Kalėdoms – džiovintų vaisių pyragas (brandinti kelias savaites)

 (7)
Turintieji kantrybės laukti niekada nenusiviia - kuo pyragas brandesnis, tuo jis skanesnis. Jis pirmas dingsta nuo švenčių stalo.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Reikės:

250 ml brendžio,
1 apelsino, jo sulčių ir žievelės,
apie 1 kg 300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinų, spanguolių, abrikosų, slyvų, razinų, migdolų ar kt.),
250 g kambario temperatūros sviesto,
250 g rudojo cukraus,
2 v. š. auksaspalvio sirupo arba medaus,
4 kiaušinių,
275 g miltų,
2 a. š. kepimo miltelių,
2 a. š. cinamono,
2 a. š. malto imbiero,
2 a. š. malto kardamono,
1,2 a. š. maltų gvazdikėlių.

Kalėdoms – džiovintų vaisių pyragas (brandinti kelias savaites)
© Fotolia nuotr.

Kaip gaminti:

* Džiovintus vaisius supjaustome gabalėliais, sumaišome su riešutais ir užpilame brendžiu. Laikome kambario temperatūroje maždaug parą.

* Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu.

* Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, supilame sirupą ar medų.

* Išplakame kiaušinius. Po truputį juos pilame į sviesto masę. Ten pat įtarkuojame apelsino žievelę.

* Miltus sumaišome su kepimo milteliais, prieskoniais ir sumaišome su sviesto mase. Viską gerai išmaišome.

* Išspaudžiame apelsino sultis ir supilame į džiovintus vaisius ir juos įmaišome į tešlą.

* Viską supilame į kepimo formą, išlyginame. Viršų uždengiame folija.

* Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 150°C ir kepame apie 40-60 min., kol patikrinus pagaliuku, tešla nebesivelia.

* Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir ataušiname ant grotelių. Paskui suvyniojame į kepimo popierių arba foliją, įdedame į maišelį ir brandiname kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Brandinimas trunka 2-4 sav. Kartkartėmis pyragą galima palaistyti brendžiu.

Kalėdoms – džiovintų vaisių pyragas (brandinti kelias savaites)
© Fotolia nuotr.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

„Moters“ Kalėdos

Sausio mėnesio horoskopas: ką žvaigždės žada metų pradžiai

Pirmasis naujų metų mėnuo – koks jis laukia mūsų.

Nekeptas šakočio pyragas (4)

Tai – labai gardaus pyrago receptas. Jis gali tapti labai naudingu po švenčių, kai namuose liks daug nesuvalgytų meduolių, sausainių, ar šakočio. Gaminau jį ne kartą, su skirtingais priedais. Galiu pasakyt, kad naudojant šakotį - skaniausia.

Marinuota nugarinė su vaisiais ir daržovėmis

Viso vakaro šiam kepsniui ruošti nereikės. Vieną vakarą per keletą minučių pamarinuosite ir paliksite šaldytuve per naktį, o kitą – kepsite, tiksliau, keps orkaitė.

Etiketo subtilybės: kaip gerti sultinį ir kur dėti vyšnios kauliuką (1)

Pravartu atnaujinti gražaus elgesio prie stalo žinias, kad netektų kankintis nesiryžtant paimti į rankas pyragaičio ar svarstant, kaip patiekti svečiams sriubą...

Panna Cotta su spanguolėmis (1)

Šaldytuve turėjau spanguolių ir grietinėlės. Galvoju, reikia deserto. Tikiuosi, mestelėjau jums neblogą idėją, ką galima nuveikti su šiomis uogomis. Manau, visai šauniai atrodytų ant šventinio stalo.

Horoskopas: ką likimas numatė paskutinei metų savaitei (1)

Astrologinė prognozė savaitei, gruodžio 25-31 dienoms.

Paskutinės minutės stiliaus idėjos kiekvienam jūsų Kalėdų scenarijui

Kalėdų laikotarpis pilnas karštligiško lėkimo, dovanų paieškų, vakarėlių ir susitikimų. Nieko keisto, kad dažnai tik atėjus gruodžio 25-tajai suprantame, jog nepasirūpinome savo apranga. Nuo ramios dienos su šeima, iki smagių pietų su draugais, štai paskutinės minutės stiliaus idėjos kiekvienam Kalėdų scenarijui.

Etnologas Libertas Klimka: ką reikia spėti padaryti iki Kūčių ir ko griežtai vengti

Metų sandūra – puikus metas ne tik pasidžiaugti pasiekimais, bet ir žvilgtelėti į ateitį. Kuo ypatingas šis metas ir kaip palankiau jį praleisti?

Jūsų stalui – 12 kūčių patiekalų (12)

Ant švaraus pliko stalo dedamos kelios saujos smulkaus šieno. Jis tolygiai paskirstomas po visą paviršių, tada stalas uždengiamas skaisčiai balta staltiese.