4 psichologo patarimai – kad pavydas negriautų gyvenimo

Visai nesvarbu, ar jūsų pavydas turi pagrindą ar ne - tai jausmas, kuris griauna ne tik santykius, bet dvasinę ramybę.

Psichologė Dovilė Jankauskienė siūlo 4 žingsnius, kurie padės susidraugauti su pavydu.

1 žingsnis. Pradėkite pasitikėti... savimi

Įprasta manyti, kad pavydą kursto nepasitikėjimas partneriu. Tačiau iš tiesų šiam jausmui gimti kur svarbesnis yra nepasitikėjimas savimi. „Nepasitikėjimas savimi, savęs lyginimas su kitais, nerimas padeda pavydui sudygti ir, deja, pradeda trukdyti sveikiems tarpusavio santykiams. Sprendžiant šį klausimą, reikėtų savęs paklausti, kaip aš save vertinu, koks mano požiūris į save. Stiprinant pasitikėjimą savimi didėja ir pasitikėjimas kitu. Mažėja noras savintis kitą, ieškoma ir atsiranda kitų būdų kurti ir išlaikyti santykius", - teigia psichologė D.Jankauskienė.

2 žingsnis. Išlaikykite distanciją

Dovilė Jankauskienė sutinka, kad meilė neatsiejama nuo noro savintis kitą žmogų, turėti jį tik sau. Tai gali būti natūralu santykių pradžioje, tačiau ilgainiui reikėtų išmokti išsaugoti tam tikrą distanciją. „Santykių pradžioje tai miela ir gražu, bet čia sustojus, santykiai užstringa. Jums reikia vis daugiau, atrodo jūsų laimė priklauso tik nuo partnerio. Taip tampate vis labiau priklausoma nuo draugo ir jaučiatės be jo vis bejėgiškesnė. Mums visiems yra būdingas jausmas, kad kuo stipriau mylime, tuo daugiau turime ką prarasti, o kadangi žmogaus gyvenimas kupinas pavojų, mes visi ieškome trupučio saugumo, kurio daugiausia tikimės rasti meilėje.

Svarbiausia yra suprasti, kad partneriška būtis turi turėti kūrybingą atstumą, kuris abiem partneriams leidžia būti pačiais savimi. Tikroji partnerystė galima tik tarp dviejų savarankiškų individų. Kas neišdrįsta tapti savarankiška asmenybe, rizikuoja netekti partnerio, nes dėl priklausomybės ir per mažos savigarbos jis pamažu liaujasi jus gerbti."

3 žingsnis. Palikite praeitį praeityje

Kartais pavydas lyg ir turi realų pagrindą - jei artimas žmogus buvo bent kartą neištikimas, sunku vėl pradėti juo pasitikėti. Bet jei to nepadarysite, įstrigsite. „Pavydą gali kelti neužgijusi sena patirtis, kuri primena apie neištikimybę, palikimą, įskaudinimą, - sako psichologė. - Tuomet atrodo, kad norint išlaikyti santykius reikia labai kontroliuoti partnerį, bet tai nesuteikia palengvėjimo, nes ne ten sprendžiama problema. Norint kurti sveikus santykius, skaudi patirtis turėtų būti užgydyta ir suteikti išminties."

4 žingsnis. Susidraugaukite su savo pavydu

„Kai pastebite, kad jums kyla pavydo jausmas, kelis kartus giliai pakvėpuokite, užsimerkite ir pajuskite kurioje kūno vietoje tas jausmas gyvena. Kai atrasite jo gyvenvietę, tiesiog jam pasakykite: „Labas". Tik pasisveikinkite, kurį laiką taip pabūkite. Pamažu stebėkite, ką jums tai primena, gal iškils koks vaizdas ar prisiminimas, ar istorija. Gali būti, kad jums pavyks rasti tą pavydą keliančią priežastį. O žinant priežastį, lengviau pasirinkti sprendimą ir veikti," - reziumuoja D.Jankauskienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis