Kaip pasirinkti amuletą kiekvienam Zodiako ženklui

Amuletą ar talismaną galima rinktis ir pačiam, įsiklausant į intuiciją, tačiau tik ne tada, kai jums nesiseka. Panašus „panašų traukia“ - įspėja astrologė Palmira Kelertienė.

Niekas neneigia, kad pasaulyje būtina pusiausvyra – jei nebūtų blogio, nemokėtume įvertinti gėrio, tačiau vis tiek norėtųsi, kad pirmojo būtų kuo mažiau, o antrojo – kuo daugiau. Tam skirti nedideli, bet galingi mūsų draugai – amuletai ir talismanai.

Kone kiekviena moteris galėtų ištraukti iš rankinės ką nors, kas atrodytų visai nenaudinga ar netgi nesuprantama – akmenėlį iš pajūrio, seno spektaklio bilietą, 10 metų senumo lūpdažius ar nuo laiko pageltusią močiutės apnertą nosinaitę. Gali būti, kad šio niekučio nevadiname nei amuletu, nei talismanu, bet kažkodėl niekaip nesiryžtame išmesti ir nuolat perdedame iš vienos rankinės į kitą kartu su būtinais daiktais. Vieną dieną jis kažkur dingsta, ir to nė nepastebime.

Yra ir tokių žmonių, kurie nė žingsnio nežengia be mėgstamiausio daikto, nes yra įsitikinę, kad, jei paliks jį namie, nesiseks – būtent taip visada ir nutinka. Viena mano draugė, kažkur užmetusi mamos dovanotą kryželį, prisiekė kojos iš namų nekelti, kol to neras. Norite tikėkite, norite ne, bet nuo tada ją tikrai pradėjo persekioti nelaimės – dėl pravaikštų vos neišmetė iš darbo, o neseniai sutiktas vaikinas, išgirdęs, kad be kažkokio kryželio ji negali ateiti į pasimatymą, dingo nė neatsisveikinęs. Laimei, po poros dienų kryželis atsirado – kitaip nelaimės būtų pasibaigusios mirtimi iš bado.

Įnoringasis talismanas

Kuo skiriasi amuletai ir talismanai? Amuletai mums siejasi su akmenimis, mistiniais simboliais ir pagoniškomis apeigomis. Talismanais dažniausiai vadiname asmeninius daiktus, kurie neša sėkmę – kad ir nutrintą mažą pliušinį meškiuką. Ezoterikai nelinkę brėžti griežtos ribos tarp šių dviejų dalykų, o jei ir brėžia – tai šiek tiek kitur. „Amuletas – tai tas, kuris saugo, o talismanas atneša laimę ir sėkmę. Toks galėtų būti formalus skirtumas, – sako astrologė Palmira Kelertienė. – Bet tas pats daiktas gali būti ir amuletas, ir talismanas. Ypač jei kalbame apie akmenis.“

Amuletas yra kiek platesnė sąvoka, ji apima ir talismaną. Amuletu (lot. – amuletum, arab. – hamelet (tai, ką nešioji prie savęs) galėtume laikyti ir brangakmenį, ir batelius. O štai vadinti talismanu paprasčiausią pliušinį meškutį rimti ezoterikai turbūt nesutiktų. Nors dėl jo asmeniškumo neklystame – talismanai tvirtai susiję su turėtojo asmenybe. Talismanas nedirbs, kol nepripažins savo šeimininko asmenybe, nepasikraus jo energija ir netaps jo dalimi. Šį lemtingą aksesuarą parinkti ir pagaminti – atsakingas darbas.

Reikia atsižvelgti į tikslų žmogaus gimimo laiką, atlikti tam tikrus ritualus ir būtinai talismaną pašventinti. Taip pat svarbu žinoti, ko tiksliai norime iš šio sėkmės nešėjo – meilės, pinigų, profesinio pripažinimo, išminties ar sveikatos. Tikras talismanas negali tarnauti išsyk kelioms sritims. O jei sumanysime pasidaryti kelis skirtingiems tikslams, likimo neapgausime – krūvoje jų poveikis gerokai susilpnėja. Talismanas – gana įnoringas partneris. Vienas veikti jis nenori – tik padidina mūsų pačių turimas galias. Tad jei tų galių neturite, joks talismanas nepadės. Galima bandyti jį prisijaukinti taip, kaip senovės lietuviai jaukindavo aitvarus. Siūloma iš pradžių talismaną suvynioti į audinį (būtinai šviesų) ir padėti į nuošalią vietelę, kad pabūtų vienumoje ir jūsų pasiilgtų. Kasdien tuo pačiu metu derėtų jį aplankyti, paimti į rankas, galima net pasikalbėti. Maždaug po savaitės talismanas pripažins jus ir dirbs tol, kol pasieksite, ko tikėjotės.

Ištikimasis amuletas

Amuletas ne toks pretenzingas. Dažniausiai juo tampa aksesuaras, bet gali būti ir koks nors mėgstamas daiktas. Štai ką sako astrologė P. Kelertienė. „Esame linkę susikoncentruoti į tam tikrus simbolius, bet iš tikrųjų mus saugo daug kas, – teigia ji. – O labiausiai – geranoriškas nusiteikimas aplinkinių atžvilgiu. Tai kertinis dalykas. Kol žmogus linki kitiems tik gera, tol jis yra apsaugotas. Kai mylime visus, esame nepažeidžiami. Jei pavydi, pyksti, jauti kam nors neapykantą, jokie amuletai nepadės. Nebent šiek tiek. Visi daiktai turi tam tikrą informacinį lauką, kuris mus veikia. Yra drabužių, su kuriais sekasi. Yra piniginių, kurios pritraukia pinigus. Laimingi tie žmonės, kurie suvokia, kad ne viskas pagrįsta protu, kad yra dalykų, kuriuos reikia tiesiog pajusti.“

Kaip išsirinkti tinkamiausią?

Amuletus išsirinkti ar pasigaminti paprasčiau nei talismanus. Vieni juos renkasi pagal Zodiaką, kiti išsamiai išsianalizuoja akmenų ir simbolių reikšmes, treti vadovaujasi asmeninėmis astrominerologų rekomendacijomis, tačiau atrodo, kad pats paprasčiausias ir prieinamiausias būdas – pasikliauti nuojauta. Neretai amuletais tampa daiktai, kurie siejasi su gerais prisiminimais, maloniomis emocijomis, mylimais žmonėmis.

Astrologė P. Kelertienė įspėja, kad būna dienų, kai intuicija apgauna, bet vis dėlto ji, renkantis amuletą, – svarbiausia. Viena didžiausių ir dažniausių mūsų klaidų, jog amuleto puolame ieškoti sunkiausiais gyvenimo momentais. Tai natūralu – negi ieškosi apsaugos, kai ir taip sekasi. Anot astrologės, nelaimingą dieną įsigytas amuletas ne tik nesaugos, bet netgi gali pratęsti nelaimių grandinę.

„Yra tokia alcheminė tradicija, kuri skelbia, jos panašus „panašų traukia“ arba „turinčiam pridės, iš neturinčio atims“, – sako ji. – Prastomis dienomis reikėtų apriboti bendravimą, sumažinti darbų apimtis, nemegzti pažinčių, nieko nepirkti. Todėl labai pavojingas yra šopoholizmas – kai blogą nuotaiką bandome užmušti pirkiniais. Net jei laikinai ir pagerėja, tokią dieną įsigytas daiktas tik pritraukia bėdas, jas didina ir skatina dar didesnę priklausomybę. Tą dieną nueikite į jogos klubą, pamedituokite, pasivaikščiokite, pasėdėkite prie tekančio vandens, dažniau nukreipkite žvilgsnį į tolį. Amuletą geriausia pirkti, kai viskas sekasi ir atrodo lengva, kai tu pats švyti ir pasaulis atrodo šviesus. Tada eikite į parduotuvę ir klausykite nuojautos. Ne tik amuletai – viskas, ką įsigysi: drabužiai, technika, augalai, tokią dieną teiks džiaugsmą.“

Populiariausi amuletai – akmenys. Nors, anot P. Kelertienės, viskas, ką įsigyjame laimingą dieną, padeda mums išsaugoti ir didinti tą šviesą ateityje, akmenų energija – koncentruotesnė.

Akmenys ir simboliai

Yra žmonių, kuriuos nuojauta nuolat apgauna, o vidinis balsas nesileidžia į kalbas. Jie norėtų aiškesnių rekomendacijų. P. Kelertienė dalyti bendro pobūdžio patarimų, kuriam Zodiako ženklui koks amuletas tinka, nesiryžta: „Astrologijoje tiek daug išlygų, saulės padėties nepakanka, kad galėtum vien pagal tai parinkti amuletą. Visi bendri siūlymai, kuriuos tenka skaityti, balansuoja ties neprofesionalumo riba.“

Lietuviams, anot astrologės, stipriausią apsaugą teikia gintaras. Vis dėlto tai nereiškia, kad visiems lietuviams derėtų rinktis tik lietuviškus akmenis ar simbolius. Tokie labiausiai tiktų tradicijas vertinančiam Vėžiui, o štai klajūnui Šauliui geriau – iš svetimų šalių parvežti amuletai.

Su akmenimis derėtų elgtis atsargiai – paprastai tie, kurie pajėgūs daug duoti, daug reikalauja ir patys. Ypač tai būdinga brangakmeniams: deimantams, perlams, rubinams, smaragdams, safyrams. Vienu galingiausių laikomas deimantas. Jį turintis žmogus turi būti gana stiprus ir savimi pasitikintis – deimantas nepripažįsta nei tingėjimo, nei pralaimėjimo. O štai safyrai laikomi meilę pritraukiančiu talismanu, ir nešioti juos reikia poromis (tai gali būti du vienodi pakabukai ar žiedai): sako, po vieną jie ilgai netveria – pasimeta.

Mažiau rizikos yra renkantis pusbrangius akmenis. Svarbiausia, kad jie būtų natūralūs, o ne dirbtinai užauginti – pastarieji turi tik tiek galių, kiek jiems suteikiame mes patys.

Kalbama, kad netinkamai parinktas amuletas, užuot saugojęs, pritraukia nelaimes. P. Kelertienė mano, kad tai beveik neįmanoma. Vienintelis akmuo, kurį astrologė išskirtų kaip pavojingą, – serpentinas. „Jis pritraukia išbandymus, pagundas. Šiuo akmeniu neretai naudojasi vienuoliai, kad pažintų savo tamsiąsias puses ir išmoktų įveikti gundymus, tačiau ramybės trokštantiems žmonėms jo geriau vengti“, – teigia P. Kelertienė. Anot jos, priežastis, kodėl daiktas neša ar atima sėkmę, dažniausiai susijusi ne su to daikto savybėmis, o su įsigijimo aplinkybėmis: „Nelaimes gali atnešti papuošalas, ypač auksinis, susijęs su smurtu. O geriausia apsauga yra relikvijos, perduodamos iš kartos į kartą, net jei jas dovanojusio giminaičio gyvenimas ir nesusiklostė labai gerai. Kas kita, kai daiktus perki antikvarinėse parduotuvėse. Čia reikėtų būti atsargesniems, klausti savo intuicijos – limpa tas daiktas ar ne. Ypač puikiai mus saugo dovanoti daiktai – tik ne tie, kuriuos kas nors įteikė iš reikalo, formaliai, nupirkęs paskubomis, o dovanoti su meile, gerais linkėjimais.“

Amuletą galima pasigaminti pačiam arba, išsirinkus akmenį, užsakyti juvelyrui, kuriuo pasitikite. Toks daiktas veiks geriau nei masinės gamybos produktas, įsigytas prekybos centre. Jei perkate akmenį, iš pradžių palaikykite jį rankoje. Stebėkite, kaip jaučiatės jį turėdama, ar limpa prie jūsų, ar greitai sušyla (neturėtų šilti tik kalnų krištolas).

Simbolių taip pat yra įvairių – nuo gyvūnų atvaizdų iki runų. Universaliausiais ir galingiausiais laikomi kryžius ir žvaigždė. Kadangi kryžius yra ir krikščionybės simbolis, su juo susiję labai prieštaringi pasakojimai ir vertinimai. Vieni sako, kad, nešiodami papuošalus su kryžiumi, užsikrauname sau ant pečių rūpesčių ir vargų naštą. Kiti jaučiasi jo labai saugomi.

Anot P. Kelertienės, kalbant apie kryžių, taip pat yra svarbios jo įsigijimo aplinkybės (labai saugo artimų žmonių dovanoti) ir tai, ar jis – tiesiog papuošalas, ar liturginis kryžius. „Pašventintas turi didelę apsaugą, o nepašventintas, simbolizuojantis Kristaus kančią, gali atnešti ir problemų, – sako astrologė. – Beje, akmenys, kurių forma panaši į kryžiaus, irgi turi labai didelę apsaugą – jie nesimbolizuoja kančios ir yra itin galingi gynėjai. Vienas tokių akmenų – staurolitas.“

Šukės laimę nešaBene daugiausia prietarų yra susiję su vestuviniais žiedais, kadangi tai – labai konkretus santykių simbolis. Kiekvienas gali papasakoti istorijų, kaip žmonės, pametę ar sugadinę žiedus, netrukus išsiskyrė.

Iš tikrųjų mūsų baimė, susijusi su pamestais amuletais, yra nepagrįsta – tai dažniausiai nereiškia nieko bloga. Šis „lemtingas“ įvykis gali tiesiog žymėti vieno (galbūt blogo) gyvenimo etapo pabaigą ir kito (be abejo, gero) pradžią. Gali būti, kad akmuo „pabėgo“, nes jums jis paprasčiausiai netiko. O štai P. Kelertienė siūlo netgi pasidžiaugti: „Amuleto pametimas yra išankstinis užmokestis už kažkokį blogį, kuris galėjo nutikti. Taip mokama už senas karmines problemas, kurios gali prišaukti nelaimes. Tad neverta bijoti pamesti amuletą. Netgi priešingai – reikėtų tuo pasidžiaugti.“

Tikėti ar ne?

Anot psichologės Aušros Griškonytės, tikėjimas antgamtinėmis jėgomis liudija žmogaus silpnumą, pasitikėjimo savimi stoką ir gali būti pavojingas, nes, užuot ieškojęs sprendimo, jis tik pasyviai laukia pagalbos iš šalies.

Tik neskubėkime vertinti ar smerkti – gal žmonės, kurie, apsikarstę amuletais ir talismanais, sėdi ant sofos ir laukia, kada pas juos ateis sėkmė, ir atrodo kiek juokingi, tačiau kiekvieno mūsų gyvenime būna etapų, kai nei iš šio, nei iš to ima nesisekti. Arba priešingai – jaučiame, kad stovime ant gerų permainų slenksčio, tačiau niekaip neįstengiame persiristi į kitą pusę – atrodo, tarsi trūktų mažo, bet svarbaus stumtelėjimo.

Koks amuletas Jums tinka pagal Zodiaką

Nors astrologai teigia, kad bendrosios rekomendacijos yra beveik bevertės, tačiau kartu su intuicija jos gali padėti išsirinkti tinkamiausią apsaugą.

Avinui – auksas, įvairiaspalvės plunksnos, raudona spalva.

Jaučiui – drambliukas, žiedas ant grandinėlės, mėlyna spalva.

Dvyniams – raktelis, drugelio piešinys, rašiklis, geltona spalva.

Vėžiui – mėnulis, sidabrinės monetos ir papuošalai, pilka spalva.

Liūtui – žvaigždė, auksas, kinų monetos, geltona spalva.

Mergelei – pelėda, ąžuolo gilės, koralai, raudona spalva.

Svarstyklėms – širdis, in ir jang simboliai, žalsva ar melsva spalva.

Skorpionui – varlytė, rubinas, kriauklės, raudonos ir juodos deriniai.

Šauliui – skarabėjus, elnio ragai, purpuro ir tamsiai mėlyna spalvos.

Ožiaragiui – vėžlys, kalnų krištolas, upelio akmuo, žalia spalva.

Vandeniui – angelas, širdis, aksesuarai su turkiu, žydra spalva.

Žuvims – kriauklelė, delfinas, mazgelis, jūros žalumo spalva.

Originalių dovanų bei idėjų, kaip šventėms papuošti namus, ieškokite PC VCUP parduotuvėse. Daugiau informacijos: www.facebook.com/CentrasVCUP

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis