Skandinaviško stiliaus namuose - erdvu, šviesu ir jauku

Projektuodamos Vilniaus pakraštyje, gražiame pušyne pastatytą dviejų aukštų namą, dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė sako, kad namuose svarbu ne „kas“, o „kaip“, todėl jaunos šeimos interjerą stengėsi kurti derindamos ne atskirus daiktus, bet pojūčius: jaukiai, estetiškai, patogiai... Norimą įspūdį padėjo sukurti natūralių medžiagų apdaila, šviesios, šiltos spalvos, kiekvienoje erdvėje pritaikyti funkcionalūs sprendimai.

Interjero autorės – dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė, www.interjeroprojektas.lt.

Projektuojant 180 m² ploto jaunai šeimai skirtą dviejų aukštų namą dizainerės turėjo galimybę pakoreguoti pirminį planą dar statant namą, todėl sukurtai interjero koncepcijai įgyvendinti netrukdė netinkamai išdėstytos erdvės ir zonos bei apdaila. Atsižvelgdamos į šeimininkų viziją, įvertinusios pušyne pastatyto namo aplinką, Eglė ir Jurgita nutarė pasirinkti nuosaikų, skandinaviškam interjerui būdingą interjero stilių – čia vyrauja natūralių medžiagų apdaila, šviesus, šiltas koloritas ir erdvės pojūtis. Todėl pirmajame aukšte buvo suprojektuotas atviras bendrasis kambarys su dideliais langais, pro kuriuos tarsi gyvas paveikslas matomas pušynas. Visos pirmojo aukšto grindys išklotos ąžuolo grindlentėmis, prie kurių dera sienų apdaila – nelygi, gruboka tinko faktūra, taip pat nubalintos lubų sijos, kiti mediniai interjero elementai. Erdvės pojūtį sustiprina labai šviesios spalvos, paįvairintos subtiliais, pasteliniais tapetų ir baldų gobelenų raštais. Šių apdailos medžiagų visuma dizainerėms padėjo sukurti tai, kas, jų įsitikinimu, turėtų būti kiekvienuose namuose, – šilumos, jaukumo ir estetikos pojūtį.

Didžiajame pirmojo aukšto kambaryje suprojektuotos dvi funkcinės zonos: palei didelį langą įkomponuota svetainės poilsio zona, o greta virtuvės – valgomasis. Įdomus ir originalus židinys tapo pagrindiniu šios erdvės akcentu. Kaip ir namo sienos, šis architektūrinis elementas buvo nelygiai nutinkuotas ir nudažytas baltai, todėl atrodo itin įspūdingai. Bendrojoje erdvėje židinys ne tik atlieka tiesioginę paskirtį, bet ir padeda atskirti dvi erdves – valgomąjį ir svetainę. Kad jauki židinio liepsna būtų matoma ir sėdint prie valgomojo stalo, ir iš svetainės pusės, dizainerės sumontavo dvipusę kapsulę. Svetainės zonoje Eglė ir Jurgita stengėsi išnaudoti didelius langus, todėl minkštuosius baldus įkomponavo taip, kad šeimininkai galėtų grožėtis namą supančiu pušynu.

Svetainės zonoje dizainerės stengėsi išnaudoti didelius langus, todėl minkštuosius baldus įkomponavo taip, kad šeimininkai galėtų grožėtis namą supančiu pušynu.

Erdvės ir jaukumo pojūtį pirmajame aukšte pabrėžia šviesios spalvos, paįvairintos subtiliais, pasteliniais tapetų ir baldų gobelenų raštais.

Įdomus ir originalus židinys tapo pagrindiniu šios erdvės akcentu: jis buvo nelygiai nutinkuotas ir nudažytas baltai, todėl atrodo itin įspūdingai.

Pirmajame aukšte suprojektuota virtuvė, atsižvelgus į šeimininkų poreikius, įrengta atskiroje patalpoje. Tačiau dizainerės visiškai jos neuždarė, bet sumontavo stumdomąsias duris – jas atstūmus iki galo virtuvė tarsi įsilieja į bendrojo kambario erdvę. Kaip ir visame interjere, šioje zonoje vyrauja šilumą ir jaukumą kuriančios natūralios medžiagos. Viduryje įkomponuota funkcionali virtuvės „sala“: iš vienos jos pusės sumontuota plautuvė ir įrengta darbo zona, iš kitos suformuotas baro tipo stalviršis su dviem kėdėm – čia patogu prisėsti papusryčiauti ar išgerti kavos. Virtuvės „salos“ galuose dizainerės suprojektavo vyninę ir lentynėles, kuriose patogu laikyti smulkmenas bei jaukias interjero detales. „Salos“ ir kitų baldų stalviršiai pagaminti iš natūralaus ąžuolo – jis ne tik dera prie vyraujančių interjero apdailos medžiagų, bet ir sukuria šilumos bei jaukumo įspūdį.

Virtuvėje sumontuotos medinės stumdomosios durys su matinio stiklo langeliais – jas atstūmus iki galo virtuvė tarsi įsilieja į bendrojo kambario erdvę.

Patalpos viduryje įkomponuota funkcionali virtuvės „sala“: iš vienos jos pusės sumontuota plautuvė ir įrengta darbo zona, iš kitos suformuotas baro tipo stalviršis su dviem kėdėmis.

Baldų stalviršiai pagaminti iš natūralaus ąžuolo – jis ne tik dera prie vyraujančių interjero apdailos medžiagų, bet ir sukuria šilumos bei jaukumo įspūdį.

Antrame aukšte įrengtas šeimininkų miegamasis su drabužine, taip pat numatyti du vaikų kambariai ir dvi vonios patalpos – tėvams ir vaikams. Šeimininkų miegamasis suprojektuotas šlaitinėje erdvėje su stogo nuolydžiu. Čia sumontuoti dideli langai su vaizdu į pušyną. Šį žalią „paveikslą“ dizainerės stengėsi natūraliai įterpti į miegamojo interjerą kaip originalų dekoro elementą, tad lova pastatyta taip, kad gulint būtų matomas pro langus atsiveriantis vaizdas. Šlaitinės šios patalpos lubos nepažemintos, todėl ir nedideliame kambaryje pavyko sukurti didelės ir šviesios erdvės įspūdį. Lubas dizainerės dekoravo balintomis medinėmis lentutėmis – jos suteikia ypatingą jaukumo pojūtį. Sienos išklijuotos šviesiais, smulkiais augalų motyvais papuoštais tapetais, sukuriančiais šiltą, romantišką šio kambario nuotaiką.


Miegamajame sumontuoti dideli langai su vaizdu į pušyną – šį žalią „paveikslą“ dizainerės stengėsi natūraliai įterpti į miegamojo interjerą kaip originalų dekoro elementą.

Auštas miegamojo lubas dizainerės dekoravo balintomis medinėmis lentutėmis – jos erdvei suteikia ypatingą jaukumo pojūtį.

Siena išklijuota šviesiais, smulkiais augalų motyvais papuoštais tapetais, sukuriančiais šiltą, romantišką šio kambario nuotaiką.

Šeimininkų vonios kambarys suprojektuotas šalia miegamojo. Dizainerės šiai erdvei dekoruoti pasirinko tokias pačias apdailos medžiagas kaip ir visame interjere – čia atsisakyta keraminių plytelių, vyrauja natūralus medis, nelygi sienų faktūra, baltų lentelių lubų apdaila, šviesus sienų koloritas. Vietoj įprastų vonios kambario baldų suformuoti stacionarūs: pastatytos dekoratyvių plytų laikančiosios sienutės, ant kurių uždėtas ąžuolinis stalviršis su įmontuotomis dviem praustuvėmis. Tokios pat plytos panaudotos ir voniai apdailinti, patogi lentyna prie jos taip pat sumontuota iš ąžuolinės lentos. Jaukumo ir šilumos įspūdį sustiprina dekoratyvios detalės: didelis veidrodis, paveikslo rėmai su įkomponuotais akmenimis, pintos faktūros šviestuvas.

Ant dekoratyvių plytų laikančiųjų sienučių uždėtas ąžuolinis stalviršis su įmontuotomis dviem praustuvėmis.

Vonios kambariui dekoruoti dizainerės pasirinko tokias pačias apdailos medžiagas kaip ir visame interjere – čia atsisakyta keraminių plytelių, vyrauja natūralus medis, nelygi sienų faktūra, baltų lentelių lubų apdaila, šviesus sienų koloritas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis