Ką daryti, jei nesinori švęsti. Psichologo komentaras

Iki Kalėdų likus beveik mėnesiui prasideda žiemos švenčių „karštinė“: parduotuvių vitrinas nukloja dirbtinio sniego bei girliandų lavinos, pradedame ruoštis įmonės šventėms, ieškoti dovanėlių artimiesiems, per radiją girdisi vis daugiau Kalėdinių dainų.

Vis dėlto, kartu su radiju šventines dainas traukti norisi ne visiems. Ką daryti, jei vis labiau artėjant šventėms nuotaika tik krenta, o apie Kūčių bei Kalėdų dvasią jums primena tik ilgėjantis netrokštamų darbų sąrašas?

Kaip nepasiduoti liūdesio bangai ir be streso išgyventi šventes pataria Vilniaus universiteto bei Vilniaus psichikos sveikatos centro psichologė dr. Vaiva Klimaitė.

Kodėl pamatę Kalėdines puošmenas vieni pasineria į pasiruošimo darbus ir su džiaugsmu perka įvairias girliandas, o kiti vengia žodžio "Kalėdos" iki pat Kūčių vakaro? Kokios gali būti priežastys to, kad aplink tvyranti šventinė nuotaika tik erzina?

Nenoro švęsti ir ruoštis šventėms priežastys gali būti labai įvairios. Galbūt pastaruoju metu žmogus jaučiasi liūdnas, nenusiteikęs šventėms dėl patirtų įvykių, susiklosčiusios gyvenimo situacijos, suprastėjusios sveikatos... Nieko baisaus, jeigu švęsti nesinori. Tačiau verta prisiminti, kad jeigu jus erzina aplinkinių šventinė nuotaika, girliandos ir Kalėdinės dainos, jūsų bumbėjimas ir pyktis greičiausiai erzina ir jūsų aplinkinius. Taigi, jeigu norėtumėte, kad kiti toleruotų jūsų nenorą švęsti, toleruokite kitų šventinį džiaugsmą ir ruošimąsi.

Kaip išvengti streso ruošiant šventinį stalą, perkant Kalėdines dovanas?

Imame nerimauti, kai jaučiame, jog visko nebespėjame. O prieš šventes atsiranda daugybė papildomų, nekasdieniškų darbų, kurie ir ima kelti stresą. Geriausia būtų tokios situacjos sau nesusikelti: pradėti rūpintis dovanomis anksčiau, nei likus dienai iki Kalėdų, išklausti savo artimųjų, kokios dovanos jie norėtų - tuomet neteks blaškytis po prekybos centrą sukant galvą, kas jiems galėtų patikti. Ruošiant šventinį stalą galima pasilengvinti sau užduotį pakviečiant artimuosius į pagalbą ir nesusikraunant visos atsakomybės už vaišes sau vienam ant pečių.

Ar galima kažkaip save pralinksminti, padėti sau susikurti malonias šventes?

Manau, kad šventės malonumas tik nuo to ir priklauso, kaip gebame ją sau susikurti patys. Būdami linksmi, ieškodami gražių, malonių momentų, džiuginame ne tik save, bet ir aplinkinius. Dalinantis džiaugsmu - jo tik daugėja. O save (ir kitus) pralinksminti visai nesudėtinga, tiesiog leiskite sau būti akimirkoje, mėgautis aplinkinių artumu, dovanomis, vaišėmis, sniegu, eglutės kvapu. Atsipalaiduokite, įsiklausykite į aplinkinius ir į save ir šypsokitės.

Kaip elgtis, jei vis tiek privalu priimti atvažiuojančius artimus gimines, laikytis kitų švenčių tradicijų, o norisi tik griūti ir užmigti nesulaukus gilaus vakaro?

Be visų kitų švenčių paskirčių, jos yra ir tam, kad atsipalaiduotume ir atitrūktume nuo kasdieninių darbų ir vargų. Jeigu nesinori su niekuo susitikti, tačiau jaučiate tam pareigą, galbūt verta paieškoti kompromiso? Susitikti su giminėmis trumpam, laikytis ne visų tradicijų, jeigu jos jums nebeteikia jokio džiaugsmo ir nebeturi jokios prasmės. Didžiausia prabanga ir laisvė kurią turime - tai galimybė pasielgti taip, kaip norime. Gal galime sau tai leisti bent per šventes? Tačiau gerai pasverkite, ar tikrai likęs vienas jausitės geriau. O gal užklups liūdesys, ilgesys, jausitės prislėgtas? Galbūt verta bent trumpam ištrūkti iš namų ir nerūpestingai paplepėti su artimaisiais.

Jei nutiko taip, kad tenka švęsti vienumoje, ar geriau mėgnti ignoruoti šventes, ar įmanoma jas praleisti ne vien sūdant silkę nuosavomis ašaromis?

Mėginti ignoruoti šventes gali ir nepavykti, kai aplink tiek daug įvairių priminimų, kad jos vis tik vyksta. Manau, kad net ir likus vienam visai neprivaloma imti pykti ant švenčių ar graužti save dėl vienatvės. Mes patys pasirenkame, kaip elgiamės ir kaip reaguojame į situaciją, kurioje esame. Likę vieni galime susikurti sau tokią šventę, kokios tik norime: pasiruošti mėgstamų patiekalų, užsiimti mėgstama veikla, leisti sau kokį retai leidžiamą malonumą. Vienatvė gali būti ne bausmė, o dovana. Be to, gerai pagalvoję vis tiek galime atrasti vieną kitą žmogų, kuriam būtent dabar norėtųsi paskambinti. Ir tam netgi yra puikiausias motyvas - šventės.

****

Originalių dovanų bei idėjų, kaip šventėms papuošti namus, ieškokite Prekybos ir renginių centre VCUP. Daugiau informacijos: http://www.vcup.lt/akcijos/akcijos-ir-pasiulymai/vcup/nesvarbu-kuri-nuspresi-pasilikti

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis