Šeimos sode - tik baltai ar pastelinėmis spalvomis žydintys augalai

Apie dizaino, meno studijas galvojusi ignalinietė Inga Šidlauskienė galiausiai pasirinko ekonomiką, tačiau moters gyvenimas kupinas kūrybos: savo idėjas ji įgyvendina gražindama namus ir aplinką.

Šių dienų populiariausi:
- Audrey Hepburn – stiliaus ikona, patyrusi badą ir 5 persileidimus
- Horoskopas 08.28-09.04: kas teiks gerų emocijų
- Moteriškų lytinių ligų šaltinis - kasdieną naudojami produktai
- Vestuvių planuotoja: nežinau, ar pati norėčiau vestuvių: visko prisižiūriu
- Moliūgų keksas iš ruginių miltų (be kiaušinių)

Buvusiame plyname lauke Inga sukūrė šviesaus pavydo vertą sodą, jame dauguma augalų – rožės, piliarožės, tulpės, lelijos ir kt. – žydi baltai.

Šios veislės rožės atrodo karališkai, bet lepios nėra
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Į svečius pas dabar vaiko auginimo atostogose esančią Ignalinos atominės elektrinės Regiono plėtros agentūros direktorę Ingą Šidlauskienę ir jos vyrą Dainių įsiprašėme po Lietuvos rožininkų draugijos surengto seminaro. Jame Inga pasakojo, kaip stilingame sode veisti rožes. Tiesa, moteris pabrėžia, jog pati nėra šių gėlių kolekcininkė – augina veisles, tinkamiausias kuriamame sode. Čia veši „vos“ apie septyniasdešimt krūmų.

Prie namo esančios terasos gilumoje – iš Ingos močiutės paveldėti baldai
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Ir architektė, ir sodininkė

Šeima, auginanti tris sūnus – septyniolikmetį Kristupą, aštuonerių Ditą ir vienų Vytį, gyvena Ignalinos pakraštyje, vaizdingoje vietoje ant kalvelės, netoli ežero. Šeimininkė pasakoja, kad sklypo prieš vienuolika metų nusprendę statytis namą ieškojo ne mieste, o gamtoje, tad išsirinko prie miško. Namas ir sodas projektuoti, galima sakyti, vien pagal Ingą.

„Ji – mūsų šeimos architektė“, – giria žmoną Dainius.

Nuo namo iki vartelių į mišką vedantis takelis įrėmintas vijokliniais augalais apsodintos pergolės
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Daugiausia dviejų aukštų namo langų ir sodas – į pietų pusę, kur nėra kaimynų. Namas be rūsio, tačiau, kaip ir norėjo šeimininkai, su pirtimi bei sporto sale. Čia buvęs biatlonininkas Dainius kartu su vyresniais sūnumis užsiiminėja kiokušin (kyokushin) karatė.

Pasak sutuoktinių, pasiteisinę sprendimai – geoterminis šildymas ir centrinis dujų siurblys. Pastarojo privalumas yra tas, kad nereikia tampyti iš aukšto į aukštą, veikia tyliai, tad išvalyti namus galima užmigdžius vaiką. Ingai patogu, jog visos pirmojo aukšto grindys yra ne medinės, o iš plytelių. „Mūsų berniukai labai judrūs, o dar šuo...

Dekoratyvius vartelius, kaip ir namą bei sodą, projektavo pati Inga
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Neįsivaizduoju, kaip reikėtų prižiūrėti medines“, – sako pašnekovė. Beje, šeimos augintinis – Korsikos mastifas Argo, nors yra įspūdingo dydžio, sveria apie šešiasdešimt kilogramų, vaikštinėdamas po sodą šunybių nekrečia – augalų nemindo.

Šeima – kaip kumštis

Inga pasakoja, kad statydami namą stengėsi rinktis kuo kokybiškesnes, natūralesnes medžiagas, o darbus nudirbti savo rankomis. Daug padėjo ir tebepadeda taip pat Ignalinoje gyvenantys abiejų tėvai. „Mūsų šeimyna prie darbų labai draugiška, linksmai, pajuokaudama kalnus nuverčia“, – pasakoja moteris.

Inga džiaugiasi, kad iš anksto apgalvojo ir įrengė sodo apšvietimą, automatines jo ir daržo laistymo sistemas, tad nereikia tampyti laistytuvų ar laistymo žarnų
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Kartu supuolę išlygino ir būsimo sodo sklypą. Anksčiau šioje vietoje buvo molis, tad visa žemė – atvežtinė, tam prireikė apie trisdešimties sunkvežimių juodžemio. Inga džiaugiasi, kad iš anksto apgalvojo ir įrengė sodo apšvietimą, automatines jo ir daržo laistymo sistemas, tad nereikia tampyti laistytuvų ar laistymo žarnų.

Kurdama sodą, moteris vadovavosi vaizduote, o žinių sėmėsi iš knygų, žurnalų, interneto. Ji suplanavo takus, vejas ir gėlynus, poilsio zoną su sūpynėmis, sugalvojo, kur stovės medinės pergolės ir obelisko formos metaliniai stovai vijokliniams augalams lipti.

Suformuoti didžiulį sodą Šidlauskams padėjo abiejų sutuoktinių tėvai. „Mūsų šeimyna prie darbų labai draugiška, linksmai, pajuokaudama kalnus nuverčia“, – pasakoja Inga
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
„Padaryti galima viską, tik reikia sugalvoti – kaip“, – sako ne tik kūrybinga, bet ir naginga moteris. Neradusi pirkti norimų lauko vazonų fuksijoms, ji juos, kaip ir metalinių stovų viršų puošiančius rutulius, pati išliejo iš cemento.

Sodui kurti reikia kantrybės

Baltai ar pastelinėmis spalvomis žydintys augalai pasirinkti neatsitiktinai – šviesūs sodo atspalviai labiausiai dera prie tamsaus klinkerio namo fasado, yra matomi iki sutemų, padeda išvengti nevykusių spalvų derinių. „Išvengti sode kitų tonų nėra lengva, juk tiek daug gražių įvairiaspalvių augalų, ypač rožių. Dažnai tenka atsispirti pagundai jų įsigyti“, – pasakoja Inga.

Liepos mėnuo – pats pentinių žydėjimo metas
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Sodo stilistiką atliepia ir Kaziuko mugėje pirkta balta lesyklėlė su daugybe įvairaus dydžio landų. Tiesa, sakyti, kad Ingos sodas – tik baltas, būtų netikslu: tarkim, jame svaigų kvapą skleidžia ir koks šimtas violetinių levandų, auga kitų ryškiažiedžių augalų. Moteris renkasi tik tuos, kurie žydi trumpai pavasarį, ir sodina juos atokiau.

Šidlauskų sklypas yra Ignalinos pakraštyje, vaizdingoje vietoje ant kalvelės, netoli ežero, prie pat miško
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Kuriant sodą, reikia ne tik skonio, darbštumo, bet ir kantrybės. Pirmasis augalas – prieš devynerius metus iš Rokiškio atsivežta magnolija – pirmąkart pražydo tik šį pavasarį, ne iš karto buvo galima pasidžiaugti trumpai, bet įspūdingai žydinčiomis visterijomis. Dar teks palaukti, kol iš šalia namo pasodintų keturių platanų lajos bus galima formuoti pavėsinę.

Gyvomis gėlėmis puoštas naminis tortas – dar gardesnis
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Sumanymai nesibaigia

Kaip trijų sūnų mama viską spėja? Inga sako, kad negaišta laiko prie televizoriaus, parduotuvėse, ir tikina, jog skrupulingai prižiūrėti sodą bei daržą, kai padeda šeima, jai nėra sunku. Darbo būtų dar mažiau, jei kūrybinga moteris neprigalvotų vis naujų dalykų. Štai dabar sode kyla, šeimininkės apibūdinimu, angliško stiliaus namelis. Vieną jo dalį užims stiklinė oranžerija: čia, planuoja Inga, bus galima išgerti popiečio arbatos. Kita namelio dalis bus bitininkauti mėgstančio Dainiaus valdos.

Išpuoselėtame sode jau kyla oranžerija ir bitininkų namelis
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
Ignalinos policijos komisariato viršininku dirbantis vyras potraukį bitininkystei paveldėjo iš senelio, o pats medų suka jau šeštą vasarą. Šio saldaus produkto šeima per metus suvalgo po du kibirus.

Už lauko terasos paslėptą daržą Inga augina pagal gamtinės žemdirbystės principus: žemę po medinėse dėžėse įrengtose lysvėse augančiais augalais mulčiuoja, rudenį dirvos neperkasinėja. Užuovėjoje gerai dera braškės, anksčiau nei pas kitus daržininkus šiltnamiuose užauga pomidorai, kitos daržovės, o daržo pakraštyje šalia krienų stiebiasi ženšeniai. Bulves Inga eksperimentuodama susodino į iš lentų sukaltas aukštas dėžes, dabar jos atrodo kaip kokie dekoratyviniai augalai.

Ir bulves galima auginti su išmone
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuotr.)
„Man norisi sutvarkyti visą pasaulį. Su Dainiumi nesame tvorų mėgėjai, bet juosianti mūsų sklypą gelbsti nuo puolimo gražinti ir ne savo aplinką“, – juokiasi Inga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis