Kalėdiniai sausainiai

Kai namuose pasklinda imbiero, gvazdikėlių ir cinamono kvapas, visi žino: netrukus – Kalėdos, nes kepame sausainius! Dekoruoti sausainiai – puiki dovana, jais galite puošti ir eglutę!

800 g sausainių reikės:

125 g sviesto
150 g rudojo cukraus
100 g medaus
1 šaukšto kakavos
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio malto imbiero
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių
1 šaukštelio tarkuotos apelsino
žievelės
400 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių

Gaminame

* Sviestą, cukrų, grietinę, medų, kakavą ir visus prieskonius sudėti į puodą ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol ištirps. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais, suberti į riebalų masę, viską išmaišyti ir išminkyti tešlą.

* Paruoštą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 2 valandoms.

* Atšaldytą tešlą iškočioti plonais papločiais (maždaug 3 mm storio) ir formelėmis išspausti sausainius. Juos sudėti ant kepimo skardų, išklotų kepimo popieriumi, ir kepti apie 10–12 minučių 180 °C temperatūros orkaitėje. Iškepusius atvėsinti. Galima papuošti glajumi išpiešiant įvairius ornamentus.

* Spalvoto glajaus galima pasigaminti kiaušinio baltymą išplakus su milteliniu cukrumi (žr. p. 151) arba tiesiog sumaišius citrinos sultis su milteliniu cukrumi, žiupsnelis vienos ar kitos spalvos maistinių dažų ir spalvingas glajus paruoštas.

Šį ir kitus receptus rasite naujoje leidyklos „Virtuvės knyga" išleistoje knygoje „Lietuvos virtuvė" www.virtuvesknyga.lt

Asmeninio albumo nuotr.

Apie knygos autorių Dovilės ir Manto Bajalių skanias šeimos istorijas skaitykite www.bajaliai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis