Vaikai pasakė, ko iš tikrųjų norėtų dovanų

Ar vaikams tikrai reikia Kalėdų Senelio? Ar ši iliuzija netraumuoja vaiko? Ypač tuomet, kai sužino, jog jo paprasčiausiai... nėra. Psichologų nuomone, šis klausimas yra tapatus tam, ar vaikams reikia pasakų.

Bet juk sekdami pasakas mes neįtikinėjame vaikų, jog tai yra realybė. Nebandome transformuotis į tam tikrus herojus, kad vaikas patikėtų, jog jie yra tikri. Visa transformacija vyksta vaiko vaizduotėje, praturtina jo vidinį pasaulį. Suaugęs pasakas seka, tačiau neskatina vaiko įtikėti jomis. Pasakos formuoja vaiko vertybes.

Kalėdų Senelis yra aukščiausio gėrio ir aukščiausio teisingumo įsikūnijimas. Vaikams reikia žinoti, kad pasaulyje yra tiesos, gėrio, kad yra atpildas už gerus darbus. O Kalėdų Senelis kaip tik ir įkūnija tai“,- įsitikinęs psichoterapeutas Olegas Lapinas. - Be to, kiekvienai šventei reikia simbolių, o geriau už tai nieko neturime“.

Jam pritaria ir psichologė Vaida Platkevičiūtė. „Šiuo metu kaip ir apie daug ką, taip ir apie Kalėdų Senelį galima išgirsti įvairių nuomonių ir pagrindimų, kodėl reikėtų ar nereikėtų vaikams jo sukurti. Tikrai esu sutikusi ne vieną mamą ar tėtį, kurie saugo savo vaikus nuo melo, arba tiksliau, nuo iliuzijos ir apgavystės, kuri ankščiau ar vėliau paaiškėja. Gerbiu jų pasirinkimą, bet visgi tikiu, kad pirmiausia mes perduodame savo vaikams tai, kuo tikime patys. Aš pati esu tos psichologijos krypties atstovė, kurioje daug kalbama apie pasakų svarbą ne tik vaikystėje. Kalėdų Senelis yra personažas, kuris vaiko gyvenime yra be galo svarbus. Vaikų pasakose yra blogis, gėris ir veikėjai, kurie padeda tą gėrį pasiekti: gerosios krikštamotės, išminčiai, fėjos... Kalėdų Senelis leidžia vaikams turėti gyvenime dovanos laukimo ir gavimo patirtį, kuri ilgainiui jam augant gali būti svarbus resursas“,- teigia psichologė.

Mūsų vaikystės ankstyvieji prisiminimai yra labai svarbūs. Austrų psichiatro, individualiosios psichologijos kūrėjo Alfredo Adlerio nuomone, jie visada atspindi žmogaus realų gyvenimo stilių. Taigi kaip vaikai reaguoja į žinią, kad tas aukščiausio gėrio ir teisingumo simbolis paprasčiausiai neegzistuoja? Juk dėl to gali sugriūti visas trapus vaiko pasaulis?

O. Lapino teigimu, skaudžių žinių pasaulyje yra daug, tačiau vaikams vis tiek reikia anksčiau ar vėliau susitaikyti, kad pasakų personažai neegzistuoja, kad tėvai ne visagaliai, kad ne visada viskas laimingai baigiasi. Svarbiau yra tai, kaip mes, suaugusieji, tai pateikiame.

„Traumos apie neteisybę vargiai gali būti susijusios vien su Kalėdų Seneliu. Tai neretai vaiko ir jo tėvų santykio ypatumai, apie kuriuos čia būtų galima kalbėti labai daug“,- įsitikinusi V. Platkevičiūtė.

Šventę sukuria ne pati šventė, o jos laukimas. Svarbiausia yra ne išoriniai atributai, kuriais kursite šventės jausmą, bet tai, kokią vidinę prasmę į juos įdėsite, kiek jie iš tiesų yra prasmingi Jums patiems.

Jei jums atrodo, kad Kalėdų Senelis nieko nereiškia – tegu jo ir nebus jūsų šventėje. Juk mes patys kuriame savo šeimos tradicijas. Jeigu dalykai, kuriuos darysime, turės vidinę prasmę mums patiems, lygiai taip pat jie jausis ir vaikams.

Dabar madinga rašyti laiškus Kalėdų Seneliui. Juose vaikai prašo įvairių dalykų, dažniausiai materialių, nes tokį švenčių įvaizdį mums formuoja vartotojiška mūsų visuomenė. Tačiau ar kada pagalvojote, ko vaikai paprašytų, jeigu tai nebūtų materialu? Ko jiems labiausiai trūksta? Kokią žinutę mums atsiųstų?

Vilniaus miesto psichologinė-pedagoginė tarnyba 2011 m. vykdė akciją „Žinutė tėvams”. Akcijos metu vaikų buvo prašoma užbaigti sakinį – „Aš norėčiau, kad mano tėvai…”. Taigi ko norėtų mūsų vaikai? Ar mes tai išgirsime? Padarykime tą stebuklą.

„Aš norėčiau, kad mano tėvai mane suprastų. Juk visi nesusipratimai ir barniai kyla iš nusistatymo, neišklausymo ir nepasitikėjimo. Tai pasekmės, kurias panaikinti galėtų vos kelios minutės kasdienio nuoširdumo“.

• Myliu savo tėvus ir žinau, kad jie myli mane. Gerai, kad jie mane saugo, tačiau, kai nenori manęs leisti į lauką, man yra nemalonu. Kartais jaučiu jiems pyktį. Paskui gailiuosi, kad mano galvoje skambėjo tie nemalonūs žodžiai. Dievo prašau, kad mažiau viską komplikuočiau, norėčiau, kad mažiau mano šeima pyktųsi, norėčiau, kad tėtis mamai ir man būtų teisingesnis...

• Norėčiau, kad mano tėvai visada būtų laimingi, kad mama nujaustų tai, ką kartais bijau išreikšti.

• Norėčiau, kad mes vienas kito neskriaustume, kad būtume kantresni, supratingesni, kad daugiau kartu leistume laiko, kad būtume laimingi.

• Norėčiau, kad tėvai mane mylėtų, kad mes visada būtume artimi. Man būna sunku, kai man jie neturi laiko. Suprantu, kad jie turi daug darbo, bet norėčiau, kad į mane daugiau kreiptų dėmesio.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai būtų dėmesingesni, daugiau bendrautų su savo vaikais, artimesni, norėčiau, kad tėvai su vaikais nesipyktų.

• Norėčiau, kad mano tėvai labiau suprastų mane.

• Aš norėčiau dažniau pasikalbėti su savo tėvais,

• Aš norėčiau, kad mano tėvai būtų ne tokie užimti, darbuose nesėdėtų iki vakaro.

• Aš norėčiau, kad tėvai daugiau su manim bendrautų...

• Mūsų šeima yra paprasta. Tėvai sunkiai dirba, beveik neturi laisvalaikio. Norėčiau su šeima praleisti daugiau laiko...

• Aš norėčiau, kad mano tėvai sužinotų, kad juos labai myliu.

• Norėčiau su tėvais praleisti daugiau laiko, o ne tik susitikti virtuvėje namuose.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai susitaikytų ir vėl būtų kartu.

• Nors mama turėtų būti artimesnė, bet mano širdis arčiau linksta prie patėvio. Jis geriau supranta, šiltesnis, net trapesnis už mamą. Mamytė dažniausiai kieta kaip siena.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai mažiau pyktų ant manęs ir rėktų. Norėčiau, kad daugiau laiko praleistų su manimi. Kad būtų visada linksmi. Kad visada aš galėčiau jiems išsipasakoti.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai labiau suprastų mane. Kartais atrodo, lyg mes būtume iš skirtingų planetų.

• Kai mano tėtis būna prie kompiuterio ar vairuoja mašiną, o aš ko nors paklausiu, jis neatsako – man labai skaudu. Aš norėčiau, kad mes turėtume didesnę šeimą, ne tik vieną sesę. Aš norėčiau, kad mano tėvai atkreiptų dėmesį į mane. Kai tėvai abu dirba, turiu prižiūrėti sesę, man tas atsibodo, nes ji nenori su manim būti. Norėčiau, kad tėvai mano žinutę perskaitytų.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai skirtų man daugiau meilės. Žinau, kad man nesiseka... Turiu šunį, kuris manęs nemėgsta, bet man jis geriausias draugas. Jei noriu jį paliesti, turiu pasigauti. Jis visus myli, išskyrus mane. Nesuprantu, kodėl taip yra. Ką aš jam padariau? Tėtis grįžta, kai aš jau būnu lauke, todėl nespėju su juo pažaisti. Bent jau turiu muzikos pamokas su mokytoju. Groti yra smagu, bet viskas ne dėl grojimo. Ten aš gaunu dėmesio.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai... man nebeaiškintų ir duotų daugiau laisvės. Noriu, kad mano tėvai būtų laimingi ir, kad ne tik aš jų klausyčiau, bet ir jie manęs. Dar noriu, kad jie būtų sveiki ir kad dar ilgai išliktų jaunatviški. O labiausiai noriu, kad jie žinotų, kad aš kartais jų nekenčiu, bet milijoną kartų labiau myliu. Tai va, bet jie to nežino ir nesužinos. Mano tėvai yra cool!

• Aš norėčiau, kad toks menkniekis, kaip pinigų trūkumas netemdytų šypsenos mano mamos veide.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai... būtų laimingesni, galbūt duotų daugiau laisvės, leistų daugiau, bet manau, kad jie yra būtent tokie, kokie jie turi būti ir aš juos labai myliu. Žinoma, jie galėtų dažniau apkabinti mane, dažniau kalbėtis su manimi apie savo gyvenimą ir domėtis manuoju, suteikti daugiau dėmesio man. Tačiau suprantu, kad jie yra per daug užsiėmę ir išvarginti, todėl per daug iš jų nereikalauju... Myliu juos ir džiaugiuosi jais tokiais, kokie jie yra.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai... mažiau burbėtų, nerėktų. Norėčiau, kad bardamiesi neatrodytų taip kvailai kaip beždžionės, o kai pradėčiau iš jų juoktis, dar labiau nepyktų. Norėčiau, kad bent kartą suprastų, kad aš kartais užsidedu kaukę ir visai negirdžiu, ką jie man sako. Norėčiau, kad daugiau šypsotųsi, kad daugiau krėstų pokštus. Norėčiau, kad pasenę jie daug keliautų ir džiaugtųsi, kad sulauktų senatvės kartu. Ir vis dėlto man truputį truktų to bambėjimo, kuris kiekvieną dieną švelniai įsilieja į mano gyvenimą. Labiausiai norėčiau, kad tėvai manimi pasitikėtų ir leistų gyventi, nepririšę prie savo malūno ratų.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai... mažiau rūpintųsi manimi ir mažiau jaudintųsi dėl mano kvailesnių poelgių. Kartais jie reaguoja per daug stipriai ir per daug emocionaliai. Būtų gerai, kad kartais jie labiau suprastų mane.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai... liktų tokie, kokie yra, nes jie yra patys geriausi ir jiems nereikia keistis. Jie yra supratingi ir geri, tačiau galbūt vienintelis dalykas, kurį norėčiau jiems pasakyti, jog aš pats esu savarankiškas žmogus ir kiekvieną dieną kelis kartus nereikia klausti, kaip man sekasi. Ačiū.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai darytų daug dalykų kitaip, bet labiausiai norėčiau, kad jie išmoktų su manimi kalbėtis.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai vertintų mano pastangas.

• Aš nesakau, kad kas blogai, nes nenoriu Jūsų įskaudinti.

• Man nepatinka, kai ant manęs rėkia, kad blogai mokaus.
Man nepatinka, kai mane baudžia dėl menkų priežasčių.
Man nepatinka, kai mane verčia lankyt visokius būrelius,
Man skiria nelabai daug dėmesio...

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nesipyktų, kad būtų geri, puikiai sutartų, niekada garsiai nekalbėtų.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nesipyktų, nesikeiktų ir kad mes labai gerai sutartume. Ir aš dar labai noriu, kad jie mylėtų vienas kitą.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai mestų rūkyti.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nusiramintų.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai suprastų vienas kitą ir nesipyktų dėl paprastų smulkmenų, nesiginčytų ir paisytų kiekvieno nuomonės, bet išliktų tokie rūpestingi ir kad nepasikeistų jų gerosios savybės.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai visada mane suprastų, kai padarau ką nors bloga – ne išbartų, o išaiškintų padėtį, padėtų išspręsti problemą. Aš juos labai myliu, bet kartais jie mane labai suerzina, norėčiau, kad tokiomis situacijomis jie paliktų mane ramybėje. Norėčiau, kad mama nebūtų tokia griežta, suteiktų daugiau laisvės, galimybių. Dar norėčiau, kad būtų atlaidesnė mokslo atžvilgiu. Suprantu, kad jai tai svarbu, nors ji nori, jog siekčiau aukštumų, bet kartais ji į pažymius reaguoja per daug jautriai... Iš tėčio norėčiau sulaukti daugiau supratimo, užuojautos, nes dažnai jis būna per griežtas, piktas arba šaltas... Norėčiau, kad su juo galėčiau bendrauti kaip su draugu ar mama, bet dažnai jis viską pašiepia.

Ir vis dėlto, labiausiai norėčiau, kad mano tėvai nebūtų išsiskyrę...

• Mano tėvai yra labai geri ir aš juos labai myliu. Noriu, kad mano tėvai tokie liktų. Aš manau, kad būnu nepastabus jų gerumui ir tikrai per vėlai jų meilę pastebiu ir pasakyt, ką noriu, negaliu. Dabar susitikti sunku, bet aš laukiu tų dienų, kai galėsime būti kartu.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nelieptų kiekvieną dieną plauti indų.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai džiaugtųsi mano pasiekimais.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai būtų laimingi, nebūtų tos krizės. Kad galėtume daugiau laiko praleisti kartu.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai greičiau grįžtų iš ilgos kelionės. Kad būtų kartu su manim, kad paguostų mano širdelę, kai man sunku ir liūdna. Kad nors kartą surastų laiko pabūti su manimi ir mano broliu.

• Žinau, kad mano tėvai mane myli ir saugo, bet kartais ta meilė būna perdėta, o apsauga per didelė. Kartais susimąstau, jog visko turiu daugiau, nei norėčiau. O būna ir taip, kad man dėmesio per mažai. Manau, kad vaikas niekada negali žinoti, ko nori.

• Mano mama yra viena, be mano tėčio. Aš ją labai labai myliu ir noriu, kad ji būtų laimingiausia moteris pasaulyje. Bet aš viena to padaryti negaliu, nors labai norėčiau. Todėl stengiuosi mokytis – dėl savęs ir dėl jos, nes jai didžiausia dovana yra ta, kad aš geriau mokyčiausi.

• Aš gyvenu su tėčiu. Mano mama su mumis negyvena. Ji gyvena su draugu kaimynystėje. Tėčio dažniausiai nebūna namuose. Jis labai daug geria. Dažnai ant manęs rėkia ir visaip mane vadina, jis prikaišioja mamos draugą, kad ji su juo gyvena. Aš norėčiau, kad mano tėvai gyventų kartu ir nesipyktų, gyventų kaip normali šeima. Kartais man atrodo, kad geriau, jų manymu, manęs nebūtų. Mokykloje dėl to man prikaišioja, kad mano tėvai geriantys. Man labai sunku. Noriu gyventi normalioje šeimoje.

• Aš norėčiau padėkoti savo tėveliams už rūpestį.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nesipyktų ir nebartų manęs.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nesipyktų, nebartų manęs, kai gaunu 2. Norėčiau dažniau pabūti su mama, nes ji dirba ir dirba, o kai grįžta namo - ilsisi.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai nesimuštų, nerūkytų.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai neberėkautų, nesiginčytų, gerai gyventų ir daug daugiau bendrautume.

• Man sunku pasakyti tėvams daugelį dalykų, bet sunkiausia pasakyti – “aš jus myliu”. Ir nesuprantu, kodėl sunku pasakyti tokius lengvus žodžius.

• Myliu jus, nors kartais nekenčiu, nes jūs dažnai rėkiat. Aš vis viena jums viską atleidžiu, nors ir kaip mane baudžiat. Aš myliu jus ir drąsiai tai sakau.

• Su tėvais aš sutariu gerai. Kartais, žinoma, norisi kartu praleisti daugiau laiko, bet mūsų santykiais esu patenkinta. Kartais labai norisi daugiau laisvės, bet suprantu jų rūpinimąsi manimi ir dėl ko visi tie draudimai. O kartais tie draudimai ir kontrolė iš tiesų taip „užknisa“, kad tik ir svajoju kaip kuo greičiau gyventi be jų. Tačiau kad ir pasipykstam ar nesutariam vienu ar kitu klausimu, vis tiek juos labai myliu.

• Su savo tėvais mažai bendrauju ir daug pykstuosi. Jau nebeprisimenu, kada buvom kartu. Norėčiau, kad nors kartą jie mane išklausytų ir suprastų. Nepyktų, kada paklausiu to, ko nežinau ar pamiršau.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai būtų labiau supratingi. Kad iš musės nedarytų dramblio. Bet kad ir kokie jie būtų, aš juos visada labai mylėsiu.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai būtų karaliai.

• Aš norėčiau, kad mano tėvai parduotų brolį.

• Mama, tėti, norėčiau, kad būtumėte geresni ir ant manęs nepyktumėte. Tai viskas, ko aš jūsų prašau.

• Aš noriu, kad mano tėvai man padėtų. Be jų aš lyg paukštis be sparnų. Be jų gyvenimo kelias virsta stačiu kalnu. Be tėvų aš toks mažas, o visi aplinkui lyg dangoraižiai. Aš norėčiau, kad dažniau mane mokytų tėvai, o ne gyvenimas.

Originalių dovanų bei idėjų, kaip šventėms papuošti namus, ieškokite PC VCUP parduotuvėse. Daugiau informacijos: www.facebook.com/CentrasVCUP

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis