Velykų stalo istorija ir tradicijos

Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, tačiau toli gražu tai ne vienintelis patiekalas, kuris valgomas šios šventės metu. Jį puikiai papildo daugybė tradicinių ir netradicinių patiekalų, papuošimai, erdvės Velykiniams žaidimams ir kitos smulkmenos.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Anksčiau labai skyrėsi Velykų stalas bajorų ir paprastų valstiečių šeimose. Bajorai stalą nukraudavo po vieną šerną kiekvienam mėnesiui, įdarydavo ėriukus, vaišindavo svečius elniena ar kita žvėriena, gausiai siūlydavo pyragų. Tačiau tokie laikai – jau praeitis ir šiai dienai stalų nukrovimas labiau priklauso ne nuo finansinės padėties (žinoma, tai vis dar daro įtaką), bet nuo požiūrio, tradicijų laikymosi, šeimos pomėgių.

Be abejonių, ant Velykų stalo lyderiauja margučiai. Jie svarbūs ir vaikams, ir suaugusiems, į juos kreipiama daug dėmesio. Margučiai kruopščiai dažomi tradiciniais ar šiuolaikiniais metodais. Dažniausiai stengiamasi margučius sudėti į aukštą, puošnų indą stalo viduryje, nevengiama pintinių. Besilaikantieji tradicijų indą margučiams puošia pagal tam tikrą spalvų aiškinimą. Dugnas dažnai dengiamas juodu audeklu ar dažomas tamsiai, taip simbolizuojant padėką žemei, iš kurios ir visos gėrybės. Pagausėjimo siekiančios šeimos daugiau dėmesio skiria raudonai spalvai, kuri žymi vaisingumą, pradžią. Ūkį turintys žmonės daugiau dėmesio gali skirti derliui, todėl renkasi geltoną, gelsvą, rusvą spalvas, kurios nuo senų laikų siejamos su javais ir jų gausiu derliumi, nevengiama žalios spalvos, kuri ypatingai gerai atspindi vešlią augmeniją, pakankamai žolės besiganantiems gyvuliams. Šios spalvos ir jų reikšmės tinka ne tik dekoruojant stalo centre stovintį indą su margučiais, bet kartu ir puošiant kitus patiekalus, stalą, kambarį.

Dar senolių pamėgtas šventės kepinys – Velykų boba – ne ką mažiau svarbus už margučius. Tai mielinis kepinys, nuo kurio tradiciškai prasidėdavo velykiniai šeimos pusryčiai. Pagal katalikiškas šios šventės tradicijas, kepinys turėtų būti pašventintas bažnyčioje, tačiau šiai dienai daugiausiai išlikusi tik tradicija pirmiausiai paragauti Velykų bobos, o po to imtis kitų šventinių pusryčių patiekalų.

Velykų stalo istorija ir tradicijos
© Asmeninio albumo nuotr.

Ant stalo puikiai tiks ir sotūs kepti kumpiai, šaltiena, gausybė įvairiausių pyragų. Svarbu kuo daugiau patiekalų papuošti ir pagardinti žalumynais – tai puikus pavasario simbolis. Pasirūpinti iš anksto galite daiginamomis avižomis ar specialia Velykų žole, kurios sėklų prieš šventę gausu įvairiausiose prekybos vietose.

Svarbią vietą užima padažai. Ypatingai vertinama viskas, kas yra iš savo daržo. Prie kiaušinių dažniausiai siūlomas majonezas, tačiau viena iš būtinybių tikram Velykų stalui yra krienai. Ypač tinka naminiai, stiprūs krienai, kurie gali priversti net ir ašarą išspausti. Ruošiant įdarytus patiekalus puikiai tinka majonezo ir krienų padažas, taip pat tinka padažai, gausūs žolelių, tokių kaip krapai, petražolės ir kt.

Tradiciniu Velykų gėrimu laikomas kmynų gėrimas. Jį gana greitai ir nesunkiai pasidaryti galima namuose. Į vandenį įberti kmynų (1 litras vandens – vienas šaukštas kmynų), kelias minutes (ne ilgiau 10) pavirinti, leisti jam atvėsti ir tada jį papildomai galima pagarinti medumi ar razinomis, kitais džiovintais vaisiais.

Po velykinių sočių pusryčių puikiai tinka saldumynai, todėl vertėtų ant stalo patiekti bent kelis pyragus, tarp kurių patrauklus nekeptas varškės pyragas – Pascha. Taip pat puikiai tinka įvairūs džiovinti vaisiai, šokoladiniai kiaušiniai ar iš šokolado lieti Velykų zuikučiai, ypač jei šeimoje yra vaikų.

Velykų stalas – kiekvienos šeimos pasirinkimas, kuris priklauso nuo tradicijų šeimoje svarbos, prieš šventę turimo laiko stalo parengimui, patiekalų gamybai ir namų tvarkymuisi (pavasaris – puikus metas generalinei tvarkai). Tačiau paisyti bent kai kurių tradicijų per Velykas reikėtų kiekvienai šeimai, kad tai netaptų eiliniu pasisėdėjimu prie stalo ir persivalgymu.

patarimupasaulis.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namai

Šimtamečiai dailininkės namai slepia galybę istorijų (5)

Vilnietė tapytoja, dailės pedagogė Arūnė Tornau dar yra talentinga istorijų pasakotoja. Ji daug žino bei mielai pasakoja ir apie vietą, kurioje gyvena, – pačiame sostinės centre esantį istorinį kvartalą, vadinamą Montvilos kolonija arba Montvilos trikampiu.

Sužinokite, kaip sukurti namuose prabangą ir eleganciją (1)

„Qi“ kolekcija – tai prestižinio italų prekės ženklo „Scavolini“ meistriškumas ir Japonijos studijos „Nendo“ išskirtinio požiūrio duetas, interpretuojantis dizainą kaip siurprizą, eksperimentavimą bei rafinuotas detales.

Kalėdinių dekoracijų TOP 5 – kad namai atrodytų šventiškai ir naujai

Kalėdinę puošybą užkariauja rankų darbo dekoracijos ir netikėtos spalvos.

5 priežastys įsigyti oro drėkintuvą (1)

Oro drėkintuvas – absoliučiai nepakeičiamas dalykas, ypač gyvenantiems bute. Varle.lt buitinės technikos ekspertas Justinas Kaušinis pateikia penkias priežastis, kodėl dabar verta investuoti į oro drėkintuvą.

Namų puošybos salono atidarymas sudomino garsenybes (3)

Trečiadienio vakarą žinomi vilniečiai rinkosi į naujojo salono „The Home Story“ atidarymo vakarą miesto stiliaus centre „Europa“.

Svajonių namuose dera šviesa, estetika ir minimalistinis stilius (9)

Nauji namai jaunai šeimai tapo jaukia ramybės oaze su tiesiog unikaliai derančiomis spalvomis, medžio tonais be jokių dėmesį blaškančių detalių.

Garsios dizainerės J. Janus namas išsiskiria moderniomis formomis ir santūriomis spalvomis

Mados namų „Julia Janus“ įkūrėjos vilnietės drabužių dizainerės Julijos Janus būsto, kuriame gyvena, stilistika neatsiejama nuo jos kūrybos. Menininkės namai, kaip ir pastarųjų metų drabužių, aksesuarų, galanterijos, indų kolekcijos, yra įkvėpti gamtos, išsiskiria moderniomis formomis ir santūriomis spalvomis.

Interjero dizaineris D. Serapinas: tinkamai parinktas apšvietimas gali kardinaliai pakeisti aplinką

Šviestuvas šiuolaikiniuose namuose įgauna vis svarbesnį vaidmenį – tai ne vien kokybiško apšvietimo šaltinis, bet ir dekoro detalė, padedanti kurti nuotaiką patalpose.

Kaip išvengti chaoso spintose, pataria efektyvaus tvarkymo konsultantė (1)

Beveik visos dienos prasideda ir baigiasi stovint prie rūbų spintos, todėl labai svarbu, kokia ji yra: ar pravėrus duris vaizdas džiugina ir ar joje lengva rasti norimų vilkėti drabužių.

Kaunietės kuriamos lėlės tampa interjero puošmena (16)

Atsiradus socialiniams tinklams, turbūt daugelis nustebome – kiek daug rankdarbių kūrėjų ir puoselėtojų turime. Anksčiau, norėdami įsigyti originalių rankų darbo grožybių, sukdavome galvas, kur jų ieškoti, prašydavome patarimų iš draugų, o dabar... akys raibsta nuo jų gausos interneto erdvėje.