Ruduo: 5 vietos, kur slepiasi kenkėjai

Įsivyraujantį rudenį žymi ir kalendorius, ir oras už lango. Šaltis, drėgmė gyventojus skatina ne tik šilčiau apsirengti, bet ir pasirūpinti prevencija nuo kenkėjų.

Nepaisant to, kad vapsvų ir musių ore skraidžioja vis mažiau, tačiau iš laukų grįžta pelės, žiurkės, spintose įsiveisia drabužinės kandys. Kur po vasaros keliauja kenkėjai ir kaip nuo jų apsisaugoti?

1. Palėpė

Palėpė – viena iš patraukliausių vietų pelėms ir žiurkėms žiemoti. Čia šilta, patogu nukeliauti iki virtuvės, kur gausu maisto ir vandens. Esant tinkamai temperatūrai, palėpėje žiemoti gali ir vapsvos.

„Pakeiskite atsilupusią stogo dangą, užsandarinkite skyles aplink kraigą – pelės ir žiurkės, neradusios įėjimo prie namo pamatų, be vargo sienomis užlips iki stogo. Taip pat patariame pašalinti iš palėpės nereikalingus daiktus: kartonines dėžes, senus drabužius, iš ko graužikai susisuka jaukius lizdus. Daiktus geriau laikyti ne popierinėse, o plastikinėse dėžėse“, – pataria kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

2. Kanalizacijos ir šildymo sistemos

Į gyventojų namus pelės ir žiurkės patenka ir per kanalizacijos, elektros bei šildymo sistemas.

„Užsandarinkite skyles aplink praustuvus, tualetus, ventiliavimo, šildymo bei elektros instaliacijos sistemas, ventiliacijos angas uždenkite metaliniais tinkleliais iš vidaus ir išorės. Šildymo sistemomis, ventiliacijos angomis keliauja ir tarakonai. Nepalikite skylių prie gyvatukų, karnizų vonioje“, – perspėja biologas.

3. Miegamasis

Pasibaigus vasarai, lengvų drabužių kolekcija vietą spintoje užleidžia šiltiems drabužiams. Jei iš spintos gilumos ištraukus vilnonį paltą ar megztinį pastebėjote skraidančių drugių ar skylę drabužyje – tai ženklas, kad apsigyveno drabužinė kandis.

„Išsiritusios drabužinių kandžių lervutės, prieš virsdamos drugiu, graužia audinius. Vasarą spintoje kabėjusius drabužius vertėtų gerai apžiūrėti, ar audiniai nepažeisti. Reguliariai valykite, siurbkite spintos lentynas, naudokite specialias kandžių gaudykles“, – patarimais dalijasi ekspertas.

4. Garažas

Garažas – dar viena vieta, kur po vasaros apsigyvena kenkėjai. Automobiliui skirtoje patalpoje gyventojai dažnai laiko ir senus baldus, laikraščius, kartonines dėžes, maistą augintiniams, žuvų pašarą, kas kuria palankias sąlygas graužikams veistis.

„Ne kartą dėl garažuose apsigyvenusių pelių degė ten palikti automobiliai. Pelės pragraužia automobilio elektros instaliacijos laidus, įvyksta trumpas sujungimas, sukeliantis gaisrą. Tam, kad būtų užkirstas kelias nelaimei, reikia užsandarinti net menkiausius plyšelius aplink garažą, vartus, patalpoje nelaikyti senų baldų, drabužių, dėžių. Jei Jei garaže laikomas šunų, kačių ar kitų augintinių maistas, pašaras žuvims, jie turėtų būti sudėti į metalines, sandariai uždaromas dėžes. Aplink pastatą rekomenduojame išdėlioti vyliaus dėžutes su masalu, kad lauke pasimaitinę graužikai nesiveržtų į vidų“, – pasakoja kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ ekspertas.

5. Virtuvė

Virtuvėje didžiausia rizika užsikrėsti kenkėjų pernešamomis ligomis. Tereikia pelei perbėgti per pintinėje gulintį obuolį, ar paragauti kriaušės ir kyla grėsmė užsikrėsti jersinioze ar leptospiroze. Lentynose ant maisto produktų ropinėjantys tarakonai gali pernešti infekcines žarnyno ligas – dizenteriją, vidurių šiltinę, salmoneliozę, kt. Pavyzdžiui, salmoneliozės bakterijas tarakonai nešioja savo žarnyne ir sėja jas su savo išmatomis, kurias palikinėja, kur tik jiems patogu.

„Virtuvėje turi būti palaikoma ypatinga švara. Geriau ant stalo, spintelių ar netgi grindų nepalikti maisto likučių, trupinių, nelaikyti atvirai vaisių, daržovių. Jei jie netinkami sandėliuoti šaldytuve, įdėkite juos į maistui skirtus sandarius indelius ar maišelius. Nepalikite neplautų indų, maisto likučių. Birius produktus: arbatas, makaronus, kruopas laikykite tam skirtuose sandariuose induose. Jei buvo pastebėti kenkėjai, prieš gamindami maistą, dezinfekuokite stalo paviršių“, – pataria biologas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis