Velykų stalo istorija ir tradicijos

Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, tačiau toli gražu tai ne vienintelis patiekalas, kuris valgomas šios šventės metu. Jį puikiai papildo daugybė tradicinių ir netradicinių patiekalų, papuošimai, erdvės Velykiniams žaidimams ir kitos smulkmenos.
© Asmeninio albumo nuotr.

Anksčiau labai skyrėsi Velykų stalas bajorų ir paprastų valstiečių šeimose. Bajorai stalą nukraudavo po vieną šerną kiekvienam mėnesiui, įdarydavo ėriukus, vaišindavo svečius elniena ar kita žvėriena, gausiai siūlydavo pyragų. Tačiau tokie laikai – jau praeitis ir šiai dienai stalų nukrovimas labiau priklauso ne nuo finansinės padėties (žinoma, tai vis dar daro įtaką), bet nuo požiūrio, tradicijų laikymosi, šeimos pomėgių.

Be abejonių, ant Velykų stalo lyderiauja margučiai. Jie svarbūs ir vaikams, ir suaugusiems, į juos kreipiama daug dėmesio. Margučiai kruopščiai dažomi tradiciniais ar šiuolaikiniais metodais. Dažniausiai stengiamasi margučius sudėti į aukštą, puošnų indą stalo viduryje, nevengiama pintinių. Besilaikantieji tradicijų indą margučiams puošia pagal tam tikrą spalvų aiškinimą. Dugnas dažnai dengiamas juodu audeklu ar dažomas tamsiai, taip simbolizuojant padėką žemei, iš kurios ir visos gėrybės. Pagausėjimo siekiančios šeimos daugiau dėmesio skiria raudonai spalvai, kuri žymi vaisingumą, pradžią. Ūkį turintys žmonės daugiau dėmesio gali skirti derliui, todėl renkasi geltoną, gelsvą, rusvą spalvas, kurios nuo senų laikų siejamos su javais ir jų gausiu derliumi, nevengiama žalios spalvos, kuri ypatingai gerai atspindi vešlią augmeniją, pakankamai žolės besiganantiems gyvuliams. Šios spalvos ir jų reikšmės tinka ne tik dekoruojant stalo centre stovintį indą su margučiais, bet kartu ir puošiant kitus patiekalus, stalą, kambarį.

Dar senolių pamėgtas šventės kepinys – Velykų boba – ne ką mažiau svarbus už margučius. Tai mielinis kepinys, nuo kurio tradiciškai prasidėdavo velykiniai šeimos pusryčiai. Pagal katalikiškas šios šventės tradicijas, kepinys turėtų būti pašventintas bažnyčioje, tačiau šiai dienai daugiausiai išlikusi tik tradicija pirmiausiai paragauti Velykų bobos, o po to imtis kitų šventinių pusryčių patiekalų.

Velykų stalo istorija ir tradicijos
© Asmeninio albumo nuotr.

Ant stalo puikiai tiks ir sotūs kepti kumpiai, šaltiena, gausybė įvairiausių pyragų. Svarbu kuo daugiau patiekalų papuošti ir pagardinti žalumynais – tai puikus pavasario simbolis. Pasirūpinti iš anksto galite daiginamomis avižomis ar specialia Velykų žole, kurios sėklų prieš šventę gausu įvairiausiose prekybos vietose.

Svarbią vietą užima padažai. Ypatingai vertinama viskas, kas yra iš savo daržo. Prie kiaušinių dažniausiai siūlomas majonezas, tačiau viena iš būtinybių tikram Velykų stalui yra krienai. Ypač tinka naminiai, stiprūs krienai, kurie gali priversti net ir ašarą išspausti. Ruošiant įdarytus patiekalus puikiai tinka majonezo ir krienų padažas, taip pat tinka padažai, gausūs žolelių, tokių kaip krapai, petražolės ir kt.

Tradiciniu Velykų gėrimu laikomas kmynų gėrimas. Jį gana greitai ir nesunkiai pasidaryti galima namuose. Į vandenį įberti kmynų (1 litras vandens – vienas šaukštas kmynų), kelias minutes (ne ilgiau 10) pavirinti, leisti jam atvėsti ir tada jį papildomai galima pagarinti medumi ar razinomis, kitais džiovintais vaisiais.

Po velykinių sočių pusryčių puikiai tinka saldumynai, todėl vertėtų ant stalo patiekti bent kelis pyragus, tarp kurių patrauklus nekeptas varškės pyragas – Pascha. Taip pat puikiai tinka įvairūs džiovinti vaisiai, šokoladiniai kiaušiniai ar iš šokolado lieti Velykų zuikučiai, ypač jei šeimoje yra vaikų.

Velykų stalas – kiekvienos šeimos pasirinkimas, kuris priklauso nuo tradicijų šeimoje svarbos, prieš šventę turimo laiko stalo parengimui, patiekalų gamybai ir namų tvarkymuisi (pavasaris – puikus metas generalinei tvarkai). Tačiau paisyti bent kai kurių tradicijų per Velykas reikėtų kiekvienai šeimai, kad tai netaptų eiliniu pasisėdėjimu prie stalo ir persivalgymu.

patarimupasaulis.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namai

Gyvenimas gamtos apsuptame name – tarsi sanatorijoje

Greta tyvuliuojantis Akmenos ežeras ir jo apylinkės… Tokį vaizdą pro savo namo langus kasdien regi Žanetos ir Henriko Genučių šeima. Dėl šio grožio, ramybės prieš dešimt metų jie ir ryžosi keltis keliasdešimt kilometrų už miesto – į Trakų rajone esančias Jovariškes.

Velykų stalo istorija ir tradicijos

Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, tačiau toli gražu tai ne vienintelis patiekalas, kuris valgomas šios šventės metu. Jį puikiai papildo daugybė tradicinių ir netradicinių patiekalų, papuošimai, erdvės Velykiniams žaidimams ir kitos smulkmenos.

4 nauji ir šiuolaikiški kiaušinių marginimo būdai (14)

Artėjant šv. Velykoms pradedama sukti galvas, kaip originaliai ir išradingai reikės šiais metais marginti kiaušinius. Turbūt visi žinome standartais jau tapusius marginimo būdus, tokius kaip: dažymas svogūnų lukštais, dekoravimas vašku ar džiovintomis žolelėmis, skutinėjimas.

Kaip nuo šiol mokėsime už komunalines paslaugas? (4)

Lietuvos bankams paskelbus apie senųjų atsiskaitymo knygelių panaikinimą, dalis gyventojų liko nežinioje: tai visgi kaip nuo šiol atsiskaityti už mėnesio paslaugas?

Būsto ieškojusią menininkę užbūrė medinė veranda: „Tarsi pas Čechovą. Noriu“

Žvėryne, netoli Neries, esantis Vilniaus dailės akademijos profesorės scenografės Virginijos Idzelytės-Dautartienės ir jos vyro inžinieriaus Algio būstas alsuoja istorija, šiam sostinės rajonui būdinga dvasia, kasdienybės muzika, poezija ir šeimininkų vidų atliepiančiu tikrumu bei meniniu skoniu.

6 kambariniai augalai, kurie turi būti auginami kiekvienuose namuose (13)

Tai, kad dauguma augalų turi gydomųjų savybių, žmonės žinojo jau senų senovėje. Rinktis kambarinius augalus reikia ne tik pagal grožį, bet ir atsižvelgiant į jų naudą.

Svajonių butas – su įspūdinga terasa (54)

Vos įžengusi pro šio buto sostinės šiuolaikinių namų kvartale duris, ekonomistė, namų kvepalų kūrėja Giedrė Apanavičienė iškart pajuto – ši vieta yra jos. Ir nebenorėjo niekur kitur keltis.

Ar žinojote: krakmolas – priemonė nuo 20 problemų (9)

Paprasčiausio bulvių krakmolo anksčiau visada būdavo kiekvienoje virtuvėje, o dabar šį vertingą produktą pamiršo. Kai močiutė man papasakojo apie jo ypatybes, iš pradžių nepatikėjau, o paskui nutariau pabandyti. Veiksminga. Daugelį buities problemų galima išspręsti be brangių cheminių preparatų. Pabandykite ir Jūs!

Šiuolaikinė dilema: greitai ar kokybiškai mėgautis kava?

Žmonių noras turėti ir pasiekti daugiau, greičiau, pigiau kas dieną didina gyvenimo ir verslo tempą. Ne vienas gamintojas susiduria su dilema norėdamas suderinti gamybos apimtį, greitį, pelną ir produkto kokybę. O ką apie tai svarbu žinoti pirkėjui, kuris atokvėpio akimirką tiesiog nori mėgautis sodraus aromato ir skonio kava?

Kaip tinkamai prižiūrėti megztinius, kad džiugintų ne vienerius metus

Daugelis iš mūsų mano, jog tam, kad turėtume gražų megztinį, tereikia vieno dalyko – tiesiog jį nusipirkti. O įsigijus tokį drabužį, jis tarsi savaime turi išlikti toks, lyg pirktas tik vakar. Iš tiesų viskas yra kiek kitaip.

7 patarimai, kaip vizualiai padidinti vonios kambarį (3)

Mažas vonios kambarys – dažna problema, pasitaikanti tiek senuose, tiek naujuose butuose. Dažniausiai mažame vonios kambaryje trūksta ne tik vietos, bet ir šviesos. Tokiu atveju jis atrodo nejaukus, šaltas ir toli gražu neragina užsukti vos prabudus ryte ar grįžus po sunkios darbo dienos.

Aktorė Valda Bičkutė apie savo namus: mažai investicijų – didelis rezultatas (75)

Paklausta, be ko neįsivaizduoja savo namų, kino, televizijos ir teatro aktorė Valda Bičkutė nedvejodama atsako: „Be kvapo.“

Erica Jennings: namuose per Kalėdos karaliauja kelios moterys. ŠVENTINIO PYRAGO RECEPTAS (38)

Dainininkė Erica Jennings su vyru Jurgiu Didžiuliu, sūnumis Pranu ir Antanu jau antras Kalėdas švenčia Jurgio seneliams priklausiusiuose namuose. Jie šiai porai ypatingi...

Patarimai, kaip paprastomis priemonėmis efektingai ir šiek tiek kitaip supakuoti dovanas

Štai ir atėjo paskutinioji savaitė prieš šv. Kalėdas. Dovanas reikia kuo greičiau supakuoti ir sudėti į Kalėdų senelio maišą. Čia pateiksime kelis naudingus patarimus, kaip paprastomis priemonėmis labai efektingai ir šiek tiek kitaip supakuoti dovanas.