Šaldytuvo higiena: kaip išlaikyti produktus šviežesnius ir kovoti su nemaloniu kvapu?

Kaip tinkamai prižiūrėti šaldytuvą, kad blogas jo kvapas negadintų nuotaikos, o jeigu jis atsirado, tai kaip su juo kovoti? Kaip laikyti produktus, kad jie ilgiau išliktų švieži?

Nors ir ne kiekvienas iš mūsų kasdien naudojasi tokiais prietaisais, kaip viryklė ar indaplovė, bet štai šaldytuvo dureles varstome bent keliskart per dieną.

Patarimais, palengvinsiančiais kiekvieno iš mūsų buitį, dalinasi „Electrolux“ buitinių prietaisų ekspertas Petras Gendvilis.

Kiekvienam produktui – sava vieta šaldytuve

P. Gendvilis atkreipia dėmesį, kad netinkamai laikomi maisto produktai – viena iš nemalonaus kvapo šaldytuve priežasčių. Produktai ne tik negadins nuotaikos blogais kvapais, bet ir ilgiau išliks švieži, jeigu laikysite specialiai jiems skirtose šaldytuvo vietose.

Gamintojo nuotr.

„Atsižvelkite į temperatūrą šaldytuve – ji svyruoja ir pasiskirsto nevienodai. Viršutinėje šaldytuvo dalyje yra šilčiausia – gali būti apie 6-8 °C, o apačioje – šalčiausia, temperatūra svyruoja nuo 2 iki 4 laipsnių, – sakė P. Gendvilis. – Šviežius vaisius ir daržoves geriausia laikyti daržovių stalčiuose, esančiuose apatinėje šaldytuvo dalyje – ten, kur vėsiau ir palaikoma didesnė drėgmė.“

Dažniausiai laikymo terminas priklauso nuo konkretaus vaisiaus ar daržovės, bet nederėtų produkto laikyti ilgiau nei savaitę. „Bulvės ir svogūnai nemėgsta šalčio, todėl šias daržoves rekomenduojama laikyti rūsyje, kur sausa ir pakankamai šilta, – patarė buitinių prietaisų ekspertas. – O žemos temperatūros stalčiuose, kuriuose temperatūra yra arti nulio, rekomenduojama laikyti mėsą ar žuvį – ji ilgesnį laiką išliks šviežesnė, su nepakitusiomis maistinėmis savybėmis, neatsiras nepageidaujamų kvapų.“

Beje, ekspertas pataria nenumoti ranka ir į etiketes ant pakuočių – jose rasite rekomenduojamas produkto laikymo sąlygas.

Prieš apsipirkimą atlikite namų darbus

P. Gendvilis tikino, kad produktai taip pat ilgiau išliks švieži, jeigu šaldytuvą tinkamai paruošite dar prieš iškraudami pirkinių krepšį.

„Tereikia likus kelioms valandoms iki planuojamo didesnio apsipirkimo temperatūrą šaldytuve sumažinti iki minimalios. Grįžus po apsipirkimo nauji produktai bus greičiau atvėsinti, o su jais parnešta papildoma šiluma nepakenks šaldytuve jau esančiam maistui“, – teigė ekspertas.
Minimalią temperatūrą šaldytuve patariama palaikyti dar kelias valandas, taip užtikrinsite, kad šaldytuvo turinys tinkamai prisitaikė prie temperatūros pokyčių.

Daugiau jokių nemalonių kvapų

P. Gendvilis tikino, kad nepageidaujamų kvapų šaldytuve galima išvengti, o jeigu jie atsirado, reikėtų nedelsti.

„Blogi kvapai neatsiranda šaldytuvuose, turinčiuose anglinius filtrus. Įmontuotas ventiliatorius tolygiai paskirsto šalto oro srautą ir išvalo nepageidaujamus kvapus, esančius šaldytuve, neleidžia jiems kauptis“, – sakė P. Gendvilis. Šaldytuvuose, neturinčiuose tokio filtro, produktus, skleidžiančius stiprų ir aitrų kvapą, geriau laikyti uždaruose indeliuose, o atsiradus nemaloniam kvapui šaldytuve – į pagalbą pasitelkti liaudiškas priemones ar įprastus produktus.

Gamintojo nuotr.

„Šaldytuvo skyrių valykite su vandens ir acto mišiniu arba muilo ir vandens tirpalu, nenaudokite šiurkščių šluosčių ar valiklių su chemikalais, o jeigu pastaruosius išbandėte – įsitikinkite, kad po to itin kruoščiai išplovėte šaldytuvą vandeniu“, – teigė P. Gendvilis. Ekspertas primena, kad, siekiant užkirsti kelią nešvarumams ir nepageidaujamiems kvapams, šaldytuvo vidų reikėtų valyti reguliariai, bent keliskart per mėnesį.

Panaikinti blogą kvapą padeda ir malta kava, citrina ar ruginės duonos riekelė. Kavą reikėtų suberti į atvirą indą ir palikti šaldytuve, citriną – supjaustyti griežinėliais ir išdėlioti šaldytuvo lentynose, o panašiai galima panaudoti ir ruginę duoną. Atidarius šaldytuvą, dvelks malonus kvapas, tačiau nepamirškite pasirinktos „priemonės“ po dviejų dienų pakeisti – sugerti kvapai taip pat gali erzinti nosį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis