daug ką atskleisti ir pamatyti, kaip jūs iš tiesų save vertinate.


2. Ne veltui mums norisi rėkti, kai pykstame, ir raudoti, kai sunku ir liūdna. Balso terapija leidžia pajusti kūną per garsą. Dainuoti galima ne tik stygomis – pamėginkite leisti garsą iš krūtinės, pilvo, klubų, kulkšnių. Padėkite sau rankų judesiais. Legendinis Fiodoras Šaliapinas prisipažino, kad po sudėtingų pasirodymų jam skaudėdavo visą kūną, įskaitant pėdas. Reguliariai atliekant balso terapiją, galima išmokti išvaryti skausmą arba pašalinti streso sukeltą įtampą.


3. Vienas iš šokio terapijos pratimų – kūno dalių šokis. Būtina atskirai judinti rankas, galvą, pilvą, pečius ir kojas. Galiausiai suprasite, kokia kūno dalimi šokti buvo sunkiausia. Jei galva, reiškia, problemos susijusios su tuo, kad nesugebate greitai priimti sprendimų, jei klubais – reiškia, turite seksualinių suvaržymų, keliais – nenorite judėti pirmyn.


Rūpinimasis sveikata reiškia ir ligų profilaktiką, ir laiku priimtą sprendimą kreiptis į gydytojus, tačiau savarankiškai ištyrinėjus savo organizmą ir išmokus jį kontroliuoti, galima išvengti daugybės problemų. Ilgainiui nebereikės jokių vaistų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis