Viešbučių valdytojos namuose - klasikinis stilius su antikvariato prieskoniu

Viešbučių valdytojos Cristinos Zucchi namų Komo mieste interjeras – toks elegantiškas ir prabangus, kad net nesitiki, jog jo nuotraukos nepublikuotos jokiame leidinyje.

„Moteris“ – pirmasis žurnalas, kurį žavi šviesiaplaukė įsileido į privačią erdvę.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- Italai nėra tokie idealūs, kaip gali atrodyti
- Kada kirpti plaukus, kad jie taptų gražesni
- Astrologė Rita: šiuo metu norėkite atsargiai
- Kakavinis pyragas su varške, bananais ir juodaisiais serbentais
- Rask 5 skirtumus ir laimėk kvepalus

Mūsų viešnage Kome – kurortiniame Italijos miestelyje (Lombardijos regione) – rūpinusis Monica Neroni savo geros bičiulės namus apibūdino kaip itališkos elegancijos pavyzdį: „nedideli, bet labai jaukūs ir mieli.“

„Esu didelė „Chanel“ gerbėja“, – dar vieną silpnybę išduoda Cristina ir iš nediduko seifo drabužinėje ištraukia štai šį perlų bei deimantų vėrinį
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Įžengusios pro aukštas dvivėres medines duris patekome... į prabangius daugiau kaip šimto kvadratinių metrų apartamentus

„Įdomu, kiek italų gyvena tokiuose „nedideliuose“ būstuose“, – svarsčiau žvalgydamasi po muziejų primenantį prieškambarį. Antikvariniai šviestuvai su krištolo karuliais, milžiniškas strazdanotas veidrodis, litografijos ir senoviniai atspaudai masyviuose auksintuose rėmuose, didžiulės vazos su vešinčiomis orchidėjomis, girgždantis ąžuolinis parketas, iš rėmelių beveik iškritęs (matyti, kad dažnai apžiūrinėjamas) graikų „Teen Vogue“ viršelis su Cristinos dukros Camillos nuotrauka, jokių kabyklų, spintelių, batų dėžių...

Daug keliaujanti ir viešbučių interjeru besidominti Cristina Zucchi savo svajonių būstą kūrė trejus metus
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Tokioje erdvėje jautiesi labiau meno šventovėje nei namuose, kur kas vakarą verdama sriuba. O sriuba čia ir nekvepia (nors kvapams šiuose namuose skiriamas ypatingas dėmesys): italai jos valgo retai, be to, po dešimt valandų per dieną viešbutyje praleidžianti šeimininkė prisipažįsta gaminanti nedažnai, tačiau kavą ruošia nuostabią. Tuo įsitikinome, kai, pasiūliusi tikros itališkos, ant viryklės užkaitė kavinuką. Vis dėlto šie namai kažkaip šildo...

Ypatingas svetainės interjero akcentas – klasicistinio stiliaus marmuro židinys su išsikišusia atbraila mieliems niekučiams ir žvakidėms sudėti. Toks būdingas Lombardijos regionui
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Įkvepia viešbučiai

Ponia Cristina, galima sakyti, užaugo viešbučiuose. Jos tėvai tarsi dar vieną šeimos narį puoselėjo 20 kambarių viešbutėlį, tad moteris tikina nuo trejų metų žinojusi, jog seks tėvų pėdomis. C. Zucchi negalėtų suskaičiuoti, kiek viešbučių per gyvenimą aplankė, tačiau neabejoja, jog šie suformavo ypatingą jos pačios namų estetiką.

Pirmiausia Cristina įsigijo ir į naujus namus atsivežė antikvarinį krištolo sietyną
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Beveik pusę savo gyvenimo viešbučiams vadovaujanti ponia Cristina ypač žavisi Niujorke esančiu „Carlyle“. „Savo tuomečiam šefui pasakiau, kad privalau ten nuvykti, taigi išskridau į Niujorką ir penkerius metus, neskaičiuodama valandų, plušau be jokio atlygio, kad tik galėčiau iš arti pamatyti, kaip dirbama geriausiame pasaulio viešbutyje. Tie metai man buvo be galo svarbūs“, – ima pasakoti moteris, kai paimu į rankas ant kavos stalelio pūpsantį storą albumą.

Prieškambariui moteris pasirinko kiek neįprastą spalvą – mėlyną
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Nuo 1994-ųjų C. Zucchi vadovauja nedideliam, tačiau Kome populiariam viešbučiui „Albergo Terminus“. Sako pasvajojanti ir apie nuosavą šeimos – kokį turėjo jos tėvai.

Nieko nereikalinga

Į 150 m2 ploto apartamentus Komo senamiesčio širdyje Cristina įsikėlė 2007 metais. Iš buvusio biuro „paveldėjo“ tik išlikusias autentiškas lubas. Pusmetį butas buvo restauruojamas, o dar trejus metus šeimininkė kūrė jo veidą ir gražino, iš antikvariatų po vieną rinko unikalius baldus, šviestuvus, veidrodžius, paveikslus, puošybos detales... Kai kurie baldai (pavyzdžiui, virtuvės komplektas) pagaminti pagal užsakymą, keletą parsigabeno iš senelių namų.

Šeimininkės miegamasis – žemesnėmis lubomis nei visas būstas, nes įrengtas antresolėje virš dukters kambario. Komoda atkeliavusi iš senelių namų
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Pirmasis čia atsivežtas daiktas – didžiulis valgomojo sietynas, įsigytas vietinėje antikvarinių prekių parduotuvėje. „Ieškau ilgai, nes šimtu procentų turiu būti įsitikinusi, kad radinys man tikrai tinka, patinka. Turiu pajusti meilę iš pirmo žvilgsnio, taigi bet ko neperku“, – su šypsena apie atrankos kriterijus, kuriais vadovaujasi kurdama namų interjerą, pasakoja išlavintą skonį turinti, tačiau gana išranki esanti moteris. Štai jau metus ji ieško dukters kambario kėdėms tinkamo audinio, tačiau „chemija“ vis neįvyksta.

Dauguma daiktų C. Zucchi namuose yra atkeliavę iš antikvariatų
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Kai įsikraustė, buto sienos buvo geltonos, bet ši spalva naujajai šeimininkei nepatiko, tad paprašė meistrų nudažyti jas šviesiai kremine. Prieškambariui ir virtuvei pasirinko šiek kiek neįprastą – švelniai žydrą (esu girdėjusi, kad mėlyna slopina apetitą, be to, dabar yra madingiausia interjero spalva). „Viską įrengiau pagal savo skonį, todėl šiuose namuose jaukiai jaučiuosi ir aš pati, ir mano draugai“, – su šypsena pasakoja stilinga moteris.

Šeimininkė dievina saldumynus. Juos dažniausiai perka vietos krautuvėlėse
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Pagaminta Italijoje

Ilgas melsvas koridorius veda į šviesų ir erdvų saloną, sujungtą su valgomuoju. Čia verda Cristinos ir jos draugų gyvenimas – moteris mėgsta rengti vakarėlius. Namų akys – langai – nakčiai uždengiamos šilko draperijomis. Šilkiniais apmušalais (šių moteris ieškojo irgi ne vieną mėnesį) aptraukti ir svetainės baldai, dekoratyvinės pagalvėlės. Komo provincija garsėja šilku, tad audiniai yra vietiniai, itališki, daugiausia – kompanijos „Ratti“. Dauguma baldų ir interjero detalių atkeliavo iš Milano bei kitų Italijos miestų antikvariatų, yra šimtu procentų itališki.

Dvylikametės Camillos kambarys įrengtas tuo pačiu klasicistiniu stiliumi. Auksintą baldakimo karūną, kaip ir daugumą baldų, Cristina rado antikvariate
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Ypatingas svetainės interjero akcentas – klasicistinio stiliaus marmuro židinys su išsikišusia atbraila mieliems niekučiams ir žvakidėms sudėti. Toks būdingas Lombardijos regionui.
Greta svetainės įrengta nedidelė funkcionali virtuvė. Ant kambario viduryje stovinčio stalo marmuriniu stalviršiumi dailiai išrikiuoti stiklo indai su skanėstais (sviestiniais sausainiais, biskočiais (it. biscotti) – mat Cristina labai mėgsta saldumynus.

Marmuriniame vonios kambaryje – blausios spalvos ir ryškūs kvapai. Ant sienos – Komo ežero vaizdai
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Iš svetainės patenkama į nedidelę erdvę – drabužinę ir vadinamąjį tamsųjį kambarėlį. Pastarajame yra skalbyklė ir įvairūs buities rakandai. Moteris mėgsta pati tvarkytis namuose, tik retkarčiais kreipiasi į padėjėją pagalbos. „Neįsivaizduoju, kaip galėčiau patikėti namus svetimam žmogui“, – tikina Cristina.

Dukros Camillos nuotrauka – mamos pasididžiavimas – jau puošė graikų „Teens Vogue“ viršelį
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Pirmame aukšte įrengtas, anot šeimininkės, mažas vonios ir dukros Camillos kambarys. 12-metės valdose karaliauja švelni rožinė (tokios spalvos net mergaitės kompiuteris). Rodydama nuotraukas dukters kompiuteryje, ponia Cristina džiaugiasi sutampančiu jos ir dukters skoniu.

Šviestuvas net mažytėje virtuvėje – įmantrus. Jį šeimininkė restauravo pati: nusipirko trūkstamų krištolo gabalėlių ir pritvirtino vielutėmis
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)

Virš Camillos kambario, antresolėje, moteris įsirengė miegamąjį. „Žinau, tai keista“, – juokiasi šeimininkė. Į jos valdas veda stikliniai laiptai. Cristina sako tokį neįprastą sprendimą pasirinkusi todėl, kad norėjo suteikti būstui modernumo, pagyvinti interjerą. Greta lovos, ant didžiulio aksominio minkštasuolio, dailiai sukrauti interjero žurnalai ir stirta knygų. Moteris mėgsta užsidegti žvakių ir vakaroti skaitydama.

Kvepia visi namai

Ypatingi šių namų „gyventojai“ – kvapai. Cristina prisipažįsta tiesiog dievinanti kvapiąsias žvakes. Šių pridėliota įvairiuose namų kampeliuose, nuo jų kvapo net svaigsta galva. „Mėgstu grįžusi namo, ypač žiemą, jas visas uždegti“, – sako Cristina. Labiausiai ją žavi gardenijų aromatas, kvapiosios kalėdinės „Ralph Lauren“, „Holiday“ ir „Diptyque“ žvakės. Šių pirkti specialiai vyksta į Milaną, nes į Komą jų nebeatveža. Kvapiąsias „ekspozicijas“ Cristina keičia bent du kartus per metus: būtinai prieš Kalėdas ir dažniausiai pavasarį.

Beje tam, kad namai skaniai kvepėtų, visai nebūtina belstis į mados sostinę. Cristina rodo į didžiulę plokščią lėkštę prieškambaryje, į kurią priberta aguonų: šias papurškus mėgstamais kvepalais, po namus pasklinda subtilus aromatas.

Moteris sako, kad nepakartojamą aurą bei kvapą skleidžia ir į vazas primerktos šviežiai skintos gėlės. Ypač žavisi tulpėmis, orchidėjomis ir hortenzijomis. Norėdama, kad gėlės derėtų interjere, renkasi tik baltas, išimtis – žydri hortenzijų žiedai. „Jei namie nėra pamerktų gėlių, iš karto kažko trūksta“, – sako Cristina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis