Velykų stalo istorija ir tradicijos

Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, tačiau toli gražu tai ne vienintelis patiekalas, kuris valgomas šios šventės metu. Jį puikiai papildo daugybė tradicinių ir netradicinių patiekalų, papuošimai, erdvės Velykiniams žaidimams ir kitos smulkmenos.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Anksčiau labai skyrėsi Velykų stalas bajorų ir paprastų valstiečių šeimose. Bajorai stalą nukraudavo po vieną šerną kiekvienam mėnesiui, įdarydavo ėriukus, vaišindavo svečius elniena ar kita žvėriena, gausiai siūlydavo pyragų. Tačiau tokie laikai – jau praeitis ir šiai dienai stalų nukrovimas labiau priklauso ne nuo finansinės padėties (žinoma, tai vis dar daro įtaką), bet nuo požiūrio, tradicijų laikymosi, šeimos pomėgių.

Be abejonių, ant Velykų stalo lyderiauja margučiai. Jie svarbūs ir vaikams, ir suaugusiems, į juos kreipiama daug dėmesio. Margučiai kruopščiai dažomi tradiciniais ar šiuolaikiniais metodais. Dažniausiai stengiamasi margučius sudėti į aukštą, puošnų indą stalo viduryje, nevengiama pintinių. Besilaikantieji tradicijų indą margučiams puošia pagal tam tikrą spalvų aiškinimą. Dugnas dažnai dengiamas juodu audeklu ar dažomas tamsiai, taip simbolizuojant padėką žemei, iš kurios ir visos gėrybės. Pagausėjimo siekiančios šeimos daugiau dėmesio skiria raudonai spalvai, kuri žymi vaisingumą, pradžią. Ūkį turintys žmonės daugiau dėmesio gali skirti derliui, todėl renkasi geltoną, gelsvą, rusvą spalvas, kurios nuo senų laikų siejamos su javais ir jų gausiu derliumi, nevengiama žalios spalvos, kuri ypatingai gerai atspindi vešlią augmeniją, pakankamai žolės besiganantiems gyvuliams. Šios spalvos ir jų reikšmės tinka ne tik dekoruojant stalo centre stovintį indą su margučiais, bet kartu ir puošiant kitus patiekalus, stalą, kambarį.

Dar senolių pamėgtas šventės kepinys – Velykų boba – ne ką mažiau svarbus už margučius. Tai mielinis kepinys, nuo kurio tradiciškai prasidėdavo velykiniai šeimos pusryčiai. Pagal katalikiškas šios šventės tradicijas, kepinys turėtų būti pašventintas bažnyčioje, tačiau šiai dienai daugiausiai išlikusi tik tradicija pirmiausiai paragauti Velykų bobos, o po to imtis kitų šventinių pusryčių patiekalų.

Velykų stalo istorija ir tradicijos
© Asmeninio albumo nuotr.

Ant stalo puikiai tiks ir sotūs kepti kumpiai, šaltiena, gausybė įvairiausių pyragų. Svarbu kuo daugiau patiekalų papuošti ir pagardinti žalumynais – tai puikus pavasario simbolis. Pasirūpinti iš anksto galite daiginamomis avižomis ar specialia Velykų žole, kurios sėklų prieš šventę gausu įvairiausiose prekybos vietose.

Svarbią vietą užima padažai. Ypatingai vertinama viskas, kas yra iš savo daržo. Prie kiaušinių dažniausiai siūlomas majonezas, tačiau viena iš būtinybių tikram Velykų stalui yra krienai. Ypač tinka naminiai, stiprūs krienai, kurie gali priversti net ir ašarą išspausti. Ruošiant įdarytus patiekalus puikiai tinka majonezo ir krienų padažas, taip pat tinka padažai, gausūs žolelių, tokių kaip krapai, petražolės ir kt.

Tradiciniu Velykų gėrimu laikomas kmynų gėrimas. Jį gana greitai ir nesunkiai pasidaryti galima namuose. Į vandenį įberti kmynų (1 litras vandens – vienas šaukštas kmynų), kelias minutes (ne ilgiau 10) pavirinti, leisti jam atvėsti ir tada jį papildomai galima pagarinti medumi ar razinomis, kitais džiovintais vaisiais.

Po velykinių sočių pusryčių puikiai tinka saldumynai, todėl vertėtų ant stalo patiekti bent kelis pyragus, tarp kurių patrauklus nekeptas varškės pyragas – Pascha. Taip pat puikiai tinka įvairūs džiovinti vaisiai, šokoladiniai kiaušiniai ar iš šokolado lieti Velykų zuikučiai, ypač jei šeimoje yra vaikų.

Velykų stalas – kiekvienos šeimos pasirinkimas, kuris priklauso nuo tradicijų šeimoje svarbos, prieš šventę turimo laiko stalo parengimui, patiekalų gamybai ir namų tvarkymuisi (pavasaris – puikus metas generalinei tvarkai). Tačiau paisyti bent kai kurių tradicijų per Velykas reikėtų kiekvienai šeimai, kad tai netaptų eiliniu pasisėdėjimu prie stalo ir persivalgymu.

patarimupasaulis.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Namai

Vos 25 m² būste telpa visos būtiniausios erdvės

Vilnietė Violeta Valainytė vadovaujasi nuostata, kad gyventi neapsikrovus daug paprasčiau. Tad jos šiuo metu nuomojamą būstą galima vadinti minimalistiniu. Jei reikėtų kraustytis, moteriai pakaktų vos kelių dėžių.

Specialisto patarimai, kaip išsirinkti ir prižiūrėti lauko baldus

Galimybė mėgautis buvimu lauke – vienas didžiausių vasaros malonumų. Juk taip norisi pasidžiaugti geru oru ir ilgais vakarais, tiesa? Nesvarbu, su artimaisiais jais džiaugsitės balkone, terasoje, namo ar sodo kiemelyje – svarbu susikurti jaukią aplinką, kur patogu ir gera būti. Kaip tai padaryti?

Stumdomos sistemos Jūsų interjere: mados ir tendencijos (5)

2017 metus interjero dizaineriai vadina nusistovėjusias tendencijas ir įtvirtintas ribas griaunančiais metais. Drąsiai derinami skirtingi stiliai, spalvos ir medžiagų tekstūros, įkvėpimo ieškoma urbanistinėje, industrinėje aplinkoje.

Net savo žemės neturintys vilniečiai gali užsiauginti daržovių patys (1)

Kaip įsirengti hidroponinį šiltnamį namie, galima sužinoti, užsukus į „Miesto laboratoriją“ Vilniuje.

Čiužinio priežiūra: 6 žingsniai, kad miegas būtų sveikesnis

Visi žino, kad pavasarinė ruoša į namus ateina su saule, neveltui blizginame langus ir leidžiame dienos šviesai skverbtis į namus. Tačiau nedaugelis pagalvoja, kad tokia gaiva turi lankytis ir naktimis jūsų lovoje, o tinkama čiužinio priežiūra – jo valymas ir vėdinimas – gali padėti džiaugtis kiekvienu nauju rytu.

Adomas Mickevičius Vilniuje braidys po gėlių pievą (1)

Bernardinų vienuolio pašventintoje žemėje buvo pasodinta gėlių pieva, kuri žiedais džiugins praeivius nuo pavasario iki pat rudens.

Į butą prie parko įsikėlęs dizaineris: nebenoriu namo

„Miegame virtuvėje, valgome miegamajame, ilsimės darbo kambaryje“, – aprodydamas savo namus juokauja vilnietis leidėjas dizaineris Vytautas Gurevičius. Surimtėjęs priduria, kad šis butas labai tinka aktyviai gyvenančiai jų šeimai.

Namų švaros atmintinė: kaip pasiruošti vasarai?

Apdulkėję ir nešvarūs langai, giliai spintose užsigulėję rūbai ar patalynė – tai rūpesčiai, su kuriais artėjant vasarai susiduria daugelis.

G. Bagdonienė: penki patarimai, kaip efektyviai susitvarkyti namus (5)

Grįžę į namus ir atidarę duris įsivaizduokite, kad patenkate į juos pirmą kartą. Ką matote?

Seržas Gandžumianas atskleidžia, kokia interjero spalva šiemet madingiausia (3)

Seržas Gandžumianas į interjero dizainą žengia su inovacijomis.

Lietuvių kūrėjai pristatė naujausius dizaino sprendimus

Tradiciškai prasidėjus pavasariui, Lietuvoje vyko jau 12-as dizaino festivalis – „Dizaino savaitė“.

5 fengšui taisyklės: interjero spalvos, kurios išpildo norus (1)

Laimės spalva – raudona, ramybės – mėlyna, jaudulio – geltona, prabangos – violetinė, dietinė žalia.

Gyvenimas gamtos apsuptame name – tarsi sanatorijoje

Greta tyvuliuojantis Akmenos ežeras ir jo apylinkės… Tokį vaizdą pro savo namo langus kasdien regi Žanetos ir Henriko Genučių šeima. Dėl šio grožio, ramybės prieš dešimt metų jie ir ryžosi keltis keliasdešimt kilometrų už miesto – į Trakų rajone esančias Jovariškes.

Velykų stalo istorija ir tradicijos

Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, tačiau toli gražu tai ne vienintelis patiekalas, kuris valgomas šios šventės metu. Jį puikiai papildo daugybė tradicinių ir netradicinių patiekalų, papuošimai, erdvės Velykiniams žaidimams ir kitos smulkmenos.

4 nauji ir šiuolaikiški kiaušinių marginimo būdai (14)

Artėjant šv. Velykoms pradedama sukti galvas, kaip originaliai ir išradingai reikės šiais metais marginti kiaušinius. Turbūt visi žinome standartais jau tapusius marginimo būdus, tokius kaip: dažymas svogūnų lukštais, dekoravimas vašku ar džiovintomis žolelėmis, skutinėjimas.